15 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 15 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 15 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 782 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 87 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 15 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 районах зосередження особового складу та 1 пункту управління противника.
  • Підрозділи ракетних військ завдали удари по 1 артилерійському засобу, 3 районах зосередження особового складу, 4 пунктах управління БпЛА противника.

 

Станом на ранок 15 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 454 420 (+770) осіб,
  • танків – 7 180 (+6),
  • бойових броньованих машин − 13 796 (+31),
  • артилерійських систем − 11 593 (+41),
  • РСЗВ − 1 046,
  • засобів ППО − 758,
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 266 (+31),
  • крилатих ракет − 2 092 (+3),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 15 510 (+51),
  • спеціальної техніки − 1 908 (+3).

 

  • ЗМІ опублікували супутникові знімки наслідків авіаудару 14 квітня по «Луганському машинобудівному заводу-100», що розташований на окупованій території.

На знімках видно, що значно постраждала щонайменше одна будівля заводу.

На підприємстві окупанти ремонтували військову техніку та знаходився особовий склад армії рф. Після удару очевидці опублікували в мережі докази масштабної пожежі на місці прильотів.

  • Росіяни не полишають спроб проникнення на вже деокуповані території через кордон. Так, сьогодні прикордонники зупинили російську диверсійно-розвідувальну групу на Сумщині.

Після виявлення по диверсантах відкрили вогонь на ураження, зав’язався стрілецький бій, після чого ворог відійшов на свою територію.

  • В СБУ заявили, що модернізовані українські дрони тепер можуть доставити майже тонну вибухівки на понад 1000 кілометрів.

Це означає, що СБУ може дістати ціль практично в будь-якій точці Чорного моря. Уточнюється, що оновлений дрон Sea Baby відрізняється від минулої моделі зовнішнім виглядом і технічними характеристиками.

«Сьогодні дрон вартістю у 8,5 мільйонів гривень знищує військовий корабель ворога вартістю у декілька десятків мільйонів доларів».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні провів засідання Ставка верховного головнокомандувача, під час якого обговорили ситуацію на фронті та в енергетиці.

Президент заслухав доповідь головнокомандувача Збройних сил ЗСУ Олександра Сирського щодо обстановки на основних напрямках, оборонних потреб і майбутніх дій українських військових на полі бою.

Міністр оборони Рустем Умєров надав звіт про контракти на зброю, РЕБ і дрони.

Окрім цього, доповідали представники енергетичної галузі — Міненерго, "Енергоатом", "Укренерго", "Нафтогаз" — щодо зусиль, яких вони докладають для захисту систем, відновлення генерації, перепідключення споживачів.

Виступав і віцепрем'єр Олександр Кубраков стосовно захисту критичної інфраструктури, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах.

«Очевидно, що фізичний захист не може повністю вберегти від ударів терористів деякі об'єкти. Це може зробити тільки достатньо ефективна ППО», — підкреслив Володимир Зеленський.

Він подякував «тим друзям, які це розуміють і швидко відгукнулися на заклики підтримати український повітряний щит».

«Але інтенсивність російських атак потребує більшого єднання. Захистивши Ізраїль, вільний світ продемонстрував, що саме таке єднання не лише можливе, а й на сто відсотків ефективне… Рішучі дії союзників не допустили успіху терору та втрати інфраструктури й змусили агресора охолонути. Те ж саме можливе й у захисті України, яка, як і Ізраїль, не є членом НАТО. І для цього не потрібна активація 5 статті, достатньо лише політичної волі», — наголосив Президент.

  • Компанія "Енергоатом" розпочала проект зі зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за американською технологією АР1000 Westinghouse на Хмельницькій АЕС. Вже закладено перший куб бетону енергоблока №5.

Цей енергоблок стане першим в Україні, зведеним за американською технологією.

«Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас», - зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Завдяки будівництву 5 та 6 енергоблоків ХАЕС, після запуску в експлуатацію двох нових блоків 3 та 4, потужність цієї станції перевищить потужність ЗАЕС.

  • В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тисяча переїхали з міста до області.

Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Лідерами за переїздами стали компанії, які займаються оптовою торгівлею – 344 релокацій (29,3%) та транспортна галузь – 92 релокації (7,8%).

  • Протягом січня-березня цього року Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) продав на аукціонах активів банків-банкрутів на 703 млн грн.

Ці кошти спрямовуватимуться на розрахунки з кредиторами банків, що ліквідуються Фондом.  

Аукціони з продажу активів відбуваються в електронній системі Prozorro.Продажі.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росію продовжує затоплювати внаслідок паводку: у Курганській області вже змило два мости, а в місті Томськ Томської області розмило насипну дамбу, рівень води продовжує зростати.

За даними влади, вода прибуває дуже швидко − тільки за останню добу рівень води в річці Тобол біля Кургану піднявся на 140 см, до 631 см. Жителів регіону закликали негайно залишити підтоплені території, однак люди не хочуть евакуюватися, оскільки бояться мародерів.

Із затоплених територій в Оренбурзі продовжують евакуацію. Затопленими залишаються 10 656 присадибних ділянок і 5 503 домоволодіння, 55 з яких − багатоквартирні будинки.

Владу звинувачують у бездіяльності та небажання захистити мирне населення як від стихії, так і від злодіїв.

За даними МНС у найближчі 1-2 дні в річці Тобол очікується інтенсивне зростання рівня води до 80 см.

Кремль не особливо переймається проблемами регіонів, намагається вдавати, що все під контролем. Тим часом ситуація всередині країни погіршується, але путінське оточення знаходить гроші тільки на війну проти України. Тим людям, які через паводок втратили все, поки пропонують виплати по 20-30 тисяч рублів.

  • Три метали, великим постачальником яких є росія, відтепер під забороною на двох світових біржах — Лондонській та Чиказькій. Після введення США та Великобританією санкцій проти алюмінію, нікелю та міді Лондонська біржа металів (LME) — головний майданчик, де визначаються світові ціни, — оголосила, що припиняє прийом на свої склади продукції, виробленої з 13 квітня.

За останні два роки, що рф веде війну проти України, вона заробила на експорті цих металів $40 млрд.

«Метою нашої нової заборони на ключові російські метали, що вводиться у співпраці з нашими британськими партнерами, залишаються доходи, які росія може отримувати, щоб продовжувати свою безжальну війну в Україні», - заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.

  • Пошуки в росії нових покладів нафти, які могли б покрити запаси, що вичерпуються через видобуток, у 2023 році принесли провальні результати.

За даними Роснедр, за підсумками року на державний баланс було поставлено 43 родовища нафти та газу.

І хоча кількість нових родовищ зросла на 9 порівняно з минулим роком, лише одне з них потрапило до категорії великих — нафтогазоконденсатне родовище імені Р. У. Маганова на шельфі Каспійського моря із запасами 136,2 млрд. кубометрів газу.

Серед нафтових родовищ великих не знайшлося взагалі. Майже всі вони виявилися або дрібними (запаси до 5 млн тонн), або дуже дрібними (менш 1 млн тонн).

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Лідер більшості у Сенаті США, демократ Чак Шумер заявив про досягнення консенсусу щодо допомоги Україні та Ізраїлю, Конгрес має діяти швидко, щоб відправити допомогу обом країнам.

Шумер висловив сподівання, що цього тижня вдасться щось зробити для допомоги обом країнам. Він зазначив, що найкращий спосіб направити допомогу Ізраїлю та Україні – це прийняття Палатою представників схваленого Сенатом додаткового закону про національну безпеку, який включає допомогу обом країнам.

Сенат ухвалив пакет на суму 95 мільярдів доларів у лютому, але спікер Палати представників Майк Джонсон не виніс його на голосування.

  • 91 конгресмен Палати представників США з обох партій звернулися з відкритим закликом до спікера Майка Джонсона негайно внести на розгляд ухвалений Сенатом законопроєкт із допомогою Ізраїлю та Україні.

