7 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 7 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 7 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 743 доба широкомасштабної війни, розпочатої російською федерацією проти нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулося 70 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 3 ракетних та 43 авіаційних удари, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 станції радіоелектронної боротьби та 1 складу пально-мастильних матеріалів противника.

 

Станом на ранок 7 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 421 430 (+1 160) осіб,
  • танків – 6 695 (+17),
  • бойових броньованих машин − 12 779 (+51),
  • артилерійських систем − 10 350 (+42),
  • РСЗВ − 1009 (+1),
  • засобів ППО − 701,
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 963 (+42),
  • крилатих ракет − 1 919 (+1),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 532 (+53),
  • спеціальної техніки − 1 647 (+5).

 

  • За даними розвідки Великої Британії, зараз метою російських загарбників є захоплення міста Часів Яр на Донеччині, але вони навряд чи здатні провести повномасштабний наступ, незважаючи на тактичні успіхи.

Як зазначили у відомстві, зараз російські окупанти продовжують атаки з метою розширення контролю над містом Бахмут, яке вони захопили у травні минулого року.

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що з точки зору оперативної доцільності Україна повинна перехопити ініціативу в російських загарбників, однак є проблеми із затримкою з наданням західної допомоги.

На думку аналітиків, спроба України перехопити ініціативу у 2024 році має підстави з точки зору оперативної доцільності. Для України було б нерозумно поступатися перевагою ініціативи на всьому театрі воєнних дій росії на довший час, ніж це необхідно.

  • Рада оборони Харківської області вирішила провести примусову евакуацію сімей з дітьми з 18 населених пунктів Великобурлуцької та Вільхуватської територіальних громад, що розташовані на Куп’янському напрямку.

У цих населених пунктах проживає 161 дитина. Вивозити їх будуть із їхніми батьками, або особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками. Помешкання для розміщення евакуйованих підготовлені.

Крім того, ухвалено рішення про проведення обов’язкової евакуації жителів 57 населених пунктів.

Очільник ОДА повідомив, що виїжджати можна не лише в інші населені пункти області, а й за межі регіону. Для цього людей забезпечать безкоштовним проїздом, в тому числі залізницею. Місця для тимчасового проживання нададуть.

  • Україна закликає міжнародну спільноту відреагувати, і не лише політичним засудженням, на застосування росією хімічної зброї проти українських захисників.

Про це йдеться у заяві делегації України при ОБСЄ, виголошеній першим секретарем постійного представництва нашої держави при міжнародних організаціях у Відні Данилом Кубаєм на засіданні Форуму з безпекового співробітництва.

«рф продовжує звинувачувати всіх, крім себе, у порушенні заборони хімічної зброї. Навіть попри численні докази, в тому числі продемонстровані самою росією, Кремль продовжує поширювати свої неправдиві наративи», - зазначив Кубай.

Він навів кілька прикладів, коли російські військові самі визнавали застосування хімічної зброї проти українських військ.  

«Незалежно від того, чи це ненавмисний витік інформації, чи частина цілеспрямованої кампанії з перевірки ґрунту для подальших, більш серйозних хімічних атак, ця інформація однозначно демонструє, що рф не обмежується застосуванням звичайних озброєнь у своїй агресивній війні проти України».

Застосування хімічної зброї рф є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року.

«Ця практика створює небезпечний прецедент, який підриває саму основу нерозповсюдження зброї масового знищення. Міжнародна спільнота повинна відреагувати на застосування росією цієї зброї. І вкрай важливо, щоб ця реакція не обмежувалася політичним засудженням», - додав дипломат.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський вручив ще 30 сертифікатів на квартири воїнам, які отримали звання Героя України, та родинам полеглих Героїв.

«Сьогодні маю честь передати сертифікати на квартири ще 30 Героям України й родинам загиблих Героїв. Це воїни Збройних Сил України, нашої Національної гвардії – сержанти, старші лейтенанти, капітани, майори, підполковники, полковники».

