4 Червня 2024
Новини

А ви коли останній раз донатили?

А ви коли останній раз донатили?

У перші місяці великої війни українці передавали на армію все, що мали,  – гроші, їжу, одяг, власні авто. Але що довше триває війна, то млявішою стає підтримка ЗСУ. Це визнають і великі благодійні фонди, і дрібні волонтери.

Причин, кажуть експерти, багато: частина українців виїжджає за кордон, у частини зменшилися доходи, а хтось звик до війни і вже ставить для себе інші пріоритети, а не боротьбу з окупантами. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Найчастіше підтримують тих, кого знають

Один із великих благодійних фондів України «Повернись живим» у своєму звіті повідомив, що торік українці прислали на рахунки фонду на 1,2 млрд грн менше, ніж 2022-го. Але щомісяця з травня 2022-го до кінця 2023-го фонд збирав у середньому по 300 млн грн, причому середній донат майже не змінився – 3 560 грн.

Благодійному фонду Сергія Притули торік надіслали вдвічі менше, ніж 2022-го, – 2,1 млрд грн. У перший рік великої війни середній донат становив 1000 грн, казав в інтерв’ю для «Радіо Свобода» Сергій Притула, а в грудні 2023-го – 800 грн.

Співзасновниця малого Благодійного фонду «Вчителі разом» Людмила Булигіна допомагає освітянам, які пішли в ЗСУ. Так-от, вона розповідає: до них найчастіше «прилітає» донат у 300 гривень.

На кількість донатів впливають багато факторів: обстріли в Україні, атаки дронів у росії, блекаути, підрив Каховської ГЕС, ситуація на фронті, воєнні перемоги чи поразки, – зауважує видання ВВС.

От наші ЗСУ послали на дно чергового російського корабля – і вже люди скидають на нові морські дрони. Або навпаки: спливла інформація про закупівлю яєць по 17 грн за штуку – і донати «просіли». Те саме – зі скандалами про корупціонерів у військкоматах, чиновницьких кабінетах, серед лікарів. Навіть зменшення західної допомоги негативно впливає на донати. Бо в людей опускаються руки, з’являється зневіра.

Крім того, зараз зросла кількість адресної допомоги: друзям, родичам, знайомим знайомих. Відтак стрічка в соцмережах просто рясніє дописами «Збираємо на пікап», «Гроші на дрони », «Задонать на тепловізор».

Торік українці через Монобанку закинули на приватні збори 27,4 млрд, а це більше, ніж на «Повернись живим», фонд Сергія Притули і платформу United24 разом узятих.

Крім того, стало більше людей, які донатять: зараз таких 5 млн 700 тисяч осіб, а було 3 млн на початку великої війни. Виріс і їхній середній донат – із 258 до 349 гривень.

Навіть пару гривень допомоги це також важливо

Оскільки частина людей уже втомилася «просто так давати гроші», то для просування зборів родичі військових поширюють у соцмережах свої особисті історії, просять із днем народження3 вітати донатами. Цей метод іще працює, але з кожним разом усе слабше, кажуть волонтери. Така ж ситуація з розіграшами воєнних трофеїв, якихось корисних речей, їжі, напоїв.

Письменник Андрій Любка теж розповів: для збору на дрони для 93-ї бригади він розігрував шампанське, випущене 2014 року в Бахмуті, але «реакція виявилася настільки кволою, що треба 300 тисяч, а ми за тиждень зібрали тільки 127».

«Враження таке, що у людей змінилися пріоритети», – цитує ВВС Тетяну Водько з Рівненщини, у якої чоловік і тато на війні. Батьку на пікап Таня збирала чотири місяці. Причому багато з тих, хто скидається, волонтерка знає особисто. Раніше люди перераховували по 500 – 1000 гривень, а тепер менше й неохоче.

«Кидаєш, наприклад, збір на бензин, а люди з роботи пишуть: ми ж і так платимо свій 1% чи 1,5% (у цій великій компанії частка зарплати іде профспілці, яка в такий спосіб допомагає своїм працівникам, які пішли в ЗСУ, ред.)».

Тетяна помітила, що найбільше донатять  військові, їхні рідні: «Деколи їм уже кажуть – перестаньте, це ненормально, що ми донатимо одна одній. Але з іншого боку, а як інакше?»

Волонтери припускають, що люди вже визначилися, кому і скільки донатити , а якщо досі не допомагали, то вже і не будуть. Окрім того, люди старшого віку не вміють переказувати кошти через інтернет.

Та й доходи українців зменшуються. Торік у вересні 60% опитаних українців визнали: їхнє економічне становище під час війни погіршало.

Однак працювати на перемогу все одно треба. Можна поставити собі за мету: отримав зарплату чи пенсію – і стільки-то відсотків відкладаєш на донати. Навіть якщо 20 – 30 гривень, це все одно гроші. Тим паче, що лише пенсіонерів в Україні 10 мільйонів.

Волонтери теж підтверджують: краще кидати менші суми, але регулярно. І головне – розуміти: це ви не бійцям робите послугу, а собі забезпечуєте можливість жити у власній хаті, спокійно ходити по вулиці, а ночами не ховатися в льосі від обстрілів.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, волонтери
В тему