15 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 15 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 15 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 722 день широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 15 лютого російські окупанти з кількох бомбардувальників Ту-95мс запустили 26 ракет по Україні.

Повітряні сили та Сили оборони знищили 13 ракет. Зокрема, збито 8 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55; 1 балістичну ракету «Іскандер-М»/KN-23; 2 крилаті ракети «Калібр»; 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 51 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 30 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, навчальні заклади, а також об’єкти критичної інфраструктури.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, упродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 районах зосередження особового складу, 1 артилерійському засобу, 1 складу боєприпасів, 1 радіолокаційній станції противника.

 

Станом на ранок 15 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 399 090 (+950) осіб,
  • танків – 6 442 (+9),
  • бойових броньованих машин − 12 090 (+47),
  • артилерійських систем − 9 620 (+54),
  • РСЗВ − 984,
  • засобів ППО − 671,
  • літаків − 332,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 404 (+33),
  • крилатих ракет − 1 882,
  • кораблів/катерів − 25 (+1),
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 691 (+29),
  • спеціальної техніки − 1 524 (+1).

 

  • У британській розвідці наголосили, що знищення десантного корабля «Цезар Куніков», найімовірніше, зробить логістичний ланцюжок російського Чорноморського флоту вразливим для нових атак.

«На це судно покладали великі сподівання щодо матеріально-технічного забезпечення Чорноморського флоту й війни росії в Україні. Втрата судна майже напевно ще більше обмежить російські ресурси в Чорному морі... Крім того, у разі закриття Керченського мосту ще більше скоротиться резерв для підтримання логістичних перевезень між материковою частиною росії та Кримським півостровом».

У Міноборони Британії підкреслили, що винахідливість України, швидше