12 Червня 2024
Новини

Найголовніші новини 12 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 12 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Триває 840 доба широкомасштабного вторгнення росії на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 12 червня окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши ракети повітряного, наземного базування, а також ударні БпЛА. Усього було задіяно 30 засобів повітряного нападу.

У результаті протиповітряного бою було збито 29 повітряних цілей:

- 1 аеробалістична ракета Х-47М2 "Кинджал";

- 4 крилаті ракети Х-101/Х-555;

- 24 ударні БпЛА типу "Shahed-131/136".

Протиповітряна оборона працювала у Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Харківській, Вінницькій областях.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський стверджує, що на Харківському напрямку ворог веде безуспішні дії, намагаючись просунутися вперед в глибину українських бойових порядків та створити так званий "пояс безпеки".

«У Вовчанську противник загруз, незважаючи на залучені сили та засоби, які постійно поповнює за рахунок підрозділів з інших напрямків».

Головком повідомив, що кілька днів поспіль працював у військових частинах, які ведуть оборону на найбільш гарячих точках Східного фронту.

Сирський наголосив, що Силам оборони необхідно досягти переваги над противником, зменшити втрати, а головне — змінити оборонну та наступальну психологію, що буде важливим кроком на шляху до Перемоги.

«В цих умовах для нас дуже важливе утримання займаних рубежів та позицій, недопущення прориву оборони, максимальне знищення живої сили та техніки ворога. Нам необхідно добитися переваги над противником, зменшити втрати, а головне, змінити оборонну та наступальну психологію, що буде важливим кроком на шляху до нашої Перемоги!»

Для цього, за словами головкома, військове керівництво зосереджує зусилля на підвищенні якості проведення занять з підрозділами, які проходять бойове злагодження, в ході яких відпрацьовуються питання боротьби з дронами противника та захист від них, пересування на полі бою, користування засобами РЕБ, евакуація поранених та багато інших питань, які актуальні в умовах сучасного бою.

«Тільки технологічна перевага та навченість військ забезпечать нам успіх на полі бою!»

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби на фронті російсько-української війни відбулося 74 бойових зіткнення. Сили оборони рішуче стримують ворожий натиск та жорстко відповідають на будь-яку активність противника.

Загарбники продовжують завдавати ударів по українських прикордонних населених пунктах. Сьогодні ворог застосував НАРи в Сумській області.

На Харківському напрямку окупанти активно застосовують КАБи з території Бєлгородської області рф.  

Також ворог збільшив кількість атак на Куп’янському напрямку. Тут зафіксовано шість невдалих спроб потіснити наші війська.  

Найбільшу активність окупанти демонструють на Покровському напрямку – 25 атак за сьогодні, з яких дев’ять іще тривають. Авіація рф застосовує КАБи.

  • Наші воїни контролюють ситуацію та виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

 

Станом на ранок 12 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 521 830 (+980) осіб,
  • танків ? 7911 (+9),
  • бойових броньованих машин ? 15187 (+11),
  • артилерійських систем – 13736 (+46),
  • РСЗВ – 1099,
  • засобів ППО ? 844 (+2),
  • літаків – 359,
  • гелікоптерів – 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11042 (+19),
  • крилатих ракет ? 2280 (+2),
  • кораблів/катерів ? 28,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 18736 (+60),
  • спеціальної техніки ? 2290 (+2).

 

  • В ніч на 12 червня Сили оборони України знову атакували російські зенітні ракетні комплекси, які загарбники розгорнули на тимчасово окупованому українському півострові Крим.

Цього разу завдано групового ракетного удару по ворожому зенітному ракетному дивізіону С-300 неподалік Бельбека, а також двох зенітних ракетних дивізіонах С-400 поблизу Бельбека та Севастополя.

У Генштабі кажуть, що підтверджено влучання в районах цілей. Зокрема, за результатами ураження знищено два радари комплексів С-300 та С-400. Щодо третього радару інформація уточнюється.

Окрім цього, зафіксована подальша детонація боєкомплектів у всіх трьох районах розміщення зенітних ракетних дивізіонів рф.

  • У ГУР підтвердили, що внаслідок нещодавніх ударів на території рф було одразу уражено два російських літаки Су-57.

Один Су-57 значно пошкоджений, а інший - має легші пошкодження, імовірно його можливо відновити в швидші терміни.

Уперше уражено літаки Су-57 і вперше уражено одразу два таких "наднових" російських винищувачі - гордість рашистських космічних сил.

Загалом таких літаків у росіян менше, ніж десять. Су-57 ? найсучасніший винищувач Москви.

  • Фахівці Головного управління розвідки Міноборони у так званий "день росії" здійснили кібератаку на російські державні ресурси, а також на російські аеропорти через що низка авіарейсів затримується.

Також співробітники української розвідки встановили контроль над державним сервером офіційного сайту держдуми Ставропольського краю рф та розмістили банер, на якому зображено красну площу з українськими прапорами та написом "Держитесь, ми вас освободим!". Пізніше сервер було виведено з ладу.

Крім того, ГУР атакувало сервери Ради федерації федерального зібрання рф і сервер органів державної влади росії.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Міноборони повідомило, що співвідношення добровольців та мобілізованих, які прийшли до армії, складає 1 до 3.

Наразі впроваджуються системні зміни в Силах оборони, створюється нова система кадрової політики й розвивається мережа рекрутингових центрів – їх уже 22. Цього тижня планується відкриття ще трьох.

Підвищення ефективності цих процесів вдалося досягти, зокрема, і завдяки цифровізації розвитку ЗСУ.

Застосунком "Резерв+" вже скористалися 1,4 млн українців, а на черзі – запуск застосунку для військових "Армія+", який має спростити бюрократичні процеси у війську.

  • Німецька Rheinmetall цього року запустить в Україні виробництво бойових машин піхоти Lynx.

За словами міністра стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна, БМП Lynx – це одна з найсучасніших платформ бронемашин. Для наших європейських партнерів це гарна можливість і випробувати її у бою, і зробити її кращою. А для наших воїнів сьогодні потрібна кожна додаткова машина, яка допоможе їм стояти на фронті.

Деталі комплектування краще знатимуть виробники, відповідальні за кінцевий продукт.

  • Адміністрація морських портів України повідомила, що вантажообіг морських портів у травні 2024 року становив 8,265 млн тонн, що майже вдвічі більше травневого показника минулого року.

Вантажообіг через Український коридор у травні склав 6,7 млн тонн, з яких – 4,5 млн тонн – продукція українських аграріїв.

Лідерами вантажообігу є зернові та рудні вантажі - 5,3 млн тонн та 1,5 млн тонн відповідно.  

Загалом з початку 2024 року порти України обробили майже 46 млн тонн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський монополіст «Газпром» зазнав чергового удару – Арбітражний суд Стокгольма дозволив німецькій компанії Uniper розірвати довгостроковий контракт з "Газпром експорт" і присудив їй 13 млрд євро компенсації за недопостачання газу з середини 2022 року.

Попри те, що з червня 2022 року були поставлені лише обмежені обсяги газу, а з кінця серпня 2022 року взагалі не було поставлено жодного обсягу газу, довгострокові контракти на поставку газу між двома компаніями все ще залишалися юридично чинними, а окремі контракти продовжували б діяти до середини 2030-х років.

Після того, як Uniper зазнала значних збитків через обмеження поставок російського газу, наприкінці 2022 року компанія ініціювала арбітражне провадження проти "Газпром експорту".

Рішення арбітражу є юридично обов'язковим і остаточним.

  • Епоха валютних торгів у росії завершена. Московська біржа та її ключові структури внесені до «чорних списків» американського Мінфіну США, тому із завтрашнього дня біржа припиняє торгувати доларом та євро.

США оголосили про розширення санкційного списку проти рф, додавши до нього понад 30 фізичних осіб і понад 200 юридичних осіб. Санкції, зокрема, запровадили щодо Національного клірингового центру та Московської біржі.

«Казначейство США націлене на архітектуру російської фінансової системи, яка була переорієнтована на сприяння інвестиціям в оборонну промисловість та придбання товарів, необхідних для продовження агресії проти України. Казначейство також націлене на більш ніж десяток транснаціональних мереж, які відмивають золото для російського виробника золота, підтримують російське виробництво безпілотних літальних апаратів (БПЛА) та закуповують чутливі та критичні товари, такі як матеріали для російської програми хімічної та біологічної зброї, обладнання для боротьби з БПЛА, верстати, промислове устаткування та мікроелектроніку.

Сьогоднішні дії також передбачають подальші кроки, спрямовані на обмеження майбутніх доходів росії від скрапленого природного газу», - заявили у Мінфіні США.

  • У росії зафіксовано рекордну з 2015 року кількість нападів за мотивами ксенофобії.

З початку року від ультраправих постраждали 123 людини. Це більше, ніж за минулий рік (121 напад). При цьому йдеться тільки про напади з постраждалими. Насправді нападів, про які публічно відомо, більше — з початку року їх сталося не менше 526. При цьому жорстокість нападників зростає.

Аналітики вважають, що зростання націоналістичних настроїв спровокували військова пропаганда та збільшення аудиторії у ультраправих блогерів, які підтримали вторгнення в Україну.

Фактично путін, який розв’язав криваву війну, звинувативши українців у нібито поширенні нацизму, у своїй країні запустив процес формування справжньої фашистської держави.

  • У той час як прості росіяни з кожним днем біднішають, оскільки бюджетні гроші Кремль спрямовує на війну, сам путін своїх друзів обдаровує з барського плеча.

Так, Держпремія розміром у 10 млн руб. була вручена близькому соратнику і товаришу російського диктатора - Юрію Ковальчуку. Найсмішніше те, що премію вручили за нібито «розробку» стратегії ядерної енергетики, яку застосовували ще в часи СРСР.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна під час Міжнародної конференції із відновлення у Берліні підписала 110 міжнародних угод, контрактів та меморандумів та домовилася про допомогу з партнерами на загальну суму в понад 16 млрд євро.

У Міністерстві економіки України зазначили, що за кількістю та масштабністю укладених бізнесових угод під час конференції помітно, що наші партнери готові вкладати кошти в український бізнес, виходити на український ринок.

  • Під час робочого візиту до Німеччини Президент Володимир Зеленський разом із міністром оборони ФРН Борисом Пісторіусом відвідали 21-шу зенітно-ракетну групу в місті Заніц, на базі якої тренуються українські захисники для роботи на ЗРК Patriot.

Володимир Зеленський подякував канцлеру Олафу Шольцу, Німеччині та всьому німецькому народові за новий оборонний пакет на загальну суму понад 700 млн євро.

«Дуже важливий аспект, що ви скоротили час щодо виробництва й тренування на цих системах (Patriot і IRIS-T). Бо сьогодні цей час вимірюється життями наших людей. І те, що ви скоротили дні, іноді тижні, ми будемо пам’ятати десятиліттями».

Володимир Зеленський також ознайомився з процесом навчання, поспілкувався з українськими воїнами та відзначив їх державними нагородами.

  • Міністерство закордонних справ Норвегії повідомило про виділення 240 млн євро для України на заходи з протиповітряної оборони.

«Норвегія виділить 240 млн євро на заходи з протиповітряної оборони для України. Сьогодні Німеччина підтвердила, що разом з Норвегією, Данією і Нідерландами профінансує повторну закупівлю системи Patriot, щоб 100 ракет Patriot могли бути швидко передані Україні. Норвегія виділить 125 млн євро на цю співпрацю».

  • Україна отримає загалом 109 мільйонів доларів у рамках проєктів Світового банку – підписано відповідні зміни до грантових угод за двома проектами.

Зокрема, додатковий грант на 62 мільйони доларів буде спрямовано на дрібні та середні ремонти частково пошкоджених російськими обстрілами житлових будинків.

Додатковий грант у сумі 47 мільйонів доларів США сприятиме забезпеченню мешканців міста Харкова послугами з центрального теплопостачання, а саме проведення закупівлі та встановлення теплового обладнання.

  • Україна та Сполучені Штати у четвер 13 червня підпишуть двосторонню безпекову угоду. Про це повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Він підтвердив, що в четвер президенти США та України Джо Байден і Володимир Зеленський проведуть переговори на полях саміту "Групи семи" в Італії.

«Після цього лідери підпишуть двосторонню безпекову угоду, яка чітко заявить, що наша підтримка буде довготривалою, та гарантуючи нашу співпрацю, зокрема у сферах оборони та безпеки».

Салліван сказав, що безпекова угода має на меті підтвердити підтримку України та містить положення, які сприятимуть розбудові українських військових сил.

«Також цим підписанням ми надсилаємо росії сигнал нашої рішучості. Якщо путін вважає, що він може перечекати міжнародну коаліцію підтримки України, він помиляється».

  • Країни-учасниці Ukraine Recovery Conference збільшили свої зобов?язання в частині підтримки гуманітарного розмінування в Україні на понад 35 мільйонів доларів США.

Загальна сума зобов?язань країн-партнерів України сягнула понад 850 мільйонів доларів США в еквіваленті. Це гроші, виділені на проекти у сфері гуманітарного розмінування на 2022-2027 роки.

  • Компанія Aon, один із найбільших у світі брокерів, у межах Берлінської конференції з відновлення України оголосила про запуск безпрецедентної програми страхування воєнних ризиків в Україні на суму $350 млн. Вона покликана спростити залучення Україною іноземних інвестицій під час війни.

Програма реалізується разом з Американською корпорацією з фінансування міжнародного розвитку (DFC) і складається з двох частин:

  • $50 млн призначені для перестрахування полісів, виданих кваліфікованими українськими страховими компаніями, і страхового андеррайтингу;
  • $300 млн призначені для страхування воєнних ризиків у галузі охорони здоров'я та сільському господарстві.
  • Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що її країна розглядає поставку Україні додаткової системи ППО Patriot.

Вона зазначила, що Нідерланди зараз обговорюють із партнерами, що у допомозі Україні потрібно робити більше, ніж досі.

«Потрібно посилити українську ППО. Тому ми також розглядаємо можливість передати вам додаткові Patriot».

За словами міністерки, усі проекти з підтримки України вже у роботі, і вони збережуться й за нового уряду, який невдовзі прийде до влади.

  • Глава уряду Угорщини Віктор Орбан домовився з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом про те, що Угорщина не буде блокувати рішення в Альянсі щодо Києва, однак не братиме участь у підтримці для України.

«Угорщина дала чітко зрозуміти, що вона не має наміру блокувати будь-які рішення у НАТО, які можуть відрізнятись від нашого, як ми вважаємо, аналізу ситуації. На чому ми сконцентрувалися на сьогоднішній зустрічі… то це на тому, що будь-які операції за межами (НАТО) мають бути добровільними, і Угорщині були надані гарантії, яких вона вимагає».

Генсек НАТО, зі свого боку, сказав, що він та Орбан «схвалили модальність для Угорщини не брати участі у підтримці НАТО для України», яку Альянс планує надавати у майбутньому.  

«Ніхто з угорського персоналу не братиме участі у цій діяльності, і жодні фінанси Угорщини не будуть використані, щоб її підтримувати. Водночас прем'єр-міністр мене запевнив, що Угорщина не буде проти цих зусиль і дозволить іншим союзникам просуватися вперед».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему