13 Березня 2024
Новини

В Україні планують мобілізувати до 500 тисяч людей: деталі

В Україні планують мобілізувати до 500 тисяч людей: деталі
В Україні, аби замінити виснажених військових на фронті, планують мобілізувати до Сил оборони до 500 тисяч людей.

Про це пише hromadske з посиланням на видання Financial Times.

Як зазначає FT, наразі кількість українських військових на фронті оцінюється у 330 тисяч людей. Решту новомобілізованих планують залучити для заміщення втрат і покриття інших військових потреб, залежно від ситуації на полі бою.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції наприкінці 2023 року заявив, що Генштаб і тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пропонували для контрнаступальних дій мобілізувати до 400–500 тисяч людей.

«Це дуже серйозна цифра (кількість мобілізованих — ред.). Я сказав, що мені потрібно більше аргументів для того, щоб підтримувати цей напрямок, тому що це питання насамперед людей. Це питання справедливості, обороноздатності та фінансів», — казав президент.

Сам Залужний казав, що військове командування «якимось окремим форматом, окремим заходом безпосередньо на Кабмін чи Раду» не робило запитів «на якісь там цифри» щодо мобілізації.

«Ми здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, якими наділені. Що стосується цієї цифри: ми її сформували, відповідно формували й на наступний рік. Вона враховує покриття поточного комплекту, який виник, формування нових військових частин та прогнозування наших втрат, яких можемо зазнати протягом наступного року. Озвучувати цю цифру й те, яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників, я не можу, це військова таємниця», — казав Залужний.

До слова, Верховна Рада 7 лютого підтримала оновлений урядовий законопроєкт про мобілізацію. Серед його пунктів — скасування строкової служби (замість неї буде базовий військовий вишкіл) і демобілізація військових після 36 місяців служби.

Крім того, законопроєкт пропонує запровадити обмеження для громадян, які протягом 10 днів із дня вручення повістки не виконали зазначеного обов’язку або не з’явилися до ТЦК та СП (чи закордонної дипломатичної установи). Серед таких пропозицій:

  • тимчасове обмеження виїзду за межі України;
  • тимчасове обмеження у праві водіння автомобіля;
  • накладення арешту на кошти та інші цінності, які, зокрема, зберігаються в банках.

До другого читання проєкту закону народні депутати подали понад чотири тисячі правок: вручну й електронно.

Унаслідок цього, за словами секретаря Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Романа Костенка, законопроєкт може в підсумку зазнати чимало змін.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна з Росією
В тему