19 Квітня 2024
Новини

Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту» - ЗМІ

Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту» - ЗМІ
У 2014 році очільник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк знімав як «Беркут» розстрілював протестувальників на Майдані. 

Тоді він був оперативником служби. Про це повідомило «Слідство.Інфо», окрім того, цю інформацію підтвердили в Офісі генпрокурора та колишній керівник департаменту розслідувань злочинів Майдану Сергій Горбатюк. 

Як з'ясували журналісти, на одне з відео на розі вулиць Банкова та Інститутська, тобто зі сторони «Беркуту», потрапив чоловік у цивільному одязі й темній шапці. Він знімав на свій телефон, як «беркутівці» стріляють у мітингувальників.

В Офісі генпрокурора, департамент якого розслідує злочини, вчинені під час Революції Гідності, зазначили, що на тому відео ідентифікували співробітника Служби безпеки України. 

«Зазначену особу допитано в якості свідка, однак корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримано», — йдеться у відповіді на запит «Слідства.Інфо». 

Водночас екскерівник департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану, а зараз військовослужбовець, Сергій Горбатюк розповів, що у 2019 році через відео допитували саме Вітюка, який на момент запису був оперативним співробітником СБУ.

«Відео, яке він знімав з боку спецпідрозділу "Беркут", він нам не надав. Сказав, що в нього вкрали в спортзалі телефон, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Нікого з тих, хто стріляв, він теж не впізнав», — стверджує Горбатюк. 

Окрім того, він пояснив, чому працівника СБУ допитали лише у 2019 році — особу довго не могли встановити, а «сам він до слідчих не звернувся за всі ці роки». Горбатюк додав: «Хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур, а не його право». 

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися із запитом до СБУ щодо участі Вітюка в подіях під час Майдану.

Зазначимо, що в Києві 20 лютого 2014 року під час зіткнень на вулиці Інститутській загинули 48 людей, ще 80 — отримали поранення.  

До слова, журналіст-розслідувач «Слідства.Інфо» Євгеній Шульгат з'ясував, що дружина очільника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру в столичному житловому комплексі преміумкласу. «Слідство.Інфо» каже, що офіційного заробітку на цю квартиру Вітюку не вистачило б.

Після цього агенція журналістських розслідувань заявила, що представники військкомату намагалися вручити повістку їхньому журналістові Шульгату за вказівкою працівника СБУ. В такий спосіб спецслужбовці нібито хотіли покарати розслідувача за його матеріал про майно дружини Вітюка.

Пресслужба СБУ в коментарі hromadske розповіла, що українська спецслужба спільно з Міноборони та Генштабом ЗСУ проводять перевірку щодо інформації від «Слідства.Інфо» про такий інцидент. Службову перевірку доручив провести й головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Зрештою правоохоронці відкрили кримінальне провадження, розслідуючи перешкоджання журналістській діяльності та можливе зловживання службовими повноваженнями з боку співробітників Служби безпеки України та територіального центру комплектування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сбу, революція гідності
В тему