3 Вересня 2024
Новини

Переодягаються у форму, вручають «липові» повістки і вимагають гроші

Переодягаються у форму, вручають «липові» повістки і вимагають гроші

Шахраям, які назвали себе працівниками ТЦК, бізнесмен дав 1 млн 700 тисяч гривень.

Нині чоловіки, які не хочуть воювати, шарахаються всіх, хто у військовій формі. Щоб уникнути мобілізації, ухилянти ладні на все. Лізуть у Тису і там топляться. Йдуть у гори і там замерзають. Одружуються з жінками з інвалідністю і потім від них утікають. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

А ще – всі вони стають легкою наживою для шахраїв.

«Сьогодні ж з’явитися у військкоматі

Недавно спортивний коментатор Віталій Волочай розповів, як йому на зупинці громадського транспорту вручали повістку, а потім утікали далі, ніж бачили: «Підходять двоє чоловіків у поліцейській формі. Кажуть: «Покажи документи». Показав. «Ага, бачимо на обліку. А Резерв+ є?» – «Є», – показую. Десь через півтори хвилини підходить чоловік у військовій формі, нібито представник ТЦК. Подивився мої документи і каже: «Виписую вам повістку на уточнення даних». – «Ну, виписуйте». Дає мені папірчик без будь-яких печаток чи підписів: «Ну все, сьогодні до 15:00 з?явитися». Я здивувався. Кажу: «А пред’явіть свої посвідчення». Ті не показують. Я набираю знайомого військкома, розповідаю. Той теж здивувався. «Зніми мені їх на телефон», – просить. Але, як тільки я вмикаю камеру в телефоні, так звані працівники поліції та ТЦК розбігаються в різні боки».

Після консультації з реальними працівниками ТЦК Віталій Волочай дізнався, що ймовірність зустріти шахраїв в таких ситуаціях дуже висока. Подібні схеми активно використовують зловмисники в різних регіонах України.

Викрадали, залякували і вимагали плату

Нещодавно начальник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель розповів, що в Києві поліція затримала ціле угруповання, яке під виглядом правоохоронців і працівників ТЦК ошукувало громадян.

«До складу угруповання входили мешканці столиці, які, представляючись співробітниками поліції, ТЦК та інших правоохоронних органів, заволодівали коштами громадян, – повідомив Андрій Рубель. – Зокрема, аферисти обіцяли чоловікам призовного віку допомогу у знятті з військового обліку. В одного з потерпілих вони взяли за свої «послуги» 1,7 млн грн. А загалом на рахунку зловмисників 10 епізодів злочинної діяльності: шахрайства, вимагання, викрадення людини».

У прокуратурі місті Києва згодом уточнили, як саме діяли четверо шахраїв. До злочинної групи входило четверо киян. Один із них запропонував своєму знайомому, 42-річному бізнесмену, допомогу в уникненні мобілізації. Мовляв, можна домовитися про те, аби бізнесмену встановили неіснуючий діагноз щодо захворювання крові, а це стане запорукою отримання «білого» квитка – тобто визнання не придатним до служби. Бізнесмену пропозиція сподобалася. Він погодився і заплатив 10 000 доларів (це майже 400 000 гривень).

Після цього член злочинного угруповання підключив до роботи ще трьох своїх знайомих. Між ними були розподілені ролі: хтось грав псевдопрацівника ТЦК, хтось – Державного бюро розслідувань (ДБР). І далі цей «акторський квартет» упродовж трьох місяців влаштовував бізнесмену «веселе життя».

Шахраї просили «задонатити» на джгути для військових. Відправляли бізнесмену «липові» скріншоти (фото екрана мобілки) начебто від працівників ТЦК. Різними способами погрожували потерпілому «відправкою на фронт». Чекали бізнесмена біля дому та роботи, а потім хапали, вкидали до авто і силоміць везли нібито «для проходження комісії та відправки у Третю окрему штурмову бригаду», яка перебуває в зоні найзапекліших бойових дій.

Щоразу, перш ніж відпустити бізнесмена, вони вимагали з нього гроші за «вирішення питання». В результаті замість 400 000, які він погодився заплатити за «білий квиток», бізнесмен виклав шахраям 1 млн 700 тисяч гривень.

Але жадібність погубила шахраїв. Бо врешті всіх чотирьох зловмисників вдалося затримати. За фактами вчинення ними шахрайства, вимагання та позбавлення людини волі ділкам світять до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Щоб не опинитися на місці бізнесмена чи інших ошуканих чоловіків, правоохоронці радять звернути увагу на таке: коли до вас підходить поліцейський чи працівник ТЦК, він повинен представитися, пред’явити посвідчення. Якщо процедура порушена, і люди у формі викликають у вас підозру, сміливо телефонуйте на «102» і викликайте поліцію.

Ніна Грицюк

На фото: затримання одного зі зловмисників

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: шахрайство, війна з Росією, військкомат
В тему