13 Серпня 2024
Новини

Вбивство українських підлітків у Німеччині: розпочався судовий процес

Вбивство українських підлітків у Німеччині: розпочався судовий процес

У Німеччині почали розгляд справи про вбивство двох українських підлітків — баскетболістів Володимира Єрмакова та Артема Козаченка.

Про це пишуть DW та Bild.

Регіональний суд Ессена розпочав судовий процес над чотирма обвинуваченими розпочався через пів року після вбивства українців. Перед судом постали підлітки у віці 14, 15 та 16 років. Їх звинувачують у вбивстві на ґрунті ксенофобії.

Двоє з обвинувачених є громадянами Німеччини та двоє — громадянами Сирії.

На процесі присутні батьки вбитих Єрмакова та Козаченка. Адвокатка потерпілих Аліса Скальйон розповіла, що вони розраховують на максимально жорстке покарання для винних.

Загалом заплановано 11 судових засідань до 21 листопада.

Нагадаємо, 10 лютого 2024 року 17-річний Володимир Єрмаков та 18-річний Артем Козаченко після тренування з баскетболу поїхали до торгового центру Centro в Оберхаузені (Північний Рейн-Вестфалія). Там вони хотіли купити нове спортивне взуття, а наступного дня їхня команда мала важливий матч.

Близько 20:00 підлітки вирушили додому. Але в автобусі до центрального вокзалу Обергаузена вони перестріли 15-річного німця-турка із Гельзенкірхена Мерта В. з його компанією. За даними слідства, він неодноразово провокував та без причини ображав Єрмакова та Козаченка.

Утім двоє баскетболістів і їхній друг вийшли на головному вокзалі Обергаузена і хотіли сісти на поїзд до Дюссельдорфа. Мерт В. зі спільниками вийшли за ними, оточили трійцю та напали з ножем. Bild, цитуючи обвинувачення, пише, що мотивом нападників стало «українське походження» Єрмакова та Козаченка.

Окрім того, під час сутички Мерт В. також поранив двох людей зі своєї компанії — 14-річного сирійця з Гельзенкірхена та 13-річну німецьку ліванку з Оберхаузена. Ті перекрили українцям шлях і, імовірно, утримували їх.

За даними Bild, Мерт В. вже відомий поліції за розбійний напад при обтяжувальних обставинах та завдання тяжких тілесних ушкоджень. Він уже був засуджений за попередні подібні злочини, але до нападу на українців вирок про арешт ще не набрав законної сили.

Його спільника поліція перевіряла у справах про насильницькі та наркозлочини, а також про грабіжницьке вимагання. Окрім того, у 2023 році підлітки мали пройти профілактичну програму для молодих злочинців Get a Curve, але так і не зробили цього.

Прокуратура звинувачує четвірку підлітків у тому, що вони вже під час поїздки в автобусі домовилися «напасти та смертельно поранити постраждалих».

Володимир Єрмаков помер у лікарні того ж дня, коли було скоєно напад. Артем Козаченко перебував у реанімації у важкому стані, але через 10 днів також помер.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: німеччина, вбивство, українці
В тему

Останні матеріали