24 Серпня 2024
Новини

Зеленський пояснив мету операції на Курщині

Зеленський пояснив мету операції на Курщині

Наступ українських військ на Курську область росії, як заявив Володимир Зеленський, був «превентивним ударом», який дав змогу уникнути оточення українських підрозділів та окупації міста Суми.

Про це він сказав під час спілкування з журналістами, передає УНІАН.

За словами Зеленського, операція на Курщині «складна», однак вона вже виконала кілька завдань. Одне з них — поповнення обмінного фонду, тоді як інше завдання — «превентивний удар», завдяки якому вдалося запобігти оточенню українських частин на Сумщині та окупації Сум.

Крім того, ця операція покликана показати російському суспільству, що «для нього (російського лідера володимира путіна — ред.) дорожче — окупація територій України чи захист свого населення».

«І я дуже радий, що все, про що я говорив партнерам, ми на практиці зараз це показали. Він досі думає, як утримати захоплені території і не думає, як правильно захищати своїх людей. Він бомбить зараз свої села. Просто браво», — пояснив Зеленський.

Водночас глава держави заперечив, що мета наступу на Курщину — «розіграти карти» для переговорів.

Нагадаємо, перші неофіційні повідомлення про прорив кордону в Курській області з’явилися 7 серпня. На цьому тлі лідер росії володимир путін заявив про «масштабну провокацію» з боку України.

росія у відповідь оголосила про проведення «антитерористичної операції» в Бєлгородській, Брянській і Курській областях. З «небезпечних» прикордонних регіонів, що межують з Україною, відселили 115 тисяч людей.

Глава Курщини Олексій Смирнов повідомив, що з прикордонних територій евакуювали 133 тисячі людей, ще 19 тисяч залишаються в прикордонних районах.

Президент України Володимир Зеленський уперше підтвердив бої на Курщині 12 серпня. Станом на 20 серпня під контролем українських бійців уже 1263 км² та 83 населених пункти в регіоні, передавав головнокомандувач ЗСУ. За даними Washington Post, зараз Україна контролює газовимірювальну станцію «Суджа», розташовану приблизно за 8 кілометрів углиб росії.

За словами Зеленського, ця операція «стала найбільшою інвестицією» України у процес звільнення своїх громадян з російського полону.

На контрольованих територіях уже створили військову комендатуру — її керівником став генерал-майор Едуард Москальов. Тим часом Україна вже запустила гарячу лінію для жителів Курської області, які хочуть евакуюватися, а також опрацьовує можливий гуманітарний коридор до Сум.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, війна з Росією, росія
В тему