11 Квітня 2024
Новини

Майже 160 млн грн на відновлення Харкова: викрили групу, яка заволоділа грошима

Майже 160 млн грн на відновлення Харкова: викрили групу, яка заволоділа грошима
Семеро людей заволоділи майже 160 мільйонами гривень, зокрема і від міжнародних партнерів, що призначалися для відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Про це повідомили Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. 

Як встановило слідство, від квітня 2022 року організатор групи, один з впливових бізнесменів, у змові зі службовцями «Харківських теплових мереж» та низкою підконтрольних людей спільно заволоділи грошима комунального підприємства й коштами Міжнародного банку реконструкції та розвитку, що мали скерувати на відновлення та розвиток міської інфраструктури Харківщини.

Правоохоронці кажуть, що підозрювані домоглися укладення з підконтрольними компаніями прямих договорів на постачання «Харківським тепловим мережам» трубної продукції, вікон та технічної солі. Воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

Надалі підконтрольний «переможець» закупівель через низку фірм-посередників забезпечував придбання продукції у виробника та перепродавав комунальному підприємству за більш ніж удвічі завищеною ціною. Водночас співучасники використовували підроблені документи та забезпечували обґрунтування штучного завищення цін.

Унаслідок здійснення таких закупівель комунальне підприємство зазнало збитків на суму 159,5 млн грн, якою учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд. З цих коштів 22 млн грн надав Світовий Банк (Міжнародний банк реконструкції та відродження).

Наразі підозру оголосили 7 фігурантам:

  • лідеру організованої групи;
  • першому заступнику генерального директора та одному з директорів КП «Харківські теплові мережі»;
  • чотирьом особам, підконтрольним лідеру організованої групи.

Їхні дії кваліфікували за  ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України. Максимальна санкція статей передбачає до 12 років ув?язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Нині правоохоронці встановлюють інші епізоди злочинної діяльності організованої групи та інших людей, які сприяли цьому.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: харків, війна з Росією, гроші, набу
В тему