10 Червня 2024
Новини

Чому нам знову почали вимикати світло?

Чому нам знову почали вимикати світло?

Щоб пояснити причину щоденного відімкнення світла, почну з того, як узагалі працює наша енергосистема.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Яку роль виконували ТЕС?

Отож, атомні електростанції. Вони виробляють багато електроенергії, але вдень і вночі – однакового обсягу. Натомість у час пікового споживання світла – із сьомої до десятої години ранку та вечора – доводиться підключати додаткові джерела. В цьому нас виручають теплові електростанції. Бо збільшувати або зменшувати вироблення ними світла не становить проблем: докинув вугілля – маєш більше енергії, і навпаки.

Однак ракетними обстрілами росіяни знищили 80% українських ТЕС. З ладу виведені найбільші державні теплоелектростанції – Трипільська та Зміївська, що давали світло на Київщину, Житомирщину, Черкащину та Харківщину. Руйнувань зазнали Бурштинська (Івано-Франківщина), Ладижинська (Вінниччина) і Курахівська ТЕС (Донецька область). На їхнє відновлення (бодай часткове) треба від пів року до двох, зазначив виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук.

Додатковим джерелом енергії слугували гідроелектростанції. Але дві з них росіяни також знищили.

На щастя, ми черпаємо ще енергію від сонця та вітру. І це також виручає. А от уночі, коли і населення, і бізнес не використовують багато світла, чимало енергії потребують ГАЕС – гідроакумулювальні електростанції. Це величезні водяні акумулятори. Усю ніч вони заряджаються, піднімаючи воду знизу до велетенського озера на висоті. А потім, у години пік, вони скидають її на генератори, аби дати світло, коли його найбільше потрібно. Ось чому нам відмикають електроенергію вночі – аби її вистачало для ГАЕС.

Окрім того, кожного літа атомні електростанції мають зменшувати потужності роботи, оскільки стають на профілактичні ремонти. І це також стало однією з причин відімкнення світла.

Звісно, можна було би закупляти електроенергію з-за кордону. Але вона там коштує в рази дорожче, ніж в Україні3. А платити за комуналку більше ми, звісно ж, не хочемо.

Що має робити кожен українець

Крім об’єктивних причин відімкнення світла, є ще й суб’єктивні – ті, які залежать від кожного з нас. До прикладу, коли в травні похолоднішало, українці почали вмикати обігрівачі, енергосистема не витримала такого навантаження – і ми залишилися без світла.

Розпочнеться спека – на енергосистему чекатимуть нові випробування. Бо люди почнуть використовувати кондиціонери для охолодження приміщень.

Відтак, поки спеки нема і відключення не аварійні, а за графіком, прошу кожного з вас: будьте свідомими громадянами, не живіть за принципом «Аби мені було добре». У час пікових навантажень не вмикайте потужних електроприладів – чайників, пилососів, прасок, пральних машин, духовок. А якщо вже вмикаєте, то лише один із них. Особливо це стосується людей, яким не треба зранку бігти на роботу чи ввечері спішити щось зробити після роботи.

Маєте потребу увімкнути електроприлад – робіть це після 10-ї години і до 19-ї. Дев’ять годин, погодьтеся, – більш ніж достатньо, аби все поробити НЕ в період пікових навантажень.

Із кінця серпня – у вересні енергетики планують рідше відмикати світло, адже на повну потужність запрацюють АЕС. Але ми не знаємо, що стрельне в голову нашим сусідам-злочинцям. Тому маємо виробити собі за правило заощаджувати електроенергію в усьому. Бо навіть заміна лампочки на економну – це нібито дрібниця, але якщо це зробить мільйон людей – то вже буде колосальна економія.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, електроенергія
В тему