19 Квітня 2024
Новини

На Харківщині працівники стратегічного підприємства хотіли продати рф секретні українські розробки

На Харківщині працівники стратегічного підприємства хотіли продати рф секретні українські розробки
На Харківщині затримали інженерів-конструкторів, які хотіли продати в росію секретні українські розробки в галузі паливно-енергетичного комплексу.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, росію цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також компонентів до них. Як зауважили у СБУ, такі турбіни не виготовляються в рф, а раніше, до початку війни проти України, вони безперебійно закуповувалися на харківському підприємстві. 

«Наявні в росії агрегати майже вичерпали свій ресурс і гостро потребують заміни чи капітального ремонту», — кажуть спецслужбовці. 

Тож, зазначається, що українські науково-технічні досягнення були потрібні рф для забезпечення безперервної роботи парових установок на об’єктах «росатома». Також — для модернізації російських ТЕС та ГЕС, щоб продовжити безперебійне постачання електрики, зокрема на заводи військово-промислового комплексу рф.

Як з'ясували слідчі, керівником агентурної групи російської розвідки був мешканець Харкова, колишній бізнес-партнер місцевого заводу. Серед затриманих — очільник конструкторського бюро та заступник керівника цеху промислового підприємства.

За вказівкою окупантів фігуранти мали викрасти «потрібні» документи, зацифрувати їх та в електронному вигляді передати до рф. Крім того, в організатора агентурної групи виявили понад 5 млн у гривневому еквіваленті, які він, імовірно, отримав за співпрацю з росією.

Слідчі оголосили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: харків, війна з Росією, сбу
В тему