Також Президент подякував усім, хто бореться заради держави, та кожній родині українських Героїв.

  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у країнах-партнерах заморожено близько 300 мільярдів євро російських суверенних активів, і для України метою є отримання доступу до них.

Очільник уряду зауважив, що Україна посилює свою юридичну позицію та готує необхідні правові механізми. Влада має «чіткий план дій та перші результати».

«Разом зі Світовим банком ми порахували, що відновлення України буде коштувати щонайменше 486 млрд доларів і активи країни-агресора мають стати основним джерелом відновлення. росія має заплатити і росія заплатить!».

  • Кабінет міністрів виділяє з резервного фонду держбюджету 152 млн грн на створення систем спеціального телерадіомовлення на території дев’яти областей.

Ідеться про Волинську, Рівненську, Житомирську, Київську, Чернігівську, Сумську, Харківську, Вінницьку та Одеську області.

Кошти підуть на розгортання мережі комплексів блокування антиукраїнського телерадіомовлення у прикордонних районах України.

Комплекси встановлять у 45 локаціях у прикордонній зоні зазначених областей. Апаратуру мають встановити до 1 травня 2024 року.  

  • Міністерство оборони опублікувало серію фотографій, на яких показано зведення фортифікаційних споруд на Запорізькому напрямку та в Сумській області.

Для укріплення встановлюються так звані зуби дракона, будуються бетонні укриття, траншеї та вогневі позиції.

«Опорні пункти будують, аби захистити бійців на позиціях і зробити евакуацію та переміщення безпечнішими. Бійниці облаштовують бронекапсулами».

  • Володимир Зеленський погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.

«У четвер, 7 березня 2024 року, Президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Міністерство закордонних справ України спрямувало британській стороні відповідний запит на агреман», - зазначили в МЗС.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Обіцянка вдвічі знизити рівень бідності за шість років, яку путін давав після висунення на четвертий термін у 2018 році, залишилася невиконаною.

Як повідомив Росстат, за підсумками 2023 року 9,3% росіян, або 13,5 мільйона осіб, перебували за офіційною рисою бідності - тобто жили на доходи нижче 15 592 рублів на місяць для працездатного населення, 11 876 рублів для пенсіонерів та 14 152 рубля для дітей

У жодному році четвертого президентського терміну путіна мети зі зниження бідності виконати не вдалося.

  • росію накрила хвиля корпоративних банкрутств: із початку 2024 року кількість збанкрутілих компаній зросла майже на 60% порівняно з минулим роком.

У січні банкрутами визнали 571 компанію проти 364 рік тому, а в лютому – 771 проти 478.

Раніше число банкрутств знижувалося: у 2021 році воно становило 10 306 випадків, а в 2023-му – 7400.  

  • Зеки, помилувані путіним за участь у війні проти України, масово вчиняють нові злочини.

Черговий приклад – «вагнерівець» Олексій Кочін. Він у 2016 році був засуджений до 7 років за тяжкі тілесні, які призвели до смерті. Вже в 2020 вийшов на волю достроково. У 2022 сів знову за вбивство своєї дівчини. На цей раз вирок був 11,5 років.

Звільнився практично одразу: отримав помилування путіна за те, що поїхав убивати українців. Повернувшись із війни, у серпні 2023 року скоїв третє вбивство. І ось новий вирок – 8 років. Суд виявив пом'якшувальні обставини: медальку ПВК "Вагнер" та подяку від російського гауляйтера Луганської області.

Тим часом росіян, які виступають проти путінського режиму чи просто кладуть квіти на могили опозиціонерів, саджають на значно більші строки. І це все це нова нормальність для росії, це чітко фашистський порядок.

  • Ініційоване путіним вторгнення в Україну призвело до того, до чого не змогли привести дві світові війни та інші конфлікти більш ніж за 200 років, – відмову Швеції від нейтралітету. Сьогодні, через два роки після початку російської агресії проти України, Швеція стала 32-м членом НАТО.

Майже рік тому в союз вступила Фінляндія.

Тепер усі розташовані навколо Балтійського моря країни є членами блоку – за винятком росії. В результаті цього бази російського флоту в Петербурзі та Калінінградській області потрапляють у своєрідні «кліщі». А найважливіший для росії морський маршрут через Балтійське море під повним контролем НАТО.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Найбільша політична група Європейського парламенту, Європейська народна партія (ЄНП) ухвалила спеціальну резолюцію щодо Плану ЄС для перемоги України.

Запропонований план спрямований на запровадження конкретних заходів з реформування всієї системи військової допомоги та переходу від індивідуальних до колективних дій і розподілу ресурсів.

ЄНП наполягає на тому, щоб Єврокомісія та НАТО підготували, ухвалили та впровадили в найближчому майбутньому чіткий колективний План перемоги України з політичною, економічною та військовою підтримкою України.

Згідно з резолюцією, План має забезпечити, щоб західна військова підтримка щорічно перевищувала 0,25% західного ВВП, що забезпечить втричі більшу військову підтримку Україні, ніж Україна отримала у 2023 році.

Для того щоб досягти такого критично важливого рівня допомоги, кожна країна-член ЄС повинна збільшити свою індивідуальну підтримку України.

У резолюції вказують, що План ЄС для перемоги України повинен містити розрахунки "плану Б" на випадок, якщо Конгрес США не зможе домовитися про підтримку України. У такому випадку ЄС має бути готовим втрутитися і покрити ті суми, які Вашингтон потенційно може не виділити.

  • Комітет з питань міжнародної торгівлі Європейського парламенту схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови.

Пропозиція передбачає продовження тимчасового призупинення ввізних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на один рік, до 5 червня 2025 року.

Очікується, що Європарламент проголосує за цю позицію в першому читанні на пленарному засіданні наступного тижня. Далі Рада офіційно затвердить регламент, і він набуде чинності після публікації в Офіційному віснику ЄС.

  • Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла об'єднують зусилля для відбудови українських міст.

«Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла (GMF) оголосили про створення «Партнерства міст України для сталого розвитку міст» (UCP) – нового державно-приватного партнерства, покликаного допомогти українцям перепланувати і відбудувати сталі, інклюзивні та життєздатні міста», - повідомили в Держдепі США.

В американському відомстві зазначають, що співпрацюватимуть із фондом з метою залучення зацікавлених сторін, технічних експертів та фінансових партнерів до зусиль у рамках проєкту «Партнерство міст України», залучаючи бізнес і приватний сектор, неурядові організації та фонди.

Планується, що про ініціативу, задуману як трирічну, буде повідомлено на червневій Конференції з відновлення України в Берліні.

  • Глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон обговорить посилення підтримки України на переговорах зі своєю німецькою колегою Анналеною Бербок у Берліні.

Однією з тем будуть шляхи посилення тиску на росію.

  • Норвегія виділить до 1,6 мільярда норвезьких крон ($153 млн) на чеську ініціативу щодо закупівлі 800 тисяч боєприпасів для України.

«Сьогодні нестача боєприпасів обмежує здатність України захищати себе. Це дає їм свободу дій, щоб протистояти дуже жорстокому нападу», – наголосив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

  • Президент Чехії Петр Павел заявив, що союзники зібрали всі необхідні гроші на закупівлю 800 000 артилерійських снарядів для України.

«Станом на ранок ми зібрали загальну суму на закупівлю всіх боєприпасів, тобто 800 000 штук. Чеська сторона проінформує всі держави, які беруть участь, щодо графіка і того, як ми будемо діяти», – сказав він.

Чеський лідер не уточнював суми, які зібрали європейські держави. Він лише зазначив, що 7 березня Норвегія зробила свій внесок, який закрив збір.

  • Президент Франції Емманюель Макрон зустрівся з лідерами парламентських партій Франції й розповів їм про війну в Україні та про те, як варто підтримати Київ.

Макрон підтвердив, що не має наміру встановлювати "жодних обмежень" або "жодних червоних ліній" щодо підтримки з боку Франції.

«Президент дуже серйозно говорив про необхідність швидкої мобілізації додаткових ресурсів для боротьби з російською загрозою в Україні», – написало видання Le Figaro.

Кілька присутніх на умовах анонімності розповіли журналістам, що Макрон на зустрічі «з картами в руках» пояснював ризики відходу України від лінії фронту на користь російської армії.

  • Рада кантонів парламенту Швейцарії схвалила пропозицію, яка може дозволити використання заморожених у країні суверенних російських активів для фінансування військових репарацій в Україні.

Нижня палата швейцарського парламенту ухвалила ці пропозиції минулого року. Тепер Федеральна рада (уряд) країни може працювати над створенням міжнародно-правової бази для використання заморожених активів держави-агресора для виплати репарацій країнам, що зазнали нападу.

Такий механізм передбачатиме, що заморожені кошти центрального банку країни-агресора або активи її державних компаній можуть бути легально переведені в країну, на яку здійснено напад.

«Факти справді дуже чіткі: росія серйозно порушила міжнародне право. Тому вона повинна відшкодувати завдані збитки. Зараз ведуться міжнародні дискусії щодо механізмів компенсації, і Швейцарія бере в них участь, використовуючи свої знання, навички і весь свій досвід у цій сфері», – прокоментував міністр закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіс.

  • У Білому домі повідомили, що президент США Джо Байден має намір звернутися до обох палат Конгресу з доповіддю "Про стан справ у країні" і закликати законодавців негайно ухвалити відповідний законопроєкт про допомогу Україні.

«Стосовно України, безумовно, президент продовжить наполягати на тому, що республіканці в Палаті представників повинні просуватися далі, спікер має винести на розгляд законопроєкт із додатковим фінансуванням потреб національної безпеки… Це також стосується нашої власної національної безпеки. Тож ми не можемо дозволити, щоби політика стала на заваді нашій нацбезпеці», заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Водночас координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі зазначив, що Адміністрація президента США також шукатиме інші варіанти допомоги.

«Ми знаємо, і спікер Джонсон знає: якщо він винесе це на голосування, законопроєкт отримає схвалення. Є достатня двопартійна підтримка цього, в обох партіях. Тут немає питань. Справжнє питання: чи винесе він це на голосування? І тільки він може відповісти на це питання».

  • Демократи в палаті представників США почали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска через повідомлення про застосування Starlink російськими військами.

Компанії надіслали листа з вимогою повідомити про скарги щодо потенційних незаконних придбань терміналів Starlink, в тому числі в окупованих росією регіонах України.

Законодавці заявили, що вони стурбовані заявами української розвідки про те, що російські війська розмістили термінали компанії на сході України, що потенційно підпадає під санкції США.

Президента SpaceX Гвінн Шотвелл попередили, що ймовірне використання Росією Starlink «становить серйозну загрозу безпеці України, життю українців і національній безпеці США».

У листі законодавці поцікавилися у SpaceX, яких заходів було вжито для усунення вразливостей у системі безпеки, які росія могла використати для незаконного придбання терміналів Starlink, а також про те, як компанія співпрацює з іншими американськими регуляторами для запобігання незаконній торгівлі супутниковими терміналами.

  • Китай виступає за проведення міжнародної мирної конференції щодо війни росії проти України, хоча досі називає її «кризою». Про це сказав міністр закордонних справ КНР Ван Ї.

За його словами, конференція має забезпечити участь усіх сторін і чесне обговорення всіх мирних планів.

«Усі конфлікти мають закінчуватися за столом переговорів. Чим раніше почнуться переговори, тим швидше настане мир», – сказав міністр.

Ван Ї запевнив, що всі зусилля Китаю спрямовані на те, щоб прокласти шлях до припинення конфлікту і початку мирних переговорів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали