5 Березня 2024
Новини

У Запоріжжі чоловік хотів підірвати відділення пошти

У Запоріжжі чоловік хотів підірвати відділення пошти
У центрі Запоріжжя Служба безпеки України затримала чоловіка, який, за даними слідства, намагався підірвати місцеве відділення пошти. 

Про це повідомив пресцентр СБУ. Його «посилку» з вибухівкою вдалося перехопити.

Як стверджують слідчі, для вчинення злочину фігурант у власному помешканні виготовив саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням. Інструкцію для виготовлення вибухівки він отримав від російської спецслужби.

Готовий пристрій він сховав у коробках з-під фруктів, щоб потім відправити їх до вантажного відділення одного з поштових операторів. Для конспірації зловмисник планував доправити «посилку» до пункту призначення не власноруч, а через приватного перевізника.

Після отримання повідомлення про доставляння «замовлення» на пошту фігурант мав привести вибухівку в дію за допомогою телефонного дзвінка, кажуть правоохоронці.

За даними СБУ, російські спецслужби сподівалися, що підрив пошти призведе до численних жертв серед цивільного населення та поширить панічні настрої у прифронтовому місті.

Правоохоронці викрили фігуранта на етапі підготовки теракту. Це дозволило покроково задокументувати його злочинні дії, перехопити відправлення з вибухівкою та затримати її власника.

За даними слідства, зловмисником виявився місцевий житель. На початку 2023 року його дистанційно завербував кадровий співробітник ГРУ. Для залучення чоловіка до співпраці російська спецслужба задіяла його знайомого — жителя з тимчасово окупованої частини регіону.

Надалі агент отримав через «зв’язкового» завдання на вчинення теракту, а також інструкції та гроші для виготовлення вибухівки. Додатковим завданням агента було виявляти місця масового зосередження особового складу і техніки ЗСУ.

У разі вчинення підриву та виконання інших ворожих завдань окупанти обіцяли своєму агенту грошову винагороду.

Під час обшуків у помешканні та автомобілі затриманого слідчі вилучили предмети та компоненти для створення саморобного вибухового пристрою. Також у нього виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Слідчі повідомили чоловікові про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до вчинення терористичного акту).

Наразі затриманий під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: запоріжжя, війна з Росією, сбу
В тему