4 Березня 2024
Новини

кремлівські шпигуни проникають у наші телефони і залякують брехнею!

кремлівські шпигуни проникають у наші телефони і залякують брехнею!

«А ви чули, що до Польщі у вагонах з-під вугілля перевозять загиблих в Україні військових і ховають у шахтах?» – ось такі фейки з такими маніпулятивними заголовками закидає російська пропаганда полякам. А скільки подібної брехні в інтернет-просторах України – навіть не злічити!

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Як виявляти брехню, що з нею робити і навіщо та хто її поширює? Минулого тижня українські та польські колеги зустрілися у спільному проєкті «Сила правди» і що більше спілкувалися, то більше розуміли: росія веде проти обох держав дуже агресивну інформаційну війну. Щоденні фейки, що їх поширює армія оплачуваних кремлем ботів і тролів, настільки потужно діють, що здатні загнати у страх мільйони людей, сколихнути цілі країни, підняти панічні бунти в будь-якій точці світу та навіть вплинути на те, хто очолить ту чи іншу державу.

Заклик не щеплюватися поширювали кремлівські боти

Журналіст Славомір  Скомра, який багато років працював у польських  виданнях «Gazeta Wyborcza», «Kurier Lubelski» та «Dziennik Wschodni», а нині пов’язаний із загальнонаціональним проєктом  News4media та порталом Jawny Lublin, розповів, як не раз йому вдавалося ловити на брехні польських політиків та як шляхом вирваних із контексту фраз навіть поважні священники ставали жертвою маніпуляцій у ЗМІ.

Із тим, що чимало видань у Польщі перекручують інформацію (навмисно чи несвідомо), погодився і Кшиштоф Якубовський – випускник факультету політичних наук Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні та Школи лідерів громадянського суспільства, засновник і президент «Фундації Свободи».

І щоб ви зрозуміли, як фейки і дезінформація впливають на суспільні настрої, наведемо приклад із недавньої епідемії коронавірусу. Пам’ятаєте, в соцмережах тоді активно ширилися нісенітниці про небезпеку вакцин? І в Україні, і в Польщі антивакцинатори закликали не робити щеплень від ковіду, бо ті, мовляв, «призведуть до безпліддя», «перетворять людину на зомбі» і т. д.

Здавалось би, навіщо росії поширювати таку брехню? А для того, щоб нещеплені люди в Україні та Польщі наражали на небезпеку себе та рідних, перешкоджали боротьбі з епідемією та викликали в населення ненависть до всіх державних інституцій – систем освіти, охорони здоров’я, влади тощо.

Коли потім кіберфахівці взялися досліджувати, хто ж вони – найактивніші антивакцинатори, то підтвердили: всі ниточки тягнуться до росії. Саме вона посадила на зарплату тисячі фахівців, аби ті розхитували ситуацію і в Україні, і в Польщі, і в США.

Паніку розганяли фейки із соцмереж

Але дезінформація, пов’язана з коронавірусом, була лише розминкою перед повномасштабним вторгненням росії в Україну. Бо всі ті групи в соцмережах, які зібрали тисячі антивакцинаторів, стали просто бомбити соцмережі фейками про війну в Україні.

– Торік Інститут дослідження медіа виявив, що лише за добу (бралося до уваги третє березня 2023 року) в соціальних мережах було зафіксовано 120 тисяч (!) спроб дезінформації, пов’язаної з повномасштабним наступом росії. І всі вони були не на користь України, – розповів Славомір  Скомра.

Фейки полякам вкидалися які тільки! То в них у зв’язку з війною мали конфісковувати автомобілі. В інтернеті навіть гуляла інформація приблизно такого змісту: «Якщо в тебе Тойота такої-то марки, перевір себе у списку автівок, які підлягають конфіскації». Жодної офіційної заяви від влади про конфіскацію транспортних засобів не існувало, проте люди настільки повірили фейку, що боялися їздити своїми автівками, а на заправку по пальне приходили з власною тарою.

Як і в Україні, дуже розганялася у польських ЗМІ та соцмережах тема ядерної війни. Пам’ятаєте, ми всі хлинули3 в аптеки купувати препарати йоду? Так-от, у Польщі відбувалося те саме. Налякані ядерною загрозою люди штурмували аптеки. А коли препарат закінчився, змели з полиць усі  йодовмісні препарати.

– Влада спробувала заспокоїти населення. Сказала, що пожежні бригади в усіх населених пунктах отримали йод і будуть роздавати його у випадку загрози. Але після цього страх ядерної війни став іще більшим і спровокував справжню паніку, – продовжує Славомір Скомра. – Щоб заспокоїти людей, влада дала розпорядження провести облік укриттів  у всіх населених пунктах, куди би люди могли сховатися у випадку російської агресії на Польщу. І цей крок знову ж таки дав зворотний ефект. Бо люди стали масово запасатися їжею та водою, аби пересидіти ядерну війну. 

московські тролі шокували брехнею про загиблих на війні

Здавалось би, чому так відбувалося? Вочевидь, і тут не обійшлося без москви. Адже вона створила в Польщі цілу мережу шпигунів. Ті могли повідомляти своїм кураторам у кремлі, які теми зараз найбільш обговорювані в соціумі. А російські спеціалісти фахово ті теми використовували, перекручували та розхитували ситуацію всередині як Польщі, так і України.

– У нас були навіть прецеденти, коли політики скликали  пресконференцію та озвучували свою заяву з приводу інформації, яка потім виявлялася фейком, – додає Славомір  Скомра.

Не обійшлося без кремля, коли в соцмережах розлетілася новина про те, нібито Польща таємно відправляє на війну в Україну найманців. Також російська фабрика фейків не полінувалася відзняти відео, на якому нібито поранений у бою «поляк» лежить і страждає, а «українські військові» лишають його помирати.

Та це ще квіточки порівняно з наступною брехливою новиною.

– Вона говорила про те, нібито частина шахт у Польщі видобуває вугілля, везе його вагонами до України, там його продає, а потім у ці ж вагони завантажуються тіла загиблих українських захисників, таємно вивозяться до Польщі і ховаються в тих-таки шахтах. Бо, мовляв, ЗСУ зазнають настільки колосальних втрат у війні, що Україна всіма способами намагається приховати реальну кількість загиблих, – розповів Славомір Скомра.

Після його слів я пригадала подібний фейк у наших соцмережах: мовляв, у таку-то область цілими вагонами-рефрижераторами везуть загиблих воїнів, але, щоб не створювати паніки, тіла видають рідним по одному-двох на день. Пам’ятаєте таке?

Проте найгірше в цій ситуації, що інформаційні атаки москви не припинятимуться й надалі. Щодня у вайбері, фейсбуці, телеграмі3 ми будемо стикатися з брехнею, яку підкидатиме нам росія. Вона устами своїх ботів і тролів провокуватиме нас іти на Київ і скидати владу. Закликатиме ховати від мобілізації чоловіків, бо «хай депутати йдуть воюють». Говоритиме, що вакцинація – це спроба багатих умертвити мільйони бідних. Проте наше з вами завдання – думати власною головою, читати і слухати тільки перевірені джерела. А якщо інформація здаватиметься ну дуже правдоподібною – маємо перевірити її ще на якихось офіційних сайтах чи в газетах. Бо часом до грама правдивої інформації доліплюють кілограм брехні, люди тому вірять, створюють паніку всередині країні, а москва з того тільки руки потирає.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: росія, фейкові новини
В тему

Останні матеріали