Сьогодні, 17:26
Новини

Нацбанк пропонує перейменувати копійку

Нацбанк пропонує перейменувати копійку

Національний банк України ініціює перейменування розмінної монети копійка на шаг.

Це повинно сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості, - повідомили в НБУ.

Там заявили, що після дослідження історії українського грошообігу фахівці дійшли висновку, що назва «копійка» — це символ московської окупації, а «шаг» зможе повернути українським монетам власну ідентичність.

«Назва “шаг” давнього українського походження, вона уже використовувалась як на території України, так і в українській грошовій лічбі. Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників», — заявили в НБУ.

У Нацбанку також наголошують, що наукова спільнота підтримує ініціативу щодо перейменування.

«Найменування "шаг" на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVI ст. (…) Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише відродило б національні традиції в номінації грошей, а й назавжди розірвало би зв'язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою», — зазначив кандидат філологічних наук Олександр Скопненко.

Як відбудеться перейменування?

В НБУ розповіли, що вже розробили пропозиції щодо внесення відповідних змін до статті 32 Закону України «Про Національний банк України». Зокрема, пропонується встановити таке:

  • співвідношення між копійкою та шагом дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг шагів, а також порядок і строки вилучення з обігу копійок.

Більше про шаг

В НБУ розповіли, що на території України від часів Гетьманщини й до доби Української Революції 1917-1921 років використовувалася дрібна монета шаг.

Так, 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю Української Народної Республіки, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1000 гривень, а також монет — 1, 2, 5, 20 та 50 шагів. Проте карбування монет не було втілено в життя через економічні й технічні складнощі. Натомість випустили гроші дрібного номіналу — розмінні марки Державної скарбниці: 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. Вони перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою.

Зі здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет — пропонувалися різні варіанти, зокрема й шаг. Натомість 2 березня 1992 року Постановою Президії Верховної Ради України було затверджено назву «копійка».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: нбу, війна з Росією
В тему