20 Лютого 2024
Новини

Що Зеленський сказав про ситуацію на кордоні з Польщею

Що Зеленський сказав про ситуацію на кордоні з Польщею
Оцінку щодо ситуації на польсько-українському кордоні висловив президент Володимир Зеленський.

У вечірньому відеозверненні 19 лютого Зеленський заявив, що такі обставини не можуть сприймати як щось нормальне чи буденне, - пише hromadske.

Український президент наголошує, що у цій ситуації потрібна «проста і зрозуміла справедливість».

«Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тож насправді ситуація не в зерні, а, скоріше, в політиці. І під Куп’янськом, неподалік від кордону з росією, де не стихає ворожа артилерія, новини з кордону з Польщею виглядають просто знущально», — заявив Зеленський.

Президент також закликав ухвалити «спільні та раціональні» рішення, щоб вийти з цієї ситуації — як з поляками, так і з іншими країнами Європи.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери, почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. 

Наразі пункти пропуску блокують польські фермери через бажання отримати пом'якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. 

Також міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що в деяких сферах буде необхідне повне блокування імпорту з України, як у випадку із зерновими. На його думку, протести фермерів на кордонах з Україною прийнятні. 

Активну участь у протестах та їхньому висвітлені бере лідер люблінського відділення партії «Конфедерація» Рафал Меклер. Зокрема, він підтвердив, що польські фермери в Дорогуську відкрили запломбовані українські вантажівки, через що частина зерна, яке везли на експорт, висипалася на дорогу. 

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, польща, митниця, економіка
В тему

Останні матеріали