1 Березня 2024
Новини

Туск зустрівся з лідерами фермерських протестів: що відомо

Туск зустрівся з лідерами фермерських протестів: що відомо
У Польщі з керівниками міністерства сільського господарства та лідерами фермерських протестів 29 лютого зустрівся прем’єр-міністр Дональд Туск. 

Розмова між урядовцями та протестувальниками тривала понад три години. Про це hromadske розповіла журналістка Катерина Бандус із місця подій.

Головним питанням стало припинення блокування фермерами кордонів і доріг. Деякі з протестувальників, до слова, не змогли потрапити на анонсовану зустріч і нарікали на намагання уряду нібито поділити фермерів.

Про те, що досягти домовленості не вдалося, повідомив голова фермерських і сільськогосподарських організацій OPZZ Славомір Іздебський. Водночас він сказав про наявність певного поступу в діалозі з урядом. 

«Думаю, нам вдалося зробити крок уперед. Наразі акції протесту не припиняються. Завтра ми будемо думати, що робити далі», — сказав Іздебський журналістам.

Польські фермери вимагають скасувати кліматичні реформи, передбачені європейським «зеленим курсом», та обмежити імпорт української сільгосппродукції.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Дональд Туск запросив лідерів фермерських протестів, які місяцями блокують український кордон, на зустріч у Центр соціального партнерства «Діалог», що в середмісті Варшави. Анонсувалося, що в зустрічі також візьмуть участь міністр сільського господарства Чеслав Секерський та його заступник, лідер «Агроунії» Міхал Колодзейчак.

Перед початком зустрічі низка фермерів висловлювали незадоволення через те, що зустріч із Туском та іншими урядовцями не подають у режимі онлайн-трансляції. На їхню думку, в такий спосіб «намагаються від громади щось приховати».

Зараз рух українських вантажівок на кордоні блокують польські фермери. Вони протестують, щоб добитися пом?якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. Фермери блокують рух на шести напрямках — це пункти пропуску «Ягодин», «Устилуг», «Угринів», «Рава-Руська», «Шегині» та «Краківець».

З осені 2023 року рух на кордоні також блокували польські перевізники. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Польські ЗМІ навіть писали, що Україна та Польща нібито ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. Проте у Мінвідновлення України заперечили інформацію про такі переговори.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, акція протесту, Україна, економіка
В тему

Останні матеріали