29 Лютого 2024
Новини

Що у ДБР розповіли про хід розслідування загибелі помічника Залужного

Що у ДБР розповіли про хід розслідування загибелі помічника Залужного
Правоохоронці досі перевіряють кілька версій у справі про загибель помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного — майора Геннадія Частякова.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань у відповідь на запит «Української правди».

Серед версій, які перевіряє ДБР, — можлива загибель потерпілого в результаті порушення правил поводження із вибуховими пристроями, нещасний випадок внаслідок необережного поводження з вибуховим пристроєм та інші.

Слідство допитало вже приблизно 20 свідків, провело три слідчі експерименти, домоглося та опрацювало значну кількість документів, у тому числі ті, що становлять державну таємницю.

Слідчі також отримали матеріали службового розслідування, проведеного силами Військової служби правопорядку ЗСУ. Призначили понад 10 судових експертиз, зокрема експертизи вибухових пристроїв, вибухових речовин і продуктів вибуху, дактилоскопічні, молекулярно-генетичні, судово-медичні, а також психологічну із застосуванням поліграфа. Проведення деяких із них наразі продовжується, зазначають у ДБР.

Додатково слідчі перевіряють, чи законно отримав у своє користування гранати підозрюваний офіцер з Апарату головнокомандувача ЗСУ, який подарував їх Частякову.

На запитання, чи співпрацює цей офіцер зі слідством, у ДБР відповіли, що його процесуальна поведінка, «враховуючи його право на захист, наразі не суперечить принципам та вимогам кримінального процесуального законодавства».

Також у відповіді ДБР зазначається ім'я цього офіцера — Тімченко О.В. Раніше «Бабель» із посиланням на свої джерела писав, що підозрюваний — старший помічник заступника головнокомандувача ЗСУ Олег Тимченко. А «Суспільне» та «Укрінформ» зазначали, що підозрюваний офіцер — це полковник Андрій Тімченко.

У ДБР зазначили: питання щодо можливої додаткової кваліфікації дій підозрюваного Тімченка, буде можливе лише за результатами проведення всіх необхідних та можливих слідчих дій. Наразі слідство інкримінує йому незаконний збут бойових припасів (вибухових пристроїв).

Нагадаємо, ввечері 6 листопада стало відомо, що в житловому комплексі в селі Чайки на Київщині внаслідок підриву гранати загинув 39-річний військовий — майор Геннадій Частяков, помічник тодішнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, якого той назвав своїм близьким другом.

Унаслідок вибуху також тяжко травмований 13-річний син Частякова. Хлопець перебував під наглядом лікарів. У загиблого військового залишилися дружина та четверо дітей.

Слідчі встановили, що у свій день народження Частяков повернувся додому з роботи з подарунками від колег і почав показувати їх рідним. Зокрема, він дістав подарунковий ящик із гранатами нового західного зразка. Один із боєприпасів майор показав синові. 

Хлопець узяв боєприпас до рук і почав крутити кільце. Військовий забрав гранату в дитини та висмикнув кільце, спровокувавши вибух, зазначають в МВС.

Колегою, який подарував гранати, виявився офіцер з Апарату Головнокомандувача ЗСУ. Речниця МВС зазначила, що чоловік, який подарував гранати загиблому Частякову, попереджав, що ці боєприпаси є бойовими. Але Частяков, схоже, йому не повірив.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дбр
В тему

Останні матеріали