14 Серпня 2024
Новини

Найголовніші новини 14 СЕРПНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 14 СЕРПНЯ 2024 РОКУ

Триває 903 доба повномасштабної збройної агресії росії проти України й українського народу.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 14 серпня 2024 року російські окупанти атакували 2 керованими авіаційними ракетами Х-59/69 та 23 ударними БпЛА типу «Shahed».

У протиповітряному бою збито 17 ворожих БпЛА у Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Київській, Запорізькій, Сумській, Харківській та Житомирській областях.

  • Сьогодні вночі на території Курської області (рф) Повітряні Сили ЗСУ знищили російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

Наші захисники запевняють, що робота з ліквідації окупантів, їхньої техніки та озброєння триває невпинно.

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 106. Найгарячіше зараз на Покровському напрямку.

Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання окупантами планів наступу, завдаючи їм значних втрат у живій силі й техніці.

 

Станом на ранок 14 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 594 400 (+1 240) осіб,
  • танків – 8 476 (+21) од,
  • бойових броньованих машин – 16 402 (+17) од,
  • артилерійських систем – 16 821 (+57) од,
  • РСЗВ – 1 151 (+5) од,
  • засобів ППО – 921 (+1) од,
  • літаків – 366 (+0) од,
  • гелікоптерів – 328 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 13 548 (+57) од,
  • крилатих ракет – 2 426 (+0) од,
  • кораблів/катерів – 28 (+0) од,
  • підводних човнів – 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 22 710 (+61) од,
  • спеціальної техніки – 2 813 (+7) од.

 

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час доповіді Президенту Володимиру Зеленському повідомив, що від початку доби в Курській області було взято в полон понад 100 російських військовослужбовців.

«З початку поточної доби війська на окремих напрямках (у Курській області) просунулися від 1 до 2 кілометрів. Завершено пошук та знищення противника в населеному пункті Суджа. З початку доби в полон взято понад 100 службовців противника».

Глава держави подякував Сирському за поповнення обмінного фонду. Також була доповідь щодо ситуації на всіх основних напрямках.

  • СБУ інформує, що бійці Служби безпеки в Запорізькій області вистежили та скоригували вогонь по ворожій РЛС дальнього виявлення 39Н6 «Каста-2Е2». Її вартість залежно від комплектації стартує від 60 млн доларів.

«Фактично ця радіолокаційна станція була „очима“ російської ППО, яка контролювала наш повітряний простір. Ворог ховав її в тилу, ретельно маскував і часто передислоковував», — йдеться в повідомленні.

  • Експерти МАГАТЕ не отримали від росіян доступу всередину градирні на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), де сталася пожежа.

Представники МАГАТЕ змогли провести зовні огляд градирні, радіаційний моніторинг. Наразі МАГАТЕ не зробило остаточного висновку щодо обставин загоряння на градирні. При цьому раніше окупанти звинуватили в обстрілі Енергодара Україну й заявляли, що це стало причиною пожежі. Тепер же самі окупанти відмовилися пустити експертів для з'ясування причин займання, що свідчить про влаштовану провокацію.

  • Генеральний штаб Збройних сил України закликав українців та іноземців дотримуватися правил переміщення в районах бойових дій через випадки несанкціонованого проникнення в такі райони.

Попри безпекові заходи, які вживаються військовим командуванням для виконання цілей операції, збереження життя та здоров’я військових і цивільного населення, фіксуються випадки несанкціонованого проникнення окремих осіб в райони ведення бойових дій. Це може негативно вплинути на заходи безпеки застосування військ (сил), чим створить додаткову загрозу життю як українських воїнів, так і цивільних громадян.

«Закликаємо громадян України та іноземців дотримуватися встановлених правил щодо переміщення в районах бойових дій, зокрема і у двадцятикілометровій прикордонній зоні Сумської області».

  • У росії повідомили про найбільшу за всю війну атаку дронами на російські військові аеродроми. Очевидці публікують фото і відео з летовищ у Воронежі, Курську, Саваслейці та Борисоглєбську.

Російські так звані «воєнкори» в соцмережах писали, що удар був результативним, бо російська ППО не змогла захистити ці об’єкти.

Зокрема, місцеві пабліки повідомили про 10 вибухів тільки на «Саваслейці», звідки регулярно злітають МіГ-31. Це носії ракет "Кинджал", якими росія завдає ударів по всій Україні.

Журналісти зазначають, що пожежу в районі аеродрому зафіксували супутники системи стеження NASA, які відстежують загоряння на поверхні Землі.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський обговорив на спеціальній нараді питання створення за необхідності військових комендатур на території Курської області рф, яку беруть під контроль Сили оборони України.

«Нарада щодо ситуації в Курській області. Обговорили ключові питання. Безпека, гуманітарна допомога, створення за необхідності військових комендатур. Україна захищає себе та життя своїх людей у прикордонних громадах і здійснює активні дії на російській території».

Володимир Зеленський наголосив, що українські сили суворо дотримуються вимог міжнародних конвенцій і міжнародного гуманітарного права.

Водночас омбудсман Дмитро Лубінець додав, що в реалізації свого права на самооборону, відповідно до статті 51 Статуту ООН Україна має право не лише захищатися, а й повинна дотримуватися усіх міжнародних конвенцій та вимог міжнародного гуманітарного права.

Тож українські військові у цілях самооборони сформували «буферну (санітарну) зону» на території Курської області.

За словами Лубінця, також на нараді обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших неупереджених міжнародних організацій у здійсненні гуманітарних заходів. У "буферній зоні" повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів.

  • Україна офіційно розпочала переговори з Великою Британією щодо укладення угоди про перехід до сильнішого та глибшого партнерства.

Як повідомили в Офісі Президента, відбувся перший раунд переговорів. Українську делегацію очолив керівник ОП Андрій Єрмак. Він зазначив, що Британія першою підписала безпекову угоду з Україною, а тепер першою працює над історичним документом про 100-річне партнерство.

«Сподіваємося, що переговори будуть успішними, щоб цей історичний документ незабаром підписали президент України та прем’єр-міністр Великої Британії».

Новий документ має закріпити безпрецедентні положення в усіх сферах взаємного інтересу: від безпеки до економіки, від енергетики до культури й мистецтва.

  • Кабінету Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою військовозобов’язаним чоловікам за кордоном, які не оновили військово-облікові дані, не будуть надаватися певні адмінпослуги.

Зокрема йдеться про:

  • прийом документів для обміну посвідчення водія, у тому числі виданого вперше або отримання його після втрати чи викрадення;
  • прийом документів щодо держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів.

Крім цього, міжнародні поштові відділення не пересилатимуть посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

  • В Україні запрацював Єдиний вебпортал вакантних посад у державних закладах охорони здоров’я, призначений для цифровізації процесу пошуку вакансій у відповідних закладах.

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, на порталі будуть опубліковані вакансії у державних та комунальних медзакладах, зокрема, при проведенні конкурсу на посаду керівника.

Інформацію про вакантну посаду до Єдиного вебпорталу заклади охорони здоров’я мають подавати протягом 10 робочих днів із дня її утворення або вивільнення.

  • Служба безпеки України викрила агентурну мережу ФСБ, у якій брали участь ексохоронці президента-втікача Віктора Януковича, а також чинний військовослужбовець Нацгвардії.

Агентурна мережа збирала інформацію про спецслужби й правоохоронні органи України, високопосадовців і громадських діячів. Росіяни прагнули використати отримані дані для здійснення інформаційно-психологічних операцій.

Головним агентом нейтралізованої мережі виявився 48-річний Дмитро Іванцов – колишній керівник підрозділу УДО, що супроводжував Януковича під час його втечі до рф.

Наразі триває розслідування для притягнення всіх фігурантів до відповідальності.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Матері солдатів-строковиків, які потрапили в полон до Збройних сил України, вимагають від путіна провести негайний обмін полоненими з українською стороною. Відповідна петиція з’явилася на сайті Change.org.

У зверненні також покладається відповідальність за потрапляння в полон строковиків на бійців кадирівського підрозділу «Ахмат», які залишили свої позиції під час наступу ЗСУ.  

  • Російські Телеграм-канали пишуть, що у Москві посилено заходи безпеки, оскільки у столиці рф побоюються діяльності диверсійних груп.

Зокрема посилено охорону Кремля та центральних районів міста.

  • росія з 1 серпня вийшла з Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин. Таку інформацію в середу, 14 серпня, опублікували на офіційному правовому порталі рф.

Конвенція, підписана в лютому 1995 року, встановлює основні принципи поводження з національними меншинами в Європі, зокрема заборону їхньої дискримінації та насильницької асиміляції, свободу сповідувати власну релігію та вільно говорити рідною мовою.

росія підписала конвенцію про захист нацменшин 1996 року.

Фактично цим виходом із конвенції рф підтвердила імперський курс Кремля на знищення нацменшин і тотальне запровадження російської мови та культури.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після розмови із главою МЗС Дмитром Кулебою про наступ України у Курській області заявив, що ЄС повністю підтримує боротьбу українського народу.

«Я підтвердив повну підтримку ЄС боротьби українського народу. путіну не вдалося зламати опір України його невиправданому вторгненню, і тепер він змушений відступити вглиб території росії», – зазначив Жозеп Боррель.

  • Президент Фінляндії Александр Стубб переконаний, що Київ має право захищати себе від російської агресії зокрема робити це і на території рф.

«Те, що Україна зрештою обороняється на Курському напрямку, проникнувши певними силами приблизно на 30-40 кілометрів вглиб країни, вони мають на це повне право. Ми не бачимо підстав для обмеження діяльності українців».

Стубб додав, що Україна може використовувати зброю, надану Фінляндією, на російській території.

«У нас немає жодних обмежень щодо того, яку зброю Україна може використовувати і яким чином. Відправною точкою є те, що Україна має повне право захищати себе в рамках міжнародного права».

  • Благодійна асоціація зі Швейцарії Free Ukraine передала Україні сім транспортних медичних автомобілів підвищеної прохідності.

Медичні автомобілі на базі позашляховиків Toyota Land Cruiser J78 передали медзакладам Сумщини, Харківщини, Донеччини, Полтавщини, Тернопільщина та Черкащини.

Автівки швидкої допомоги підвищеної прохідності дозволяють рятувати постраждалих,  оперативно транспортувати їх до стабілізаційних пунктів і надавати невідкладну допомогу у критичних випадках.

Автомобілі оснащені повним комплектом медичного обладнання, призначеного для використання у віддалених районах із пошкодженими дорогами, недоступних для звичайних «швидких».

  • Вселенський Патріарх Варфоломій заявив про підтримку заходів, спрямованих на добро для України, зокрема анонсованої Президентом Володимиром Зеленським ініціативи щодо "духовної незалежності" країни.

Патріарха поінформували про злочини, скоєні російськими окупантами проти релігійної свободи в Україні, про десятки священників, пасторів, богословів, яких убили російські загарбники, та про понад 630 зруйнованих культових будівель.

Патріарх Варфоломій наголосив, що світ дуже мало знає про злочини росії в Україні та закликав поширювати правду про тих, хто намагається знищити релігійну свободу.

Крім того, Вселенський патріарх заявив про постійну готовність докладати необхідних зусиль для процвітання православ'я в Україні та додав, що піклується про Православну церкву України.

Представники України передали Вселенському Патріарху запрошення від Президента відвідати країну.

  • Громадянам росії, які постійно проживають у Латвії, почали надходити листи з вимогою надати в міграційний орган сертифікат про володіння латиською мовою на рівні А2, а також анкету про ставлення до війни проти України для продовження посвідки на проживання.

Документи необхідно передати до міграційної служби до 30 червня 2025 року. Інакше до 13 жовтня 2025 року громадян рф попросять покинути Латвію.

У другому блоці росіяни мають відповісти на питання щодо війни. Зокрема, чи вважають вони законною анексію росією Криму, Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Також вважають вони неспровокованою військовою агресією дії росії в Україні, чи засуджують вони війну і чи надають фінансову підтримку росії або Україні.

Вимога скласти іспит торкнеться приблизно 5 тис. осіб.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали