4 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 4 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 4 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 739 доба від початку повномасштабного збройного вторгнення на нашу територію російської федерації.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Протягом доби відбулося 63 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 44 авіаційних удари, здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу та 1 наземній станції управління БпЛА противника. Також, силами та засобами протиповітряної оборони України, знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.
  • Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 1 району зосередження особового складу, 1 засобу протиповітряної оборони та 6 артилерійських засобах противника.

 

Станом на ранок 4 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 417 950 (+1 150) осіб,
  • танків – 6 648(+8),
  • бойових броньованих машин − 12 660 (+21),
  • артилерійських систем − 10 210 (+22),
  • РСЗВ − 1 004 (+1),
  • засобів ППО − 698 (+2),
  • літаків − 347,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 845 (+2),
  • крилатих ракет − 1 916 (+1),
  • кораблів/катерів − 25,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 13 374 (+42),
  • спеціальної техніки − 1 621 (+1).

 

  • Головне управління розвідки повідомляє, що його кіберфахівці у результаті атаки отримати доступ до серверів Міністерства оборони рф і дістали багато даних про військове керівництво окупантів, накази, звіти, розпорядження росіян.

«Тепер українська спецслужба володіє програмним забезпеченням для захисту інформації та шифрування, яке використовувало МО рф, а також − масивом секретної службової документації російського міністерства війни».

Ідеться про накази, звіти, розпорядження, доповіді та інші документи, які циркулювали між понад 2000 структурних одиниць Міноборони росії.

У ГУР кажуть, що отримана інформація дозволяє встановити повну будову системи російського Міноборони та його ланок.  

«Аналіз отриманих даних також допоміг ідентифікувати генералітет, інших високих керівників структурних підрозділів МО рф, а ще заступників, помічників, спеціалістів − усіх, хто використовував софт для електронного документообігу під назвою "бюрократъ"».

Розвідка зазначає, що у її розпорядженні опинилась службова документація заступника міністра оборони рф Іванова Тимура Вадимовича, який «відіграв важливу роль у тому, що кібератака стала успішною». 

ГУР запевняє, що робота у кіберпросторі росії триває.

  • Британська розвідка заявляє, що Україні вдалося підтримувати стабільну роботу енергосистеми, попри те, що протягом лютого росія намагалась атакувати регіональні енергетичні об'єкти.

Британська розвідка зазначає, що росія здійснювала комбіновані атаки, поєднуючи дрони-камікадзе з ракетами "земля-земля" і звичайною реактивною артилерію, але не застосовувала авіацію дальнього радіуса дії, як це було у 2022 і 2023 роках.

Незважаючи на ці атаки, енергосистема України підтримує стабільну роботу мережі.

  • Адмірал ВМС США у відставці, колишній верховний головнокомандувач НАТО Джеймс Ставрідіс вважає, що український досвід у війні в Чорному морі має спонукати Військово-морські сили США адаптуватися до епохи інновації.

«Українці використали комбінацію крилатих ракет, повітряних дронів і малих безпілотних надводних суден, щоб потопити або серйозно пошкодити близько 20 великих військових кораблів – третину довоєнного російського флоту. Таким чином вони поставили під сумнів стратегічний намір росіян закрити Чорне море для українського торгового судноплавства».

«Це підводить нас до чи не найважливішого уроку чорноморського конфлікту: надводні кораблі – есмінці, крейсери, навіть масивні американські авіаносці – зараз дуже вразливі до спритних безпілотних атак. Для того, щоб потопити інший військовий корабель, може і не знадобитися справжній великий військовий корабель: стару дитячу гру в морський бій, можливо, доведеться переробити і додати до неї військово-морські дрони».

Адмірал у відставці вважає, що США мають вивчити успішне поєднання українцями супутникової розвідки, даних з сенсорних комплексів безпілотників тривалого перебування в повітрі, а також використання сил спеціального призначення.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що ситуація на польському кордоні давно вийшла за межі економіки й моралі.

«Потрібно знайти нарешті рішення і щодо ситуації, зокрема, на польському кордоні, яка вже давно вийшла за межі і економіки, і моралі.

Просто неможливо пояснити, як складнощі країни, що стікає кров’ю, можна використовувати у внутрішній політичній боротьбі. Втім, ми пройдемо й це. Я впевнений, що Україна здатна вистояти, досягне своїх цілей і переможе російський терор. Разом ми здатні це забезпечити».

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що в рамках реформи уряду планують скоротити кількість міністерств на третину, відповідно, скоротять і кількість держслужбовців.

За його словами, влада працює над створенням сильного Центру уряду, де будуть зосереджені допоміжні, адміністративні функції.

Міністерства повинні мати невелику кількість дуже хороших спеціалістів, які формуватимуть державну політику, а Центр уряду надаватиме юридичну підтримку в кадровій, бухгалтерсько-фінансовій сфері.  

  • У Кабміні заявили, що бізнес і ринок в Україні уже готові виробляти більше як мільйон дронів. На організацію виробництва уряд виділив близько 40 млрд гривень.

«У 2024 році ми зробили доволі значні кроки щодо посилення власного виробництва озброєння. Президент ставив завдання 1 млн дронів. Ми розуміємо, що бізнес і ринок в Україні уже готові виробляти більше як мільйон дронів. Ми, звичайно, будемо викуповувати все, що зможе зробити наш бізнес, для того, щоб передавати це нашим Силам оборони», - сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, зараз завдання стоїть 50% коштів, які виділяються на закупівлю озброєння і військової техніки, використовувати власне на закупівлю в українських виробників.

  • Кабінет Міністрів України напрацьовує більш справедливі підходи до бронювання військовозобов’язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження та впливу на економіку.

Станом на березень 2024 року в Україні бронь від мобілізації мають близько 700 тисяч людей.

За підрахунками Кабміну, співвідношення працівників і військових для забезпечення останніх має бути вісім до одного, і, виходячи з цих параметрів, уряд розробляє справедливі параметри бронювання.

«Критичні для економіки підприємства збережуть пріоритет у бронюванні, але додаткові можливості отримають підприємства, які наповнюють державний бюджет… Наприклад, податкове навантаження вище середнього по галузі. Такого офіційного показника немає, але Податкова його надає», – повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У Кабміні вважають, що до підприємств, які мають брати участь у механізмі бронювання, слід зараховувати і підприємства, які наповнюють держбюджет та відповідно дають змогу фінансувати сили безпеки оборони в повному обсязі.

  • Кабмін цьогоріч планує відновити велику приватизацію. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликав інвесторів, зокрема, західних партнерів подивитися на об'єкти.

Зокрема, йдеться про "Об'єднану гірничо-хімічну компанію", "Одеський припортовий завод", Центренерго, вугільні шахти.

  • Президент України Володимир Зеленський призначив нового командувача сил підтримки ЗСУ – ним став Олександр Яковець.

У 2018-2020 роках Яковець був начальником управління логістики-заступником начальника штабу оперативного командування "Схід".

З 19 лютого 2020 року обіймав посаду начальника інженерних військ-начальника управління інженерних військ Командування Сил підтримки ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), влада росії маніпулює запропонованими Китаєм і Туреччиною переговорними майданчиками для підриву подальшої міжнародної підтримки України.

У звіті вказують, що російські офіційні особи продовжують безпідставно звинувачувати Україну і Захід у відсутності мирних переговорів між росією і Україною, незважаючи на численні публічні російські заяви, які свідчать про те, що росія не зацікавлена в добросовісних мирних переговорах з Україною.

ISW продовжує вважати, що будь-які російські заяви про те, що росія зацікавлена в мирних переговорах, є, швидше за все, спробою імітувати зацікавленість, щоб викликати упереджувальні поступки Заходу щодо українського суверенітету і територіальної цілісності та покласти відповідальність про переговори на Україну і Захід.

  • Згідно з даними Росстату рф, розмір реальних (тобто з урахуванням інфляції) пенсій за 10 років не змінився, зараз він такий самий, як у 2013 році.

Тобто за 10 років жодного покращення життя росіян не відбулося, зате це давало можливість щороку путіну розповідати про зростання економіки та поліпшення життя людей похилого віку в росії.

І найцікавіше те, що російські пенсіонери, як раби, покірно підуть знову голосувати з путіна та його оточення на нових президентських виборах без вибору.

