1 Березня 2024
Новини

Як до Польщі з білорусі прямують фури з російською агропродукцією

Як до Польщі з білорусі прямують фури з російською агропродукцією
Журналісти опублікували відео з розслідуванням про те, як Польща нарощує торгівлю з росією через білорусь.

Розслідування про торгівлю між Польщею та росією через білорусь опублікували на YouTube-каналі «Української правди». Напередодні журналістів біля польсько-білоруського кордону затримала поліція Польщі.

Спершу в сюжеті показали, як на прохання журналістів до польської компанії зателефонував чоловік, який відрекомендувався менеджером реальної білоруської компанії. Він відкрито запропонував придбати агропродукцію з росії — ріпаковий шрот — під білоруськими документами.

Навіть почувши, що це російська продукція, менеджер польської фірми попросив надіслати умови постачання на електронну пошту.

Водночас у вересні 2023 року Польща після протестів фермерів заборонила ввезення ріпакового шроту з України. Однак відтоді обсяг агропродукції з білорусі невпинно збільшується, зауважує УП.

За словами журналіста Михайла Ткача, якого разом з оператором затримали польські правоохоронці, лише за три місяці після введення заборони на ввезення української агропродукції поляки придбали через білорусь ріпакового шроту на 8 млн доларів.

Далі Ткач особисто вирушив на польсько-білоруський кордон, але спочатку показав, як перед КПП «Медика» в напрямку України через протести фермерів стоять заблокованими десятки вантажівок. Тим часом на кордоні з білоруссю протестів не відбувається, судячи з відео.

Журналіст нарахував біля КПП «Кукурикі» сотні фур, які без перешкод заїхали до Польщі з боку білорусі. Як з’ясували розслідувачі, поспілкувавшись із ділками, спочатку російська агропродукція прямує до білорусі, там її перевантажують у спеціальних центрах на польські вантажівки, а далі фури вирушають до Польщі за адресами великих компаній.

За інформацією УП, у Польщі є щонайменше три компанії, які є найбільшими покупцями агропродукції з росії: Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof ?u?niak.

Нагадаємо, в Польщі 27 лютого затримали українського журналіста Михайла Ткача. За його словами, це сталося біля кордону Польщі з білоруссю, коли він та його оператор знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та росією і білоруссю.

Як каже сам Ткач, вони хотіли перевірити, що в росію потрапляє сільськогосподарська продукція через Польщу та білорусь, і розповісти про це польському суспільству, «якщо воно не знає».

Українці показали поліціянтам документи й журналістські посвідчення, але ті почали їх обшукувати й хапати камери. Коли їх згодом привезли в комендатуру, то відібрали телефони й документи, а також карти пам’яті з камер.

Звільнити журналістів вдалося тільки після втручання посольства України в Польщі, розповіла головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва. Зазначили, що поліція пояснила, що отримала інформацію про «підозрілих» людей, які здійснювали фото- і відеознімання в районі залізничної колії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, росія, польща, економіка, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали