7 Березня 2024
Новини

У Варшаві під час протестів фермерів постраждали 13 поліціянтів

У Варшаві під час протестів фермерів постраждали 13 поліціянтів
У Польщі під час протестів фермерів 6 березня постраждали 13 правоохоронців, один зазнав серйозного поранення в голову.

Про це повідомив заступник міністра державного майна Польщі Роберт Кропівницький в етері Polskie Radio.

За його словами, вчиняти такого роду протести, навіть в ім'я законних вимог, — неприпустимо. Він також додає, що склалося враження, наче до фермерів «приєдналися бойовики».

Кропівницький також зазначив, що поліція діяла правильно, коли застосовувала газ проти мітингарів, оскільки ті не виконували наказів правоохоронців.

«Через таку ескалацію і фізичний конфлікт, викликаний поліцією, ми мало говоримо про вимоги фермерів, ми говоримо тільки про поведінку цих десятків порушників спокою», — сказав Кропівницький.

Він також додав, що переговори між аграріями та урядом тривають, і потрібно знайти такі рішення, які будуть прийнятними для обох сторін.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що «не збирається говорити з хуліганами», а вестиме перемовини саме з фермерами.

«Я не буду добирати слів, не буду говорити про те, що я думаю про поведінку деяких протестувальників, особливо тих, хто безпосередньо спричинив заворушення. Для мене важлива суть справи. Уряд вживатиме заходів для розв'язання проблем фермерів незалежно від того, хто протестує і в який спосіб», — сказав Туск

Нагадаємо, 6 березня польські фермери вийшли на великий страйк у Варшаві. Їхні вимоги не змінилися — відмовитися від «зеленого курсу» Європейського Союзу в аграрному секторі та обмежити імпорт продовольства з України. Причиною нового протесту стало те, що на зустрічі прем'єр-міністра Польщі та учасників акції після минулого протесту згоди так і не дійшли. Цього разу до фермерів також долучилися лісники, рибалки та мисливці.

Частина мітингувальників намагалася пройти крізь бар'єри, які загороджували приміщення Сейму Польщі. Поліціянти заявили, що через фізичну агресію частини учасників протесту змушені були вжити заходів примусу до людей, яких просили поводитися відповідно до закону. За даними ЗМІ, офіцери використали сльозогінний газ, а над центром міста літав поліційний гелікоптер.

Згодом поліція повідомила, що у правоохоронців кидали бруківкою, затримано кілька десятків людей.

Минулого разу подібний протест відбувся у Варшаві 27 лютого. За різними оцінками, у ньому взяли участь від 10 до 30 тисяч людей. Тоді перед маршем мітингувальники заспівали гімн. Також запускали петарди, вмикали сирени та запалювали кілька фаєрів.

Згодом, 29 лютого, у Варшаві розпочалася зустріч прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска з лідерами фермерських протестів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, акція протесту, поліція
В тему

Останні матеріали