  • У Самарській області росії невідомі підірвали опору важливого залізничного мосту. Українська розвідка повідомляє, що цю залізничну гілку використовували для перевезення боєприпасів і найближчими тижнями мостом не зможуть користуватися.

«Залізнична гілка використовувалась державою-агресором для транспортування військових вантажів, зокрема інженерних боєприпасів, вироблених заводом АТ "Полімєр" у місті Чапаєвск Самарської області. З огляду на характер пошкоджень залізничного моста, його використання у найближчі декілька тижнів – неможливе», - заявили в ГУР МО України.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Бельгія задекларувала 1,7 млрд євро прибутку від заморожених російських активів. Ці кошти частково розподілені на підтримку українських біженців, також країна готова профінансувати українські потреби, у тому числі оборонні, частиною цього прибутку.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він зазначив, що Бельгія готова спільно з партнерами розглядати можливість конфіскації російських активів і передачі їх Україні. Протягом цього року ці механізми будуть опрацьовані.

  • Нідерланди увійшли до корабельної коаліції, пообіцявши передати Україні 19 малих катерів (річкових і річка-море з жорстким дном) плюс три бойові катери Combat Boat 90.

Тож разом зі шведським пакетом з наявності десантних частин Україна отримає 39 восьми-десятиметрових річкових катерів і 13 катерів 15.9 метра з гарною мореплавністю.

  • Глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна вважає, що заява президента Франції Емманюеля Макрона про те, що він може розглянути можливість відправки військ до України, свідчить про те, що західні політики почали усвідомлювати важливість перемоги України, і вони готові зробити більше.

Естонський міністр зазначив: щоб допомогти Україні перемогти рф у розв’язаній Кремлем війні, Євросоюзу «слід почати з виконання вже даних обіцянок». Зокрема, він нагадав, що Україна досі не отримала обіцяний мільйон боєприпасів.

Також Тсахкна закликав ЄС "бути сміливішими й амбітнішими".

  • Міністерство оборони Франції опублікувало список військової допомоги, надану Україні з початку повномасштабного вторгнення росії.

У французькому відомстві відзначають, що військова допомога Україні оцінюється у 2,615 мільярда євро, до яких додається 1,2 млрд євро, пожертвуваних Європейському фонду миру (EFF).

Ці поставки відповідають трьом критеріям забезпечення: оснащення боєприпасами, навчання та обслуговування техніки.

Список із 50 пунктів включає як захисне спорядження, так і засоби зв'язку, а також різні озброєння й безпілотні апарати.  

Серед систем РРО, які Париж визначив серед пріоритетних напрямків підтримки Києва, до кінця 2023 року поставили дві установки Crotale NG, шість ПЗРК Mistral, одну франко-італійську систему протиповітряної оборони SAMP/T.

Також до кінця 2023 року Париж передав ЗСУ 30 самохідних артилерійських установок Caesar, шість знятих з озброєння гаубиць TRF1, чотири реактивні системи залпового вогню та 10 120-мм мінометів. До гаубиць також поставили 30 тисяч снарядів. Серед протитанкових систем є 1 002 гранатомети AT4 і три ПТРК Мілан.

До кінця 2023 року Франція поставила 38 легких колісних танків AMX10 RC і 250 бронеавтомобілів з озброєнням або в санітарній конфігурації, а також 120 позашляховиків і шість вантажівок.  

Крім того, Україна отримала 160 "розвідувальних" безпілотників, а також 10 пристроїв для виявлення дронів.  

Також Україна отримала кулемети, гвинтівки Famas, снайперські гвинтівки, велику кількість набоїв, гранати, протитанкові міни, паливо, бронежилети, шоломи, аптечки, засоби зв'язку та навігації тощо.

  • Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск анонсував звернення до польського Сейму щодо запровадження санкцій проти російської та білоруської сільгосппродукції.

Він додав, що необхідне спільне рішення ЄС щодо санкцій проти російської та білоруської сільськогосподарської продукції.

«Йдеться не тільки про посилення санкцій через напад на Україну та співпрацю Білорусі з росією, а й про посилення захисту аграрного сектору Литви та Польщі».

Туск підкреслив, що одним із головних завдань ЄС має стати блокування експорту російської та білоруської сільгосппродукції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему