6 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 803 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Російські війська в ніч на 6 травня атакували Сумську область 13-ма ударними БпЛА типу "Shahed-131/136".

12 ворожих дронів знищила українська ППО. Район пусків "Шахедів" – Курська область рф.

  • Протягом доби зафіксовано 87 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 69 авіаційних ударів, здійснив 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав передову, де противник зосередив основні сили для наступу.

«Протягом двох діб працював у частинах, які ведуть оборонні дії на Покровському та Курахівському напрямках, тобто на напрямку головного удару противника. Саме тут зосереджені основні ударні сили ворога, який намагається прорвати оборону наших військ та, розвиваючи успіх, вийти до великих населених пунктів Курахове та Покровськ.

Маючи від самого початку чисельну перевагу в особовому складі, озброєнні та військовій техніці, противник щоденно атакує позиції наших військ. Наша задача в цих умовах – утримати займані рубежі та позиції, вогнем артилерії, ударними БПЛА та всіма засобами завдати максимальних втрат ворогу, виснажити його, тим самим зірвати ворожі плани і виграти час для формування та підготовки наших резервів».

Сирський додав, що провів роботу з командирами, прийняв необхідні рішення щодо посилення оборони резервами, виділення додаткової кількості ракет, боєприпасів, засобів РЕБ та БПЛА, а до Дня піхоти вручив відзнаки і нагороди найкращим воїнам, які відзначилися в боях з окупантами.

  • Ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника, а підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 артилерійському засобу противника.

Також силами та засобами протиповітряної оборони України, знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

 

Станом на ранок 6 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 475 300 (+1 040) осіб,
  • танків – 7 380 (+5),
  • бойових броньованих машин − 14 213 (+34),
  • артилерійських систем − 12 250 (+38),
  • РСЗВ − 1 057,
  • засобів ППО − 791 (+1),
  • літаків − 349,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 683 (+47),
  • крилатих ракет − 2 148 (+1),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 477 (+59),
  • спеціальної техніки − 2 008 (+6).

 

  • Головне управління розвідки підтвердило спецоперацію в тимчасово окупованому Криму, в результаті якої в ніч на 6 травня було знищено ворожий катер. В розвідці уточнили, що це був швидкісний патрульний катер проєкту 12150 «Манґуст». Орієнтовна вартість знищеного катера, за даними ГУР, становить близько 3 мільйонів доларів.

«Внаслідок операції підрозділу ГУР МО України "Group 13" ударним морським дроном Magura V5 знищено швидкісний катер російських загарбників. Успішна місія у бухті Вузька на території тимчасово окупованого Криму стала можливою за сприяння платформи United24».

Розвідники опублікували відео, яке підтверджує успішну операцію.

У ГУР зазначають: оскільки страх перед українськими атаками змушує окупантів ховати великі кораблі Чорноморського флоту подалі від півострова, бойова робота триває по швидкісних маневрених військових суднах росіян, які незаконно перебувають в українських територіальних водах Криму.

  • Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, коментуючи наміри рф провести навчання із застосування тактичної ядерної зброї, заявив, що вся необхідна інформація збирається, а ядерний шантаж - стабільна практика режиму путіна.

«Поки що чогось нового, крім інформаційного ефекту і заяв, ми не спостерігаємо. Уся необхідна інформація збирається, і над цим працюють і українські спецслужби, і весь вільний світ. Ядерний шантаж - стабільна практика режиму путіна. Знову-таки, якоїсь епохальної новини тут немає».

Раніше в рф заявили про намір «найближчим часом провести навчання».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав піхотинців з професійним святом – Днем піхоти Збройних Сил України.

«Сьогодні Україна відзначає професійний день воїнів, які є основою нашого війська. Найбільш численна складова Сил оборони України і найбільш визначальна. Фундамент Збройних Сил України. Завжди найбільше саме від воїнів-піхотинців залежить, чия буде земля.

Сучасна війна – це багато компонентів державної та військової сили, які мають бути ефективними. Логістика – від її оперативності залежать життя та бойові результати. Артилерія, яка має бути влучною. Авіація та ППО, які підтримують дії на землі. РЕБ, яка захищає. Дрони, які вже стали дійсно сильним українським аргументом проти окупанта – і в ближньому бою, і в стратегічній глибині.

Але все це заради того, щоб наш солдат, наш український піхотинець був стійким на позиціях та міг рухатися вперед – щоб повертати Україні українське. Наш, український контроль саме там на землі, де є наші піхотні позиції, сила наших воїнів-піхотинців».

  • У МЗС України заявили, що не бачать правових підстав для визнання путіна демократично обраним і легітимним президентом рф.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що в ході так званих «виборів» в рф були порушені положення численних міжнародних документів, які є основою сучасної системи міжнародних відносин.

Одним із таких кричущих порушень стала організація виборчого процесу на окупованих територіях України – зі свідомим залученням погрозами і шантажем до участі у ньому мільйонів громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або під примусом були переміщені у захоплені регіони.

«Такі дії рф, незважаючи на попередження з боку авторитетних міжнародних інституцій, вкотре доводять, що її керівництво не визнає своєї відповідальності та не збирається припиняти незаконну, неспровоковану та невиправдану повномасштабну збройну агресію проти України», – йдеться в заяві.

Виходячи з цих фактів, а також враховуючи чинний ордер Міжнародного кримінального суду на арешт путіна, «Україна не бачить правових підстав для його визнання демократично обраним і легітимним президентом рф».

Україна також закликала іноземні держави, міжнародні організації та громадськість слідувати цьому прикладу, не визнавати результати російських псевдовиборів і легітимності російського диктатора путіна.

  • Дві країни – Канада й Данія – долучилися до ініціативи щодо фінансування виробництва озброєння в Україні. Під час форуму у Брюсселі українська сторона планує залучити ще більше країн і коштів, щоб виробляти більше зброї в Україні.

У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості заявили, що українська промисловість має спроможності виробляти зброю: від оборонної техніки до безпілотників.

Фінансування виробництва техніки є найшвидшим і найправильнішим способом допомогти силам оборони України. Крім того, українська сторона хоче отримати доходи від російських заморожених активів на ці потреби.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Міністерство закордонних справ рф викликало посла Великої Британії Найджела Кейсі, після чого розродилось погрозами в бік Лондона через його рішення дозволити Україні завдавати ударів по російській території британською зброєю.

МЗС назвало дії Британії «свідченням серйозної ескалації».

При цьому росія погрожує, що у відповідь може вдарити по «будь-яких військових об'єктах і техніці Великої Британії на території України та за її межами».

Фактично уже більш як два роки армія рф б’є ракетами по українських житлових будинках, лікарнях, школах, дитсадках, театрах, постійно оголошуючи це все «військовими об’єктами».

За цією логікою Кремль може назвати будь-яку будівлю в Україні «військовим об’єктом Британії». Однак світова спільнота, розуміючи тактику росіян, з кожним місяцем усе менше боїться таких погроз і з більшою рішучістю передає зброю для ЗСУ. 

  • Атаки безпілотників на російські нафтопереробні заводи (НПЗ) призвели до різкого скорочення експорту нафтопродуктів.

У квітні росія експортувала з портів на 24% менше мазуту, ніж рік тому. Також впав морський експорт нафти (бензин прямогонний) — на 20% рік до року та на 15% порівняно з попереднім місяцем.  

Продовжив скорочуватися і морський експорт дизеля: у квітні він був на 28% нижче, ніж рік тому, і на 23% менше, ніж у березні.  

Експерти кажуть, що ці показники стали найнижчими з моменту спостереження, тобто як мінімум з 2017 року.

  • Агентство Bloomberg повідомляє, що російська нафтогазова промисловість стикається з нестачею робочої сили, оскільки мобілізація російської економіки на війну та демографічна криза загострює кризу кадрів.

За словами аналітиків і рекрутерів, які працюють у цій галузі, енергетичні компанії змушені конкурувати за працівників з російською армією і виробниками зброї.  

Загалом росія стикається зі скороченням працездатного населення протягом майже двох десятиліть.  

Згідно з останніми звітами російського центрального банку, брак кадрів зараз б'є по підприємствах у всіх галузях економіки. Хоча нафтогазова галузь, як видається, працює безперебійно, це може мати більш довгостроковий вплив.

За оцінками московської компанії Kasatkin Consulting, колишнього дослідницького центру Deloitte в регіоні, російському нафтогазовому сектору цього року не вистачає близько 40 000 працівників.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон повідомив, що ЄС почав роботу для відкриття Офісу оборонних інновацій у Києві.

Бретон нагадав, що ЄС нещодавно ухвалив нову стратегію у сфері оборонної індустрії.

«Стратегія покликана не тільки підтримати європейську оборонну готовність, але також посилити зв'язки між європейською та українською оборонними індустріями».

Він додав, що нова стратегія встановлює чітким пріоритетом подальший розвиток співпраці.

«Ось чому ми відкриємо Офіс оборонних інновацій у Києві – щоб створити міст між інноваційними стартапами у ЄС та українськими компаніями і Збройними силами, щоб європейські стартапи могли допомогти українським солдатам на полі бою. І я радий, що практична робота із виконання цього завдання вже почалась».

  • Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто підтвердив, що уряд найближчими тижнями схвалить новий пакет допомоги для України.

«Найближчими тижнями ми затвердимо новий пакет допомоги Україні, щоб вона могла продовжувати захищатися від росії».

При цьому міністр не надав подробить самого пакету допомоги.

  • В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй передали Іспанія та інші союзники. Ці ракети допоможуть захищатися від постійних російських атак.

«Партія ракет до Patriot вже прибула в Україну. Вона прибула минулого тижня. Очевидно, що ми працюємо в цьому питанні в координації з нашими союзниками, тому що ми розуміємо, що Україна захищає свою цілісність, вона захищає людські життя», – сказала іспанська міністерка оборони Маргарита Роблес.

Вона наголосила на необхідності для країн ЄС зберігати свою прихильність до підтримки українського народу перед обличчям виклику у вигляді рф.

  • Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн озвучила короткі підсумки зустрічі з президентом Китаю Сі Цзіньпінем та президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі, де обговорювали російсько-українську війну.

За словами глави Єврокомісії, усі сторони погодились, що Китай і Європейський Союз мають спільний інтерес у мирі та безпеці.

«Ми розраховуємо, що Китай використає увесь свій вплив на росію, щоб покласти край російській загарбницькій війні проти України».

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Сі Цзіньпін «відіграв важливу роль у деескалації російських безвідповідальних ядерних погроз».

«Я впевнена, що президент Сі продовжить робити це на тлі ядерних погроз рф, що тривають».

За її словами, на зустрічі обговорили зобов’язання Китаю не надавати будь-яку допомогу летальною зброєю росії.

«Необхідно більше зусиль, щоб зупинити доставку товарів подвійного призначення росії, які потрапляють на поле бою», – сказала фон дер Ляєн.

  • Керівник німецького виробника озброєння Rheinmetall Армін Паппергер в інтерв’ю заявив, що цього року компанія поставить в Україну «сотні тисяч боєприпасів». Серед іншого, прототипи артилерійських снарядів з дальністю 100 кілометрів.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав європейських союзників посилити українську протиповітряну оборону з того, що є у запасах, оскільки часу на те, щоб чекати на виготовлення нових засобів ППО для української армії немає.

Німецький лідер нагадав, що Берлін передає Києву вже третій ЗРК Patriot.

Шольц заявив, що для Німеччини це «дуже чіткий сигнал, що ми готові допомогти там, де не вистачає боєприпасів та артилерії», закликавши інших європейських союзників приєднатися до ініціативи.

«Ми не зможемо чекати, поки будуть вироблені нові системи. Ми повинні забезпечити Україні більше можливостей для протиповітряної оборони з наявних запасів».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему