28 Травня 2024
Новини

Що відповіли на станції «Академік Вернадський» на нібито розтрату держкоштів

Що відповіли на станції «Академік Вернадський» на нібито розтрату держкоштів

На звинувачення у розтраті державних коштів, які виділили на діяльність станції «Академік Вернадський» в Антарктиді, відреагував Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ).

Там зазначають, що виділені на їхню діяльність гроші неможливо витратити на військові потреби. Свою позицію НАНЦ висловив у Facebook.

Напередодні проросійський блогер Анатолій Шарій у своєму Telegram-каналі поширив скриншоти з тендерами, які проводив центр. Він стверджував, що з 2022 по 2024 роки фінансування НАНЦ зросло від 1,5 млн до 11,6 млн доларів.

Після хвилі критики у нераціональній витраті коштів у мережі, у Науковому центрі відповіли, що ці гроші неможливо спрямувати на військові потреби. Там пояснюють: програма фінансується з тієї частини держбюджету, що передбачена на гуманітарні видатки, а наповнюється вона винятково за кошти міжнародних партнерів саме з умовою витрати цих коштів лише на цивільні потреби.

Науковці також підкреслюють, що антарктичну програму не можна призупинити навіть під час війни, оскільки спостереження, які проводять українські вчені на станції «Академік Вернадський» є унікальними та мають «величезну цінність» для світової науки. Якщо ж не доглядати за інфраструктурою станції та поставити в «холодний відстій» криголам, станція просто зруйнується, а судно піде на металобрухт, стверджують в НАНЦ.

«Після перемоги нам доведеться будувати все це з нуля, а це незрівнянно більші видатки, ніж кошти на підтримку програми. Після розпаду СРСР росія не віддала нам жодної союзної станції. Нашу нинішню станцію ми отримали безкоштовно від Великої Британії (…) Після цього Україна зробила багато інвестицій, щоб бути антарктичною державою. Зупинка антарктичної програми просто все це перекреслить», — кажуть вчені.

Окрім цього, у Національному арктичному центрі наголосили на політичному нюансі: науковці пояснюють, що Україна є однією з кількох десятків країн, які мають цілорічні станції в Антарктиці й право голосу в Договорі про Антарктику, а отже, держава має реальний вплив на вирішення долі Антарктики та голос на міжнародному майданчику, який використовують, зокрема, для інформування про війну проти Україні.

Насамкінець, у НАНЦ заявили, що вважають критику на їх адресу цілеспрямованою інформаційною атакою.

«Ми цілком свідомі того, що оборонні потреби держави – першочергові, але кошти антарктичної програми ніяк не можуть бути переадресовані на ці потреби (…) Але, ухвалюючи рішення, радимо в будь-якому разі перевіряти факти, базуватись на реальних даних, аналізі всіх плюсів та мінусів, а не на спланованих за межами України емоційних інфовкидах», — резюмували науковці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, гроші
В тему