21 Лютого 2024
Новини

Плакат із закликом до путіна «розібратися з Україною»: польська поліція почала розслідування

Плакат із закликом до путіна «розібратися з Україною»: польська поліція почала розслідування
На протесті польських фермерів помітили плакат із закликом до путіна «розібратися з Україною та Брюсселем», тому поліція відкрила кримінальну справу. 

На тракторі з цим плакатом майорів радянський прапор. Про це польські правоохоронці повідомили у соцмережі X.

«Негайна реакція польської поліції на демонстрацію обурливих гасел під час протесту фермерів у Водзіславському повіті. Поліція і прокуратура проводять дії відповідно до статті 256.1 Кримінального кодексу», — йдеться в повідомленні.

У вказаній статті йдеться про пропаганду фашистського чи інших тоталітарних режимів, розпалювання ненависті на національному, етнічному, расовому чи релігійному ґрунті тощо. Санкція передбачає штраф, обмеження свободи або ув'язнення до 2 років.

До слова, близько обіду 20 лютого понад 100 тракторів перекрили дорогу поблизу села Ґожичкі, що неподалік кордону з Чехією. Фермери, як і раніше, вимагали перекрити польсько-український кордон і припинити експорт сільськогосподарської продукції з України, яка, на їхню думку, не відповідає стандартам Європейського Союзу.

Та, окрім уже звичних плакатів і вимог, був ще один — із закликом до путіна, щоб той «розібрався» із владою України та Європейського Союзу. На тракторі з цим плакатом майорів радянський прапор із серпом і молотом.

Коли журналіст видання Wyborcza звернув увагу організаторів на банер, вони здивувалися. Організатори відповіли, що учасники протесту несуть індивідуальну відповідальність за зміст плакатів.

Фермери, з якими поспілкувався журналіст на місці події, зазначили, що не мають нічого проти України та підтримують через напад росії. Однак польські фермери впевнені, що поставлені в набагато гіршу ситуацію, ніж українські.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року.

Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Польські перевізники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні. 

Польські фермери протестують через бажання отримати пом'якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. Також міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що в деяких сферах буде необхідне повне блокування імпорту з України, як у випадку із зерновими. На його думку, протести фермерів на кордонах з Україною прийнятні.

Активну участь у протестах та їхньому висвітлені бере лідер люблінського відділення партії «Конфедерація» Рафал Меклер. Зокрема, він підтвердив, що польські фермери в Дорогуську відкрили запломбовані українські вантажівки, через що частина зерна, яке везли на експорт, висипалася на дорогу.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, війна з Росією, акція протесту, Україна
В тему

Останні матеріали