25 Червня 2024
Новини

Найголовніші новини 25 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 25 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Триває 853 доба повномасштабного вторгнення армії російської федерації військ на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 110. На Покровському напрямку найбільша кількість боєзіткнень.

Українські захисники стримують натиск російських окупаційних військ та завдають ворогу значних втрат.

 

Станом на ранок 25 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 536840 (+1180) осіб,
  • танків ? 8035 (+4),
  • бойових броньованих машин ? 15431 (+18),
  • артилерійських систем – 14281 (+35),
  • РСЗВ – 1108,
  • засобів ППО ? 863,
  • літаків – 359,
  • гелікоптерів – 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11413 (+31),
  • крилатих ракет ? 2324 (+1),
  • кораблів/катерів ? 28,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 19362 (+58),
  • спеціальної техніки ? 2403 (+6).

 

  • Донецька облдержадміністрація вирішила примусово евакуювати дітей із батьками з 5 сіл у прифронтовій зоні.

Ідеться про примусову евакуацію з селища Дробишеве Лиманської громади, сіл Нова Полтавка, Новооленівка, Олександропіль, Романівка Іллінівської громади

Також на засіданні розглядалось питання посилення заходів з евакуації з Торецької громади, оскільки щодня окупанти обстрілюють громаду з усіх видів озброєнь.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що 25 червня Україна переходить до фактичних переговорів із Європейським Союзом щодо членства.

«Коли на п’ятий день повномасштабної війни ми разом підписали заявку на вступ у Євросоюз, багато хто казав, що це не більше ніж мрія. Але ми реалізували цю мрію. Ми вибили це, переконали, зняли кожен із сумнівів, які були. У червні 22-го кандидатство України було схвалене. Попри протидію. У грудні 23-го лідери Європи підтримали політичне рішення щодо перемовин з Україною.

Сьогодні перемовини стартують. Між цими кроками – тисячі зустрічей і дзвінків. Умови, які Україна повністю виконала. Закони, які були ухвалені та запрацювали. А найголовніше – це рішучість наших людей, нашого народу. Рішучість, яка спрацювала, яка не підвела Україну та всю Європу і яка доводить, що всі українці разом, усі європейці разом здатні реалізовувати навіть найбільші мрії – здатні перемагати».

  • В Україні стало можливим оформити військово-обліковий документ з QR-кодом у ЦНАП всього за 15 хвилин.

Сервіс безоплатний. Документ має термін дії 1 рік з моменту формування. Його можна роздрукувати самостійно за допомогою застосунку Резерв+ або звернутися до адміністратора ЦНАПу чи ТЦК.

Електронний військово-обліковий документ сформується, якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів наявна вся необхідна інформація про людину.  

Перевіряється документ завдяки QR-коду. Якщо дані не відповідають тим, що містяться в реєстрі, військово-обліковий документ вважається недійсним.

  • В Міноборони повідомили, що серед тих людей, які оновили свої дані від 18 травня, один мільйон і сто тисяч військовозобов’язаних придатні до призову.

«Це важлива інформація, тому що багато заброньованих, багато тих, хто має право на відстрочку. Тобто мільйон і сто тисяч можуть бути мобілізованими і, відповідно, стати до лав Сил оборони».

Загалом свої дані оновили вже близько 2,3 млн українців, в тому числі через "Резерв+" – 1,78 млн українців.

  • Українська економіка адаптувалася до умов війни й демонструє зростання. Сукупний фінансовий результат українських підприємств за 2023 рік склав +863,8 млрд грн. Це найкращий показник за останні 10 років.

Прибутковими були 71% суб’єктів господарювання (їхній загальний результат – +1 339,9 млрд грн), а збитковими відповідно – 29% (-476,2 млрд грн).

Позитивний фінансовий результат зафіксовано у 14 з 15 секторах економіки (окрім освіти, де він від’ємний, -123,4 млн грн).

  • Рада національної безпеки й оборони наказала анулювати низку спеціальних дозволів на користування надрами компаній, які належать підсанкційним бізнесменам Дмитру Фірташу, Вадиму Новинському та Вадиму Єрмолаєву.

Ще кілька спецдозволів цих бізнесменів за рішенням РНБО будуть зупинені.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські громадяни масово скаржаться на рекордну соціальну нерівність у суспільстві, незважаючи на звіти влади про зниження рівня бідності. Такі дані опублікували соціологи ЦСП «Платформа» та «ОнІн».

37% респондентів вважають, що розрив у рівні життя та доступі до благ між багатими та бідними зараз максимальний за всю історію країни — вищий, ніж під час економічного шоку 1990-х (23%) та за кріпосного права у Російській імперії XVIII-XIX століть (33%).

За чверть століття правління путіна рівень нерівності, на думку росіян, виріс кратно: так, початок 2000-х як період із найбільшим розшаруванням за доходами та можливостями назвали лише 10% респондентів.

При цьому нерівність різко посилилася останніми роками, вважають опитані: 53% заявили, що розрив між багатими і бідними зріс останні п'ять років, а 43% очікують, що ця тенденція продовжиться. Зниження рівня нерівності останніми роками помітили лише 13% учасників опитування, і трохи більше — 17% — вірять, що проблема вирішуватиметься у майбутньому.

  • У травні цього року росіяни взяли у мікрофінансових організацій (МФО), які видають позики до зарплати під 292% річних, рекордний за півтора року обсяг кредитів. Позичальники оформили 6,34 млн позик на загальну суму 81,4 млрд руб.

Хоча путін нещодавно заявив, що більшість громадян рф заробляють 200 тис. руб. на місяць, насправді людям у росії часто не вистачає грошей до наступної зарплати.

  • Ціни на техніку та електроніку в росії можуть зрости на 15–20% вже до осені через санкції Євросоюзу проти «російського SWIFT» — Системи передачі фінансових повідомлень Центробанку (СПФС).

За словами учасників ринку, санкції означають відрізання порушників від європейської фінансової системи.

Якщо іноземні банки, підключені до СПФС, почнуть блокувати платежі з росії, це може призвести до падіння імпорту з Китаю на 25% та подорожчання всіх імпортних товарів на 10–20% залежно від категорії. Через проблеми з платежами імпорт із Китаю вже скоротився на 11%, а з Туреччини — на 33%.

Крім зростання вартості у вересні-жовтні можуть початися проблеми з наявністю практично всієї електроніки та побутової техніки. Компанії вже зараз стикаються з проблемами щодо оплати з третіми країнами, що матиме відкладений ефект.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Люксембурзі розпочалася перша Міжурядова конференція щодо вступу України в ЄС, яка дає офіційний старт перемовинам про членство України в Європейському Союзі.

На міжурядовій конференції сторони обмінюються позиціями і заявами щодо вступних переговорів. Самі переговори по суті розпочнуться з відкриттям переговорних глав. Першими відкриють глави і кластери, що стосується засадничих питань Євросоюзу.

За словами президентки Єврокомісії президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, народи України та Молдови продемонстрували «непохитну відданість» приєднанню до Євросоюзу. Обидві країни почали масштабні реформи, однак далі на Україну та Молдову досі чекає «суворий та вимогливий» шлях.

  • Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт ексміністра оборони рф Сергія Шойгу та начальника Генштабу російської армії Валерія Герасимова у зв'язку з війною в Україні.

«Є достатні підстави вважати, що обидва підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані російськими збройними силами по українській енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Протягом цього періоду російські збройні сили здійснили велику кількість ударів по численних електростанціях та підстанціях у різних місцях України».

У МКС наголосили, що підозрювані умисно заподіяли сильні страждання або серйозні тілесні ушкодження чи шкоду психічному або фізичному здоров’ю цивільного населення, а отже, несуть кримінальну відповідальність за злочин проти людяності та інші нелюдські діяння, як це визначено у статті 7(1) Римського статуту.

Ордер на арешт від МКС означає, що тепер Шойгу і Герасимов можуть бути затримані та передані до суду у 124 країнах, які ратифікували Римський статут.

Президент Володимир Зеленський привітав рішення Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт Шойгу та Герасимова.

«Кожен злочинець, причетний до планування та виконання цих ударів, повинен знати, що правосуддя буде здійснене. І ми сподіваємося побачити їх за ґратами».

За словами Зеленського, сьогоднішнє рішення є чітким свідченням того, що правосуддя за російські злочини проти українців неминуче.

  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі в "Україна проти росіі (щодо Криму)", визнавши існування систематичних порушень прав людини в окупованому Криму з боку держави-агресорки.
  • Рада ЄС продовжила тимчасовий захист до 4 березня 2026 року для українців, які втекли від російської агресії.

Директива про тимчасовий захист надає українцям право на проживання, доступ до ринку праці, житло, соціальну, медичну та іншу допомогу. Вона також допомагає державам-членам впорядковано та ефективно управляти прибуттям людей.

«День за днем росія тероризує український народ своїми бомбардуваннями. Це небезпечні обставини. Ті, хто втік від російської агресії, можуть і надалі розраховувати на нашу солідарність».

Наразі майже 4,2 мільйона осіб, переміщених з України, користуються тимчасовим захистом в ЄС, серед яких третина – діти.

  • Іспанія минулої п’ятниці передала Україні другу партію зенітних ракет до систем протиповітряної оборони Patriot.

Першу партію доставили наприкінці квітня.

  • Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що до України доставили першу партію боєприпасів в рамках чеської ініціативи із закупівлі снарядів.

«Перша партія боєприпасів від нашої ініціативи прибула в Україну деякий час тому. Ми робимо все, що від нас залежить».

  • Європейська комісія оголосила про намір випустити облігації ЄС на суму до 65 млрд євро у другій половині 2024 року.

Надходження від облігацій ЄС фінансуватимуть виплати в рамках NextGenerationEU та інших політичних програм, включно з виплатами Україні за програмою Ukraine Facility.

Коштом попереднього випуску облігацій ЄС виділив 6 млрд євро в рамках Ukraine Facility на 2024 рік.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему