27 Березня 2024
Новини

Більше половини звільнених узимку українських військовополонених заявили про сексуальне насильство - ООН

Більше половини звільнених узимку українських військовополонених заявили про сексуальне насильство - ООН
60 українських військовополонених, звільнених цієї зими, опитала Моніторингова місія ООН. 

Більшість з них розповіли про катування в полоні, а понад половини заявили, що проти них вчиняли сексуальне насильство, - розповіла голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Даніель Белль.

Колишні військовополонені розповіли, що їх неодноразово били, застосували проти них електрошок, їм погрожували розстрілам чи імітували їхній розстріл. 

Більшість військовополонених також зазначили про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, а також свідчили про відсутність у полоні належного харчування та медичної допомоги.

У своєму звіті місії ООН також поділилася висновками після інтерв’ю з 44 російськими військовополоненими, зазначивши, що росіяни не скаржилися на катування у місцях постійного утримання, проте надали свідчення нібито на жорстоке поводження після їхньої евакуації з поля бою.

Також моніторингова місія ООН отримала перевірені повідомлення про страту російськими окупантами щонайменше 32 українських військовополонених з грудня по лютий.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: оон, війна з Росією, полон
В тему

Останні матеріали