5 Квітня 2024
Новини

Обмежено придатні мають пройти ВЛК до лютого 2025 року

Обмежено придатні мають пройти ВЛК до лютого 2025 року
До 4 лютого 2025 року повторно пройти військово-лікарську комісію повинні військовозобов’язані чоловіки, яких раніше визначили обмежено придатними.

Про це йдеться в інфографіці, опублікованій на сайті Міністерства оборони України.

В інфографіці роз’яснюється, що чекає на військових та військовозобов'язаних, які мають статус «‎обмежено придатний», після набуття чинності закону №3621-IX.

Зокрема, зазначається, що скасування «‎обмеженої придатності» не означає автоматичного переходу до іншого статусу — придатного чи непридатного. Тому громадянам потрібно впродовж 9 місяців, тобто до 4 лютого 2025 року, повторно пройти ВЛК. Уряд має ухвалити нормативно-правові акти, які затвердять оновлений список захворювань для визначення придатності чи непридатності, упродовж 3 місяців.

Військові, визнані непридатними, будуть звільнені зі служби, а військовозобов’язані — виключені з військового обліку. Придатні військові та військовозобов’язані проходитимуть службу.

Нагадаємо, під час розробки цього закону колишній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримував виключення терміну «обмежено придатний».

«Ми з повагою ставимось до людей, які перебувають у цивільному середовищі. І хочемо, щоб військо поповнювали люди, які за своїми показниками можуть воювати. Але все буде вирішувати ВЛК», — казав він.

Цей закон не тільки скасовує статус «обмежено придатний», а також, наприклад, врегульовує механізм психологічної підтримки. Зокрема, передбачає вивчення психологічних аспектів подій під час службових розслідувань насильства за ознакою статі із залученням психологів.

Закон також передбачає можливість перебувати на лікуванні до 12 місяців (зокрема за кордоном) без проходження ВЛК, можливість звільнення військовослужбовців для догляду за хворою дитиною віком до 14 років та відпустки для військовослужбовців у разі народження дитини або після поранення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, міністерство оборони
В тему