23 Лютого 2024
Новини

У ВРУ ухвалили законопроєкт про демобілізацію строковиків

У ВРУ ухвалили законопроєкт про демобілізацію строковиків

У першому читанні та в цілому нардепи ухвалили законопроєкт №11035 про зміни щодо термінів строкової військової служби. 

Про це йшлося під час засідання парламенту, трансляцію якого вів народний депутат Олексій Гончаренко, - пише hromadske.

Документ Рада розглядала за процедурою ad-hoc. «За» цей документ у першому читанні проголосували 317 депутатів, а під час голосування в цілому, що відбулося одразу ж після першого, — 319 парламентарів. Ніхто не виступив «проти» та не утримався.

Законопроєкт про демобілізацію строковиків напередодні вніс до парламенту президент Володимир Зеленський. Згідно з проєктом закону, військовослужбовці строкової служби, термін яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені терміни, звільняються з військової служби в запас «у терміни, визначені указом президента».

Водночас на Комітеті Верховної Ради з нацбезпеки і оборони ухвалили цей проєкт закону з доданою нормою про відстрочку строковиків від подальшої мобілізації на 12 місяців. У залі Верховної Ради законопроєкт ухвалили з цією нормою.

Відтепер президент Володимир Зеленський ще повинен підписати законопроєкт, після чого документ набере чинності. Зі слів Олексія Гончаренка, депутатам обіцяють, що це питання «кількох днів».

Нагадаємо, Верховна Рада 7 лютого підтримала оновлений урядовий законопроєкт про мобілізацію. Серед його пунктів — скасування строкової служби (замість неї буде базовий військовий вишкіл) та демобілізація військових після 36 місяців служби. Поки законопроєкт готують до розгляду на друге читання, до нього подали вже понад 4 тисячі правок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, війна з Росією, закон
В тему

Останні матеріали