27 Лютого 2024
Новини

У Варшаві протестують тисячі польських фермерів

У Варшаві протестують тисячі польських фермерів
У Варшаві фермери вимагають відмовитися від «зеленого курсу» Європейського Союзу в аграрному секторі та обмежити імпорт продовольства з України.

Про це пишуть PAP, Polskie Radio та RMF.

У варшавській мерії розповіли, що напередодні організатори сповістили про наміри провести 10-тисячне зібрання, але запевнили, що марш буде мирним і пішим, оскільки до польської столиці не пропустили сільгосптехніку.

Демонстрація розпочалася о 12 за київським часом. За різними оцінками, у ній беруть участь від 10 до 30 тисяч людей. Перед маршем мітингувальники заспівали гімн. Також запускали петарди, вмикали сирени та запалювали кілька фаєрів.

Відкриваючи акцію протесту, голова організації «Фермери та сільськогосподарські організації» Славомір Іздебскі розповів, що разом з аграріями до столиці приїхали також шахтарі з профспілки «Серпень 80», автоперевізники та представники різних «низових рухів». Організатори закликали не використовувати піротехнічні матеріали.

Один із лідерів протесту Щепан Вуйчик наголосив, що протестувальники вимагають «відмовитися від помилкових і деструктивних положень «зеленого курсу» й закрити кордони від надходження різних видів агропродовольчої продукції з-за меж ЄС, а також захистити тваринництво в Польщі.

Протестувальники вирушили від площі Дефіляд у бік будівлі польського парламенту. Рух транспорту у центрі Варшави призупинили.

На чолі маршу їхав трактор із причепом, наповненим тюками соломи у вигляді танку. Дехто віз опудало прем’єр-міністра Дональда Туска.

О 14:25 за Києвом учасники демонстрації дісталися будівлі парламенту. На зустріч зі спікером парламенту Шимоном Головнею відправилася делегація із лідерів протесту. Водночас Вуйчик наголосив, що делегація, яка йде до Сейму, не збирається підписувати жодних поступок, і що основні вимоги фермерів мають бути ухвалені владою.

Очікується, що акція триватиме до 16 години за київським часом.

До слова, зараз рух українських вантажівок на кордоні блокують польські фермери. Вони протестують, щоб добитися пом?якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Фермери блокують рух на шести напрямках — це пункти пропуску «Ягодин», «Устилуг», «Угринів», «Рава-Руська», «Шегині» та «Краківець». Станом на ранок 25 лютого у чергах на території Польщі стояли майже 2400 фур.

З осені 2023 року рух на кордоні також блокували польські перевізники. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

На одній з акцій побачили плакат із закликом до путіна, щоб той «розібрався» з владою України та Європейського Союзу, а також радянський прапор із серпом та молотом. Поліція Польщі порушила справу щодо цього випадку. А в МЗС Польщі заявили, що «антиукраїнські тиради з вихвалянням путіна» могли організувати проросійські агенти чи «корисні ідіоти».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, акція протесту, Україна
В тему

Останні матеріали