3 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 3 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  3 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 770 доба повномасштабного російського вторгнення на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Вночі на 3 квітня росіяни запустили по Україні 4 "Шахеди".

Усі БПЛА були знищені підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони України у Хмельницькій, Житомирській, Кіровоградській та Черкаській областях.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 54 бойові зіткнення.

Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ударів по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 артилерійській системі, 1 радіолокаційній станції, 1 станції РЕБ та 1 пункту управління БпЛА противника.

 

Станом на ранок 3 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 444 370 (+710) осіб,
  • танків – 7 009 (+11),
  • бойових броньованих машин − 13 368 (+18),
  • артилерійських систем − 11 142 (+30),
  • РСЗВ − 1 025 (+2),
  • засобів ППО − 745 (+1),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 8 796 (+17),
  • крилатих ракет − 2 059 (+1),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 14 813 (+30),
  • спеціальної техніки − 1 838 (+6).

 

  • У Головному управлінні розвідки зазначили, що в авіапарку росія має приблизно по сотні винищувачів-бомбардувальників Су-34 та багатофункціональних винищувачів Су-35.

Також російські військові мають сім літаків далекого радіолокаційного виявлення і наведення А-50У, три з них перебувають на ремонті та модернізації.

  • У ГУР також наголосили, що вкидами про нібито «наступ на Харків» ворог намагається посіяти панічні настрої всередині нашої країни. Сили оборони не фіксують формування ударних груп противника для повторних нападів на Україну.

Крім ІПСО щодо «намірів Путіна захопити Харків», ворог використовує й інші теми для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. Зокрема, знову активізувалася білоруська тема.  

У цій ситуації наше командування докладає зусиль для укріплення лінії оборони по всьому кордоні.

«Що ж стосується загрози "тут і зараз, завтра нападуть" і "треба негайно тікати і сіяти паніку", звісно, це – російська ІПСО».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні в Києві президент Фінляндії Александер Стубб і глава Української держави Володимир Зеленський підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між країнами. Загалом документ містить 89 пунктів і розрахований на 10 років.

Фінляндія зобов’язується забезпечити довгострокову підтримку потреб України, зокрема у сфері безпеки та оборони. Україна зі свого боку впроваджуватиме реформи державного управління, включно з реформами прозорості, підзвітності та антикорупційними реформами.

Військова підтримка Фінляндії залишатиметься значною та міститиме оборонні засоби, засновані на нагальних і критичних потребах України, такі як боєприпаси.

В угоді підкреслено, що «майбутнє України та її народу пов’язане з євроатлантичною родиною».

Обидві країни підтверджують свою відданість конструктивній роботі над поступовою інтеграцією України до ЄС з метою її майбутнього членства в ЄС.

Для забезпечення визначених цілей Україна і Фінляндія будуть щорічно проводити діалог на високому рівні з питань політики стратегічної безпеки та оборони.

  • В "Укренерго" повідомили, що в Харкові діють графіки відключень, без світла близько 115 тисяч споживачів. На Криворіжжі – обмеження для промисловості.

Вночі енергетики включили в роботу один енергоблок на тепловій електростанції, а погодні умови сприяють активній роботі сонячних та вітрових електростанцій.

  • У Харкові закінчили будувати першу підземну школу. Наразі тривають останні приготування перед відкриттям.

Приміщення звели з дотриманням усіх вимог безпеки. Школу зможуть відвідувати 900 дітей, які навчатимуться у дві зміни. Для проведення уроків обладнали 20 кабінетів.

Набір учнів на наступний навчальний рік майже завершили. Цьогоріч школа готується прийняти 600 малих харків’ян.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Депутати Справедливої росії заявили в Держдумі, що у Криму за час анексії суттєво погіршилося фінансове становище жителів регіону.

Тепер уже навіть у головному законодавчому органі рф визнають, що «русскій мір» своїх не кидає, а там, куди він приходить, люди відразу позбуваються спокою, добробуту і процвітання.

Для рашистів головне – щоб Заходу нічого не дісталося, а решта – це плата за так звані «стабільність, духовність та простій у рідній гавані».

  • Прем'єр-міністр рф Михайло Мішустін заявив, що заплановане підвищення податків у росії, яке торкнеться, зокрема, доходів фізосіб, має принести «благо» громадянам.

При цьому Мішустін не уточнив список громадян, на яких зваляться ці всі блага. Очевидно, що це все будуть найближчі товариші та соратники путіна.

Про плани підняти податки, зокрема на доходи фізосіб, путін оголосив у посланні Федеральним зборам 29 лютого.

  • Простір використання російських карток «Мир» продовжує стрімко скорочуватися після того, як США ввели санкції проти російської платіжної системи та пригрозили вторинними заходами банкам, які їх ігнорують.

Слідом за Вірменією та Киргизстаном від обслуговування російських карток масово відмовляються банки Казахстану — ключового торгового партнера Кремля на пострадянському просторі.

Зокрема, до санкцій проти «Міру» де-факто приєднався найбільший у Казахстані Halyk Bank. Він повністю припинив обслуговування російських карток, включно з переказами, оплатою через термінали та зняття готівки в банкоматах.

  • Росіяни, які підтримують путіна і війну проти України зараз стали помічати, як наслідки цієї війни вже проявляються навіть у найвіддаленіших регіонах росії.

По всій країні так звані «герої СВО» щодня нападають, б'ють, ріжуть, вбивають і ґвалтують. За місяць таких повідомлень набираються десятки, при цьому стосуються вони виключно тяжких злочинів.

Пропаганді дано жорстку вказівку писати про це менше. Інформацію приховують. Але навіть те, що вдається знайти та опублікувати – вражає масштабами.

І з кожним днем ймовірність того, що черговий «герой СВО» уб'є чи скалічить когось із рядових путінських прихильників, стає все вищою і вищою. Проблема ще й у тому, що ось для таких «героїв» участь у вбивстві українців зараховують як пом'якшувальну обставину, а родичам жертв просто пропонують закрити рот.

  • Найбільший російський виробник скрапленого природного газу (СПГ, LNG) – компанія "Новатек" – призупинив роботу свого найновішого заводу Arctic LNG 2 через санкції та нестачу LNG-танкерів.

Першу з трьох ліній нового LNG-заводу компанія запустила лише у грудні минулого року, але змушена була її зупинити. Лінія не працюватиме щонайменше до кінця червня.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Гаазі під час конференції «Відновлення справедливості для України» 44 держави підписали політичну декларацію, у якій підтримали створення спецтрибуналу щодо злочину агресії та ініціатив щодо використання заморожених активів рф на користь України. Всього у конференції брали участь 57 держав.

У декларації країни засуджують агресію росії проти України як кричуще порушення міжнародного правопорядку і нагадують про рішення суду ООН ще від 16 березня 2022 року, яким росію зобов’язали припинити бойові дії.

Країни висловлюються за посилення спільних зусиль для забезпечення належного розслідування та відповідальності за усі порушення міжнародного права, скоєні під час війни росії проти України, включно зі злочином агресії.

Країни вітають обіцянки, озвучені на конференції різними державами, щодо подальшої підтримки розслідувань, та відзначають роль усіх інституцій, вже залучених до роботи, у тому числі Міжнародного кримінального суду, який видав безпрецедентний ордер на арешт путіна.

У декларації вітають минулорічне створення Міжнародного центру з притягнення до відповідальності за злочин агресії проти України (ICPA) при Євроюсті.

Країни підтверджують наміри працювати над створенням спецтрибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочин агресії проти України, що сприяло би покаранню вищого військово-політичного керівництва рф, та «вітають значний прогрес у цьому напрямку», закликаючи держави й міжнародні організації допомогти з напрацюванням юридичної бази та міжнародної підтримки для завершення цього процесу. Також вітають готовність Нідерландів прийняти цей спецстрибунал.

У другому розділі декларації, що присвячений компенсації завданих Україні збитків, вітають початок роботи Реєстру збитків, який з 2 квітня починає приймати заявки.

Країни-підписанти запевняють, що суверенні активи рф у їхній юрисдикції залишаться замороженими, доки росія не припинить агресію проти України і не сплатить за завдані збитки, а також вітають дискусії щодо можливості використання цих активів та доходів від них на користь України.

  • Фінляндія оголосила новий пакет допомоги Україні на 188 млн євро. Про це повідомив український міністр оборони України Рустем Умєров.

Це вже 23-ий пакет допомоги, до якого увійшли системи ППО, а також боєприпаси артилерійські великих калібрів.

Наразі Фінляндія виділила два мільярди євро військової допомоги і 700 тис. гуманітарної.

  • Генеральний секретар блоку НАТО Єнс Столтенберг підтримує зміну способу надання допомоги Україні.

Столтенберг підкреслив, що Альянс обговорить, як НАТО може взяти на себе більше відповідальності за координацію військової допомоги для Києва. Міністри, зокрема, говоритимуть про багаторічний пакет підтримки України.

«Україна має термінові потреби – будь-яка затримка в наданні підтримки має наслідки на полі бою. Тож нам потрібно змінити динаміку нашої підтримки».

«Союзники по НАТО надають Україні 99% усієї військової підтримки. Отже, якщо робити більше в рамках НАТО, наші зусилля будуть ефективнішими та ефективнішими».

Єнс Столтенберг пропонує створити фонд для підтримки України на суму 100 млрд доларів протягом п’яти років. Це рішення лідери альянсу мають підписати під час зустрічі у Вашингтоні в липні.

  • Канада готова підтримати пропозицію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про створення 100-мільярдного фонду підтримки України.

«Ми завжди готові підтримати різні ідеї, які представляє генеральний секретар. Ми вже також взяли на себе зобов'язання щодо надання Україні довгострокової безпекової допомоги. Прем'єр-міністр Трюдо був в Україні нещодавно, тож я думаю, що ми зможемо зробити це протягом наступних п'яти років», – заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі перед початком зустрічі зі своїми колегами у Брюсселі.

  • Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща також підтримує пропозицію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про створення фонду внесків союзників на суму $100 мільярдів протягом п’яти років для України у межах пакета, який лідери Альянсу мають підписати в липні у Вашингтоні.
  • Литва передасть Україні енергообладнання для теплових електростанцій.

Мова йде про великогабаритне устаткування, що є надзвичайно важливим для української енергетики, яка втратила через атаку ворога значний обсяг саме теплової генерації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему