3 Червня 2024
Новини

Найголовніші новини 3 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 3 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

Триває 831 доба від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби на фронті російсько-української війни відбулося 73 бойових зіткнення. Найбільша інтенсивність російських окупантів на Покровському та Куп’янському напрямках. Наші захисники стають на заваді наступальним спробам російських окупантів та завдають їм втрат.

Російські загарбники продовжують завдавати артилерійських ударів зі своєї території по населеним пунктам Чернігівщини та Сумщини.  

Наші війська контролюють ситуацію та виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

 

Станом на ранок 3 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 511 130 (+1 270) осіб,
  • танків − 7 779 (+14),
  • бойових броньованих машин − 15 002 (+22),
  • артилерійських систем − 13 280 (+47),
  • РСЗВ − 1 090 (+1),
  • засобів ППО − 824 (+3),
  • літаків − 357,
  • гелікоптерів − 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 10 739 (+40),
  • крилатих ракет − 2 268,
  • кораблів/катерів − 27,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 18 159 (+67),
  • спеціальної техніки − 2 199 (+4).

 

  • На думку аналітиків Інституту вивчення війни, надання Україні ППО і зняття обмежень бити по цілях на території рф західною зброєю в сукупності дасть можливість захистити Харків і область.

Ідеться про відбиття російських ударів по Харківщині за допомогою планерних бомб і ракет, що запускаються з повітряного простору і території росії.

Істерія, яку зараз розганяють пропагандистські російські ресурси, та чергові ядерні погрози з боку високопосадовців рф свідчать про те, що Кремль справді дуже боїться ударів по території росії. А українські військові вже неодноразово продемонстрували, що вміють надзвичайно ефективно використовувати будь-яку західну зброю. 

  • Відразу ж після того, як Сполучені Штати дозволили застосовувати HIMARS по території росії, українські військові завдали влучного удару по позиції зенітного ракетного комплексу С-400 на Бєлгородщині.

На відео, яке з’явилося в соцмережах, видно, що повністю знищено дві пускові установки зенітно-ракетного комплексу. Радіолокаційна станція пошкоджена уламками.

Знищення такого комплексу послаблює російські спроможності з протиповітряної оборони, що дозволить українським силам ефективніше уражати російські об’єкти.

  • Сили спеціальних операцій ЗСУ повідомили про ураження новітньої та потужної російської рухомої радіолокаційної станції "Каста-2Е2".

«Ця модель РЛС вважається надсучасним озброєнням, яке призначене для контролю повітряного простору, визначення координат і розпізнавання повітряних цілей, зокрема й тих, що літають на надмалих висотах», – повідомили в ССО.

Ураження відбулося однією з новітніх розробок, що надійшла на озброєння Сил спеціальних операцій.

Уперше старішу модель "Касти" зафіксували на території України ще у 2021 році на тимчасово окупованій Луганщині.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • В Офісі Президента повідомили, що на цей час участь у майбутньому Саміті миру у Швейцарії підтвердили 107 країн та організацій.

Головною метою візиту президента Володимира Зеленського у Південно-Східну Азію було донести позицію України до цієї частини світу і переконати ці країни долучатись до саміту. У тому чи іншому вигляді на саміті можуть бути представлені Філіппіни, Сінгапур і Тимор-Лешті, із лідерами яких президент України провів зустрічі в межах свого візиту до Азії.

  • Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що росія намагається підірвати авторитет Саміту миру у Швейцарії та переконати країни не брати участь в ньому.

Міністр зазначив, що чим сильнішою є протидія, тим вагомішою є ініціатива. За його словами, докладаються зусилля трьох видів.

«Перший вид – це дискредитація Саміту миру. Розсилаються листи, робляться публічні заяви, відбуваються закриті зустрічі, де намагається ha довести країнам, що це взагалі ні про що, незрозуміло для кого, це все не має жодного значення».

Другий вид зусиль – спроби переконати окремі країни не брати участі у саміті взагалі.

«Але більше ста країн вже підтвердили свою участь, тому ви можете бачити, що ці зусилля є неефективними».

«Третій вид підривної діяльності, яка ведеться, це намагання переконати ті країни, які вже підтвердили свою участь і не відмовляються від неї, приїхати на саміт на максимально низькому рівні».

Кулеба зазначив, що дії з підриву саміту є системними і безпрецедентно масштабними. Найбільш активно така підривна робота ведеться в Азії, Африці і Латинській Америці.

«Наразі ведеться активна дипломатична робота з усіх боків, але на цьому етапі перемагає все-таки Україна», – додав міністр.

  • У Міноборони повідомили, що майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, більшу частину в цьому секторі займає приватний бізнес.

Агентство оборонних закупівель нещодавно вперше оголосило конкурентні торги в закритому режимі через Prozorro на закупівлю 20 тис. дронів, з орієнтовною вартістю до 3 млрд грн. Частково ці торги вже відбулися, і Міноборони отримало хороші результати і за продуктом, і за ціною. Уже законтрактовано близько 7 тис. дронів.

  • Українським морським коридором за 9 місяців експортовано 50 мільйонів тонн вантажів.

Як повідомляє Адміністрація морських портів України, починаючи з першого судна Joseph Shulte, що вийшло Українським коридором 16 серпня 2023 року, українські чорноморські порти переробили цей рекордний об’єм вантажів попри постійні атаки ворога на нашу критичну інфраструктуру. Це 1737 оброблених суден.

  • Світовий лідер контейнерних перевезень Maersk Group запускає перший контейнерний сервіс до портів Великої Одеси після початку повномасштабної війни.

У рамках співпраці з українським фідерним оператором Iteris компанія використовує судно для з'єднання порту "Чорноморськ" з румунським контейнерним терміналом Констанца.

Є очікування, що протягом наступних місяців обсяги відвантажень збільшаться вдвічі завдяки приєднанню до перевезень більшої кількості судноплавних компаній.  

  • Міністерство економіки повідомило, що понад 4200 українських родин взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя від початку 2024 року. Більшість із них придбали квартири, 180 родин – приватні будинки.

«52% отримувачів кредитів - військовослужбовці Збройних сил за контрактом та силовики, 10% - педагоги і науковці, 8% - медики».

Зокрема, минулого тижня українці отримали за програмою єОселя 134 кредити на 238 млн грн.

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку та на купівлю житла першого продажу.

  • В Офісі Президента підтвердили, що Володимир Зеленський візьме участь у саміті G7 в Італії, який відбудеться 13-15 червня, це може бути безпосередньо особиста, або онлайн присутність.

Зі США, які братимуть участь у саміті, Володимир Зеленський має намір обговорити подальше нарощування оборонної підтримки, розвиток коаліції західних винищувачів і кроки задля прискорення постачання F-16.

Також однією з ключових тем стане посилення української ППО додатковими системами та ракетами до них.

  • Міністр оборони Рустем Умєров закликав представників провідних світових оборонних компаній інвестувати у виробництво зброї в Україні та створювати спільні оборонні підприємства.

Посадовець повідомив, що на Азійському саміті з питань безпеки "Діалог Шангрі-Ла" зустрівся з представниками провідних світових оборонних компаній та технологічних гігантів, включаючи BAE Systems, Lockheed Martin, Airbus, Boeing, Saab, Google та Oracle та десяток інших оборонних компаній.

«Наші воїни успішно випробовують їхнє озброєння, техніку і технології на полі бою, надаючи унікальний зворотний зв'язок, що дозволяє покращувати продукцію. Наш фокус — це виробництво в Україні або залучення українських компаній до співпраці з цими світовими гігантами».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Кілька дружин і матерів мобілізованих на війну в Україну вийшли з пікетом до будівлі Міноборони росії, вимагаючи зустрічі з міністром та повернення додому їхніх чоловіків і синів.

Показово, що ніхто з жінок мобілізованих досі не вимагає, щоб росія припинила війну в Україні. Фактично це дає підстави російській владі говорити про повну підтримку населенням війни загарбницької проти України.

Повідомляється, що до жінок виходив представник відомства і звинуватив їх у "розгойдуванні човна". Військовий також заявив, що жінки нібито вийшли спеціально, щоб їх знімали "опозиційні телеграм-канали".

У п'ятницю, 31 травня, Мін'юст рф оголосив рух дружин мобілізованих "Шлях додому" іноагентом.

  • Financial Times з посиланням на власні джерела пише, що переговори росії та Китаю щодо газопроводу "Сили Сибіру-2" зазнали невдачі через розбіжності у питанні ціни та обсягів поставок газу, оскільки Моква вважає вимоги Пекіна необґрунтованими.

Видання повідомляє, що Китай попросив платити ціну, близьку до російських внутрішніх цін, які сильно субсидуються, і зобов'язується купувати лише невелику частину від запланованої річної потужності газопроводу в 50 млрд кубометрів газу.

Жорстка позиція Пекіна щодо газопроводу "Сила Сибіру-2" підкреслює наскільки вторгнення росії в Україну зробило путіна все більш залежним від китайського лідера Сі Цзіньпіна в плані економічної підтримки.

За словами людей, знайомих з цим питанням, угода щодо трубопроводу була одним з трьох головних прохань, з якими путін звернувся до Сі під час їхньої зустрічі в Пекіні, поряд із розширенням діяльності китайських банків в рф і проханням до Китаю проігнорувати мирну конференцію, яку організовує Україна.

  • Російський уряд змушений скоригувати бюджет, адже нафтогазові доходи виявляться нижчими, ніж планувалося, а витрати — вищими. Мінфін визнав це і вже запропонував зміни. Проект поправок внесено до Держдуми.

Прогноз надходження нафтогазових доходів знижено більш ніж на 700 млрд руб. - З 11,5 до 10,8 трлн руб.

  • До кінця тижня в росії введуть режим надзвичайної ситуації (НС) федерального значення через травневі заморозки, які призвели до масової загибелі посівів.

Через травневі заморозки в рф загинули посіви майже на одному мільйоні гектарів, 850 тис. з них припало на зернові. Ще 700 тис. га постраждали. Регіональний режим НС уже запроваджено у восьми регіонах, а саме у Білгородській, Волгоградській, Воронезькій, Курській, Липецькій, Орловській, Тамбовській та Тульській областях.

Негода позначилася і на врожаї ягід, що призвело до їхнього суттєвого подорожчання.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський у суботу й неділю перебував у Сінгапурі. Він провів низку двосторонніх зустрічей, зокрема з конгресменами США та очільником Пентагону Ллойдом Остіном, а також виступив на оборонному форумі Shangri-La.

Сьогодні глава держави прибув з офіційним візитом у столицю Філіппін Манілу, де зустрівся з президентом країни Фердинандом Маркосом-молодшим і обговорив двосторонні відносини.

«Прибув до Філіппін та вперше в історії наших двосторонніх відносин зустрівся з Президентом Фердинандом Маркосом-молодшим. Вдячний Філіппінам за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, за чітку позицію щодо агресії росії проти нашої країни, а також за підтримку важливих резолюцій ООН. Україна має намір відкрити посольство в Манілі цього року для зміцнення двосторонньої співпраці. Обговорили інавгураційний Глобальний саміт миру та важливість представлення на ньому країн Південно-Східної Азії. Цінуємо, що Філіппіни візьмуть участь у Саміті».

  • У Білому домі повідомили, що США на Саміті миру в Швейцарії 15-16 червня представлятимуть віцепрезидентка Камала Гарріс та радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Згідно з повідомленням, Гарріс під час візиту до Швейцарії підкреслить відданість адміністрації президента США "підтримці зусиль України щодо забезпечення справедливого і тривалого миру, заснованого на суверенітеті і територіальній цілісності України та принципах Статуту ООН".

«Віцепрезидентка підтвердить підтримку народу України, який обороняється від російської агресії, що триває. Радник із питань національної безпеки Джейк Салліван приєднається до віцепрезидентки, щоб представляти Сполучені Штати на Саміті», – додали в Білому домі.

  • У Чехії почав роботу пілотний проект Міністерства внутрішніх справ зі сприяння поверненню додому українських громадян, які проживали у Чехії з тимчасовим захистом і вирішують їхати додому в Україну. Він розрахований на кількасот осіб і початково буде діяти з травня до листопада 2024 року.

У рамках програми українці, які вирішують повертатись, можуть отримати компенсацію вартості квитка на автобус, а особи, які не можуть пересуватися громадським транспортом і потребують спецтранспорту – спеціалізоване перевезення.

Передбачена компенсація за 400 автобусних квитків і перевезення спецтранспортом для максимум 30 пацієнтів.

  • Чеська поліція затримала чотирьох російськомовних осіб, яких підозрюють у нападі 1 червня на волонтерів ініціативи Prague Maidan, які збирали гроші на підтримку України у Празі.

За даними правоохоронців, четверо осіб були затримані в аеропорту Праги. У зв'язку з інцидентом слідчі порушили кримінальну справу за підозрою у скоєнні кількох кримінальних злочинів.

  • Бельгія, яка наразі головує в Раді ЄС на ротаційній основі, закликає уряди країн Євросоюзу розглянути можливість розпочати процедуру позбавлення Угорщини права голосу.

Глава МЗС Бельгії Аджі Лябіб виступила за те, щоб застосувати до Будапешту процедуру висловлення недовіри за статтею 7 Договору про ЄС – крайній крок, який може призвести до призупинення права голосу країни в Євросоюзі.

«У нас є Європа, яка важко рухається вперед, і, на жаль, деякі держави – зокрема, одна держава – все частіше займають позицію, яка полягає в блокуванні та ветоЯ думаю, що ми повинні мати сміливість приймати рішення: йти до кінця статті 7, активувати статтю 7 до кінця, яка передбачає припинення права вето».

З моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну Будапешт постійно сповільнював допомогу ЄС Україні або взагалі відмовлявся від неї.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему