11 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 11 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 11 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 747 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 25 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 15 ударних БпЛА було знищено.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулося 54 бойових зіткнення.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 87 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Командування Повітряних сил України повідомило, що українські пілоти завдали ударів по командному пункту управління армії рф, який окупанти облаштували на судні.

Відео ударів опублікував командувач Повітряних сил України Микола Олещук.

За попередніми даними, серед загиблих є відомі особи. Наразі триває збір інформації.

  • Сили оборони знищили на Запорізькому напрямку новітній російський комплекс РЕБ "Палантин". Він вів радіоелектронну розвідку, придушував системи зв'язку Сил оборони на цьому напрямку.

Оператори ССО супроводжували ціль і надали інформацію ракетно-артилерійському підрозділу. Унаслідок вогневого ураження ворожу ціль знищено.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, зенітному ракетному комплексу «Бук-М1» та радіолокаційному комплексу 1Л219 «Зоопарк».

 

Станом на ранок 11 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 424 980 (+920) осіб,
  • танків – 6 739 (+8),
  • бойових броньованих машин − 12 874 (+24),
  • артилерійських систем − 10 499 (+33),
  • РСЗВ − 1 016 (+1),
  • засобів ППО − 711 (+2),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 8 141 (+59),
  • крилатих ракет − 1 919,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 826 (+74),
  • спеціальної техніки − 1 686 (+14).

 

  • Російські журналісти повідомляють, що після втрати кількох кораблів Чорноморського флоту був відправлений у відставку головнокомандувач Військово-морського флоту рф адмірал Ніколай Євменов.

Він обіймав посаду з 2019 року. Призначення нового командувача вже начебто доведено до особового складу головкомату.

  • Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що місії розвідників у Чорному морі є підготовкою до серйозної операції у тимчасово окупованому Криму.

«Це все — підготовчі заходи до серйозної операції в Криму. Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу і відходу звідти. Крім того, це гарний посил для населення, яке живе в окупації вже 10 років. Багато хто з них вірить у те, що їх забули».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій ішлося про нагальні питання: ситуацію на фронті, озброєння та будівництво фортифікацій.

«Важлива тема – фортифікації. Звіт прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо темпів зведення нових оборонних рубежів. Захист у три смуги завдовжки 2000 кілометрів – масштабне завдання, але зараз темпи хороші. Розраховую на вчасне завершення».

Президент заслухав детальні зведення від командування щодо ситуації на полі бою. Ішлося про Куп’янський, Лиманський, Бахмутський, Авдіївський, Мар’їнський, Південний напрямки, операції морської піхоти.

Крім цього доповідали щодо забезпечення фронту всім необхідним міністр оборони Рустем Умєров та очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін.

  • Україна починає офіційні перемовини з європейським та американським авіарегуляторами щодо можливості відновлення міжнародних авіарейсів в період воєнного стану.

Як розповів віцепрем’єр Олександр Кубраков, українська сторона вже передає регуляторам своє бачення, як буде ринок працювати в умовах воєнного стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми.

Про те, які летовища можуть бути відкриті, міністр поки не говорить. Водночас він зазначає, що є європейські авіакомпанії, які дуже цікавляться відкриттям авіапростору України.

  • Україна вже виконала усі рекомендації Єврокомісії, необхідні для затвердження переговорної рамки для вступу у ЄС.

Тепер 12,13 і 14-го березня Європейська комісія має ухвалити рішення. Насамперед, затвердити звіт про виконання нами додаткових критеріїв, а також ухвалити рішення чи надати нам переговорну рамку, щоб держави-члени її затвердили.

Сьогодні ж правоохоронний комітет Верховної Ради схвалив останній законодавчий акт, який був потрібен для завершення виконання рекомендацій щодо лобізму – зміни до адміністративного законодавства, які запроваджують відповідальність за порушення ухваленого раніше закону про лобізм.

  • Попри війну, обсяги видобутку вугілля державними шахтами продовжує зростати. У січні обсяги видобутку склали понад 178 тисяч тонн, а вже у лютому - 194 тисячі тонн.

Зростання видобутку вугілля на державних підприємствах дало змогу збільшити й обсяги твердого палива на складах енергетичних підприємств. Зокрема, на кінець лютого на складах ТЕС та ТЕЦ було накопичено понад 1 мільйон тонн вугілля.

  • У лютому Україна продала сусідам 64 тисячі МВт-год електроенергії, а лише за 6 днів березня – 57 тисяч МВт-год. Це стало можливим завдяки ремонтній кампанії, під час якої до енергосистеми було додано 3 ГВт генеруючих потужностей.

За понад 120 днів опалювального сезону ми лише 8 разів зверталася по так звану аварійну допомогу, коли екстрено отримували електроенергію від країн-сусідів. Водночас 12 разів ми самі надавали таку допомогу.

Завдяки збільшенню потужностей генерації в енергосистемі фіксується профіцит електроенергії. Це дає змогу наростити обсяги експорту.

  • За минулий тиждень у межах державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" підприємці отримали від уповноважених банків 431 пільговий кредит на загальну суму 1,7 млрд грн.

У Міністерства фінансів України зазначили, що за час дії воєнного стану в Україні видано 48 015 доступних кредитів на загальну суму 193 млрд грн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Кількість поховань на кладовищах, пов'язаних з елітними підрозділами Міноборони рф та групою найманців «Вагнер», різко зросла після початку війни в Україні.

Як пише The Telegraph, хоча Росія не наводить даних про кількість загиблих солдатів, супутникові знімки, надані компанією Maxar Technologies, підтверджують оцінки Заходу про значні втрати.

Наприклад, лише на одній ділянці Тульського цвинтаря біля Рязані кількість могил зросла вчетверо в період із жовтня 2021-го до квітня 2023 року. За цей же час на сусідньому Богородському цвинтарі з'явилася зовсім нова ділянка, яка збільшилася втричі.

Саме в Рязані базуються підрозділи 106 гвардійської повітряно-десантної дивізії.  

Також на знімках видно значне розширення Близького цвинтаря неподалік Феодосії в анексованому Криму та Михайлівському цвинтарі поряд зі Ставрополем. Обидва пов'язані з 7 гвардійською повітряно-десантною дивізією.

Супутникові знімки поховань «вражають», зокрема показують «величезну ціну, яку платять російські» військові за вторгнення в Україну, заявив колишній офіцер розвідки британської армії та фахівець із планування НАТО полковник Філіп Інгрем.

«Я не здивований різким зростанням цвинтарів біля баз, оскільки росія зараз втрачає понад 900 військових на день за мінімальних територіальних завоювань. Про це свідчить битва за Авдіївку, де загинуло понад 16 тисяч їхніх солдатів».

  • Переважна більшість російських лікарів скаржаться на зникнення з продажу лікарських засобів, у тому числі включених державний перелік життєво важливих, а також проблеми з медичним обладнанням, яке до війни ввозилося з-за кордону.

78,5% медиків повідомили про нестачу ліків, назвавши 400 дефіцитних позицій, серед яких понад 70 — зі списку життєво необхідних та найважливіших лікарських препаратів. Такі результати опитування, проведеного спільнотою «Лікарі рф».

Згідно з дослідженням, у якому взяли участь понад 900 фахівців, найбільш гостро стоїть проблема з антибіотиками, а також антидепресантами та нейролептиками.

  • Активісти "Кібер Спротиву" перехопили лист голови Держдуми В’ячеслава Володіна російському диктатору путіну, в якому він пропонує після президентських виборів у рф посилити контроль держави та конфронтацію з країнами Заходу.

У Центрі національного спротиву наголошують, що, за словами Володіна, комітети Держдуми готові підтримати ініціативу й розпочати напрацювання законопроєктів.

  • Видання Meduza стверджує, що російська влада розробила цілу систему "перевиховання" викрадених з України дітей, намагається сформувати в них "російську ідентичність", переконує, що їхні батьки померли.

За даними видання, міністерство просвіти рф є головним відомством, яке відповідає за «перевиховання» депортованих українських дітей.

Мінпросвіти зазначає, що викрадені діти нібито зазнавали «впливу» ідеології просто тому, що жили в Україні.  

У вивчених виданням документах ідеться про те, що перед російськими вчителями стоїть завдання «переорієнтації та становлення російської ідентичності підростаючого покоління Донецької та Луганської народних республік, Запорізької та Херсонської областей».

За даними джерела видання, викрадених з України дітей у міністерстві освіти бояться. Між собою співробітники російського відомства, навіть на рівні керівництва, іноді називають цих підлітків "потенційними терористами", які "можуть почати протидіяти" російській владі.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Єврокомісії прокоментували заяву Папи Римського Франциска, який заявив, що Україна повинна мати відвагу підняти білий прапор та почати переговори з РФ.

«Ми хочемо справедливого миру. Миру, який бере до уваги жертву війни, а це Україна», - заявив представник Єврокомісії Петер Стано.

Він додав, що питання про те, чи настане мир, зараз перебуває в руках однієї людини - російського диктатора путіна, який продовжує щодня вести війну.

Водночас Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також висловився з приводу заклику Папи Римського.

«Капітуляція - це не мир. Президент росії путін почав цю війну і може закінчити її сьогодні. В України, з іншого боку, немає такої можливості».

Також генсек виступив із закликом до усіх союзників продовжувати надавати Україні військову підтримку.

«Ми повинні продовжувати зміцнювати Україну, щоб показати президенту путіну, що він не отримає бажаного на полі бою. Ми повинні сісти і домовитися про рішення, за якого Україну буде визнано як незалежну країну».

  • Єлисейський палац підтвердив, що президент Франції Емманюель Макрон приїде в Україну найближчими тижнями.

Президенти Франції та України в телефонній розмові проаналізували хід дискусій та роботу, проведену в рамках конференції на підтримку України, що відбулася 26 лютого в Єлисейському палаці, та онлайн-зустрічі 7 березня за участю міністрів закордонних справ та оборони.

  • У Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження найпрестижнішою кінопремією світу – Оскар 2024. Переможцем у номінації Найкращий повнометражний документальний фільм стала стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова.

Це перший український Оскар в історії.

«Я хотів би ніколи не робити цей фільм, не виходити на цю сцену, і хотів би, щоб росія не нападала на Україну. Якби я міг обміняти нагороду на те, щоб росія не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників...» - сказав Чернов під час вручення премії.

Він залишався в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, і зафіксував разом із колегами початок знищення країною-агресоркою українського міста.

 

Президент України Володимир Зеленський подякував творцям стрічки "20 днів у Маріуполі". Нагороду він назвав такою, «що дає змогу голосно сказати про російську війну проти України».

«Ми пам’ятаємо й ніколи не забудемо кожен день цієї війни, кожен день Маріуполя, його захисників і захисниць. Ми пам’ятаємо всіх, хто боровся заради міста. Пам’ятаємо та маємо звільнити з російського полону всіх оборонців Маріуполя та "Азовсталі", яких досі утримують у нелюдських умовах», – зауважив глава держави.

Крім того, він згадав і журналістів зі всього світу, які висвітлюють правду про українську боротьбу.

«Я дякую кожному й кожній, хто поширює правду про цю війну, про хоробрість наших людей і про біль нашого народу. Правда долає все. І я дякую кожному у світі, хто підтримує нашу державу, наших людей із перших днів цієї війни. Разом маємо захистити життя».

  • Судді Міжнародного кримінального суду обрали головою суду Томоко Акане. Саме вона у березні 2023 року видала ордер на арешт російського диктатора путіна. Після цього Міністерство внутрішніх справ рф оголосило Акане в розшук.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему