10 Квітня 2024
Новини

У ВРУ підтримали законопроєкт про зміни щодо порушення по мобілізації

У ВРУ підтримали законопроєкт про зміни щодо порушення по мобілізації
За законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення у першому читанні проголосувала Верховна Рада.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк, Ірина Геращенко та Олексій Гончаренко. За відповідний законопроєкт №10379 проголосували 254 народні депутати.

Як зазначають депутати, метою цього законопроєкту є удосконалення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (з урахуванням вимог воєнного стану).

У законопроєкті пропонуються:

  • Нові статті про порушення військового обліку.
  • Збільшені строки адміністративної відповідальності та адміністративного затримання.
  • Введення кримінальної відповідальності за відмову від медичного огляду під час мобілізації.

Також пропонуються збільшення розмірів штрафів і тривалості адміністративного затримання (до 3 років). Мінімальна сума штрафу за порушення, передбачені цими статтями, становитиме 8 500 гривень (порівняно зі 510 гривень раніше), а максимальна — 204 000 гривень (порівняно зі 8 500 гривень раніше).

Також, як зазначають депутати, законопроєктом пропонується встановити жорсткіші санкції за порушення військового обліку, ніж за деякі військові правопорушення — наприклад, за дезертирство. Окрім того, пропонується прирівняти відмову від проходження медичної комісії до ухилення від призову під час мобілізації.

Железняк зазначив, що зараз схвалена урядова версія, яка має «багато проблем і жорстких норм», але всі обіцяні зміни мають зайти правками до другого читання.

Тим часом Гончаренко стверджує, що комітет прибрав кримінальну відповідальність з цього законопроєкту: «Ця норма була, але вчора її вирішили все-таки прибрати».

Сам проєкт закону наразі недоступний на сайті Верховної Ради.

За словами Геращенко, за цей законопроєкт голосували депутати «Слуги Народу», колишньої ОПЗЖ, групи і частина «Голосу».

«Це був тест на голосування по закону про мобілізацію без демобілізації військових. Вангую, стільки ж голосів будуть і за мобілізацію», — вважає депутатка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру, закон, війна з Росією
В тему