24 Серпня 2024
Новини

«Укрнафта» попросила фонд «Охматдит» повернути назад пожертву

«Укрнафта» попросила фонд «Охматдит» повернути назад пожертву

Листа від одного із донорів — «Укрнафти» — отримав Благодійний фонд «Охматдит — здорове дитинство» з проханням якнайшвидше перерахувати назад 5 мільйонів гривень, передані на відбудову дитячої лікарні після атаки росіян 8 липня.

Про це повідомив голова фонду Євген Вембер.

У листі йдеться, що кошти, спрямовані на конкретні цілі, не можуть переказати на скарбничий рахунок лікарні без будь-якого цільового призначення. Вембер наголосив: «Це те, про що ми вже кричимо впродовж місяця».

Фонд повернув кошти, а втім, «Укрнафта» залишила за собою зобов’язання виділити вказану суму на відновлення лікарні, щойно лікарня надасть цільові призначення під фінансування. 

Команда благодійного фонду досі очікує на зустріч з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком та новоствореною Радою з відновлення «Охматдиту», наголосив Вембер.

«Ми сподіваємося, що законний механізм перерахунку коштів на відновлення лікарні буде знайдено в найстисліші терміни. Це — наш пріоритет», — заявив голова фонду.

Що з грошима, які отримав фонд?

Дитяча лікарня «Охматдит» у Києві заявила, що благодійний фонд «Охматдит — здорове дитинство», куди небайдужі робили пожертви на відновлення після російського удару 8 липня, відмовився перерахувати отриману суму медустанові — це 378 мільйонів гривень.

У фонді пояснили, що нині їм невідомий правовий механізм для переказу. Голова фонду казав, що фонд звернувся до МОЗ по роз’яснення щодо цього, однак «чіткої відповіді поки не отримав».

Тож організація чекає на правове роз'яснення щодо того, як переказати ці пожертви на скарбничі рахунки лікарні.

А що з відбудовою «Охматдиту»?

Журналісти проєкту «Наші гроші» з’ясували, що тендер виграла компанія «Буд-технолоджі», яка погодилася виконати роботи за набагато вищою ціною, ніж інші учасники торгів, організованих благодійним фондом «Охматдит» (не самою лікарнею).

Серед 14 компаній, які подали свої пропозиції на тендер, «Буд-технолоджі» була третьою серед тих компаній, які виставили найвищі ціни. Так, вона висловила готовність виконати роботи за 307 мільйонів гривень. Водночас інші учасники тендеру пропонували зробити це значно дешевше — від 42 до 286 мільйонів. Крім того, у пропозиції компанії «Буд-технолоджі» виявили деякі інші проблеми.

Міністр охорони здоров?я Віктор Ляшко заявив, що правоохоронці додатково перевірять тендер на відбудову «Охматдиту». А згодом оголосив, що тендер благодійного фонду скасують і проведуть новий.

Крім того, скасують також і тендери на інженерно-консультаційні послуги та технічний нагляд за виконанням ремонту в лікарні «Охматдит» на 14 мільйонів гривень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, нафта, гроші, лікарня, війна з Росією, допомога
В тему