25 Березня 2024
Новини

Охороняли російську катівню в Херсоні: затримали чоловіка та жінку

Охороняли російську катівню в Херсоні: затримали чоловіка та жінку
Викрили двох колаборантів, які під час окупації Херсона працювали на росіян, а після звільнення міста переховувалися від правосуддя.

Про це розповіла пресслужба СБУ.

За даними слідства, зловмисниками виявилися місцеві чоловік та жінка, які на початку повномасштабного вторгнення підтримали рф. За це їх призначили до складу «адміністрації» російської катівні, яка діяла на базі захопленої на той час виправної колонії.

Там вони стали «інспекторами відділу охорони» окупаційного об’єкта. Їм видали формений одяг російського зразка, зброю та «посвідчення», кажуть в СБУ.

Як установило розслідування, колаборанти охороняли камери, до яких окупанти ув’язнювали учасників руху опору в регіоні.

За інформацією української спецслужби, у цих камерах окупанти застосовували до потерпілих тортури та намагались «вибити» з них згоду на співпрацю проти України. У катівнях фігуранти допомагали росіянам контролювати режим утримання ув’язнених українських патріотів.

Після звільнення Херсона обидва зловмисники «залягли на дно» й переховувалися від правосуддя, постійно змінюючи адреси проживання, кажуть в СБУ.

Але правоохоронцям вдалося встановити місця перебування фігурантів і затримати їх. Слідчі повідомили чоловікові та жінці про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їм загрожує до 15 років тюрми. Наразі зловмисники перебувають під вартою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: херсон, війна з Росією, сбу
В тему