27 Травня 2024
Новини

«У нас багато зрадників через низький інтелект людей»,– докторка філософських наук, яка пережила окупацію Херсона

«У нас багато зрадників через низький інтелект людей»,– докторка філософських наук, яка пережила окупацію Херсона

63-річна Галина Берегова – викладачка одного з вишів у Херсоні.

Її чоловік був учасником АТО. Тому після окупації міста жінці довелось змінити зовнішність, аби не потрапити до російських катівень. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Мішок на голову й повезли

До початку повномасштабного вторгнення Галина Берегова викладала у Міжнародному класичному університеті ім. Пилипа Орлика, розповідає «Суспільне».

Коли Херсон окупували російські військові, жінка лишалася в місті. Чому не виїхала? Бо сама не наважувалася на такий крок, а її чоловік перед тим помер від серцевого нападу. Та й як їхати, коли вдома було троє котів і пес. Не залишиш же їх самих.

«У військових рф були списки сімей атовців – їхні прізвища, транспортні засоби. Тому вже в перші дні нас усіх почали шукати люди, вдягнені в цивільне», – згадує жінка.

Налякана цими процесами, пані Галина якомога далі заховала автомобіль, який вони мали з чоловіком. А також вирішила кардинально змінити свою зовнішність.

«Коли я поголила голову, то мене впізнала тільки одна викладачка. А так – ніхто. От проходили знайомі біля мене і навіть не припускали, що то я», – каже жінка.

Тим часом у місті коїлися страшні речі. Серед ночі до людей вривалися, мішок на голову – й повезли. Поки тривали допити, житло затриманого просто розкрадали.

«Жителі наших мікрорайонів через інтернет попереджали одне одного про появу російських військових. Також писали, де можна придбати українські або домашні продукти, ліки. Бо я не хотіла давати в російську економіку навіть гривню, – продовжує жінка. – Люди з довколишніх сіл привозили в місто свою продукцію, овочі, м’ясо. А щоб знайти на прилавку українську сіль, я пів Херсона велосипедом об’їздила. Але знайшла!»

Свого сина матір викупила за 18 000 грн

Згадуючи життя під російською окупацією, Галина Берегова зізнається: люди мало довіряли одне одному. Про те, що хтось десь помагає українській армії, партизанить, передає дані, не повідомляли навіть родичам. Бо під час тортур люди можуть усе розповісти, навіть якщо того не хочуть.

Галина Берегова й сама жила в постійному страху, що будь-якої миті до неї прийдуть, арештують, вивезуть – і вже не відомо, чи повернеться вона коли-небудь додому. Розуміючи це, жінка навіть навчила свого пса вистрибувати у вікно на випадок, якщо окупанти раптом її арештують.

Водночас горе дуже об’єднувало херсонців. Пані Галина разом із сусідами збирала гроші на викуп хлопця, якого забрали російські військові.

«Мама викраденого хлопця, дізналася, де його утримують. Вона ходила у військову прокуратуру. Просила, щоб її сина випустили. Не знаю, після якого за рахунком візиту, але матері нарешті сказали: «Неси гроші», – згадує викладачка. – Зібрали сусіди 18 тисяч. Жінка віднесла і сказала: це все, більше немає. Вони у відповідь: «Молися, щоб він був живий. А тепер пішла звідси». Через кілька днів вони викинули того хлопця на краю міста. І він, бідний, десь чотири години повз додому».

Що треба обов’язково робити після перемоги

Коли Херсоном прокотилася новина, що місто деокуповане, пані Галина не відразу повірила. Припускала, що це можуть бути провокації з боку російських військових. Адже вони не раз для пропаганди імітували обстріли міста нібито з боку ЗСУ, а насправді то була чергова брехлива картинка для російського глядача.

Аж коли викладачка побачила у своїй мобілці відео, як українські військові піднімають прапор у центрі Херсона на площі Свободи, ось тоді вже не могла стримати сліз.

Зараз Галина Берегова продовжує жити в Херсоні, попри постійні обстріли. З вересня 2023 року викладає на кафедрі загальноосвітніх, гуманітарних і природничих наук Херсонського національного технічного університету та чекає на звільнення лівого берега.

«Коли відбудеться наша велика перемога, ми повинні працювати зі свідомістю українців, – наголосила докторка наук. – Тому що війна показала: багато зрадників і перевертнів у нашому суспільстві саме через недолугість, недалекість і низький інтелект частини людей».

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, херсон
В тему