«Цими вихідними іранський режим запустив сотні безпілотників, крилатих і балістичних ракет безпосередньо по нашому ключовому демократичному союзнику на Близькому Сході – Ізраїлю. Час має велике значення, і ми повинні забезпечити доставку необхідної допомоги Ізраїлю та іншим нашим демократичним союзникам, перед якими постали загрози з боку наших противників по всьому світу», - йдеться в листі.  

  • Голова МЗС Норвегії Еспен Барт Ейде заявив, що винищувачі F-16, які його країна передасть Україні, допоможуть ЗСУ бити глибше по російських тилах.

Барт Ейде не виключив, що будуть надані й інші засоби для глибших ударів українських сил. Він також упевнений, що поява F-16 на полі бою стане відчутним внеском у спроможності України.

  • Постпред Ізраїлю в ООН Гілад Ердан закликав світових лідерів дослухатись до слів Президента України Володимира Зеленського, який заявив, що «звук "шахеда" однаковий у небі над Близьким Сходом і Європою».

«Президент Зеленський, засуджуючи іранську атаку минулої ночі, сказав: "Звук іранських безпілотників "шахед", інструмента терору, однаковий у небі над Близьким Сходом і Європою, і цей звук має стати тривожним дзвінком для вільного світу". Дослухайтеся до президента Зеленського та прокиньтеся».

Ердан нагадав, що значна кількість українських мирних громадян загинула внаслідок регулярних повітряних атак з боку росії, зокрема й через ударні дрони, які Тегеран передав Москві.

  • В Міністерстві оборони України повідомили, що за попередніми результатами засідання керівної групи Коаліції дронів, Литва виділить 3 млн євро на FPV-дрони для України, а Канада передасть 450 безпілотників

Також Нідерланди підтвердили наміри контрактування партії дронів Heidrun RQ-35 на 200 мільйонів євро у співпраці з Данією та Німеччиною.

Німеччина ж передасть розвідувальні дрони VECTOR 211.

  • Під час робочої зустрічі 14 квітня члени делегацій України та Словаччини підписали меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі.

Документ передбачає зміцнення співпраці в галузі ядерної енергетики, розвитку малих модульних реакторів, зокрема обмін досвідом експлуатації ядерних установок і диверсифікації палива.

Також під час міжурядових консультацій України та Словаччини члени делегацій обговорили спільні кроки в атомно-промисловому комплексі, диверсифікації транспортування нафти та природного газу, а також синхронізації ринкових умов і продуктів для збільшення ліквідності ринку газу та електричної енергії.  

  • Президент Франції Емманюель Макрон заявив про свою ініціативу щодо припинення вогню в основних конфліктах, які тривають у світі, у тому числі у війні в Україні, на час проведення Олімпійських ігор та розраховує на допомогу лідера Китаю у цьому питанні.

«Лідер Китаю через кілька тижнів приїде до Парижа. Я його попросив допомогти. У 2022 році перед нами теж стояло таке завдання перед зимовими Олімпійськими іграми, які приймав Китай… Тож це також може стати дипломатичним моментом задля миру».

Макрон зазначив, що спробує докласти максимум зусиль для "олімпійського перемир’я", уточнивши, що має на увазі і війну між Ізраїлем і ХАМАС, і війну Росії проти України, і війну в Судані.

Він сказав, що хоче з цією метою задіяти багатьох партнерів.

  • Китайський додаток TikTok розпочав блокування російських пропагандистських каналів після запиту Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України.

На сайті центру викладено список із 83 каналів у TikTok, які Україна просить заблокувати. Серед них — канали російських державних ЗМІ, пропагандистів Маргарити Симоньян та Володимира Соловйова, співаків Shaman, Миколи Баскова та Філіпа Кіркорова.

Наразі Центр проводить низку заходів щодо блокування зазначених вище сторінок на території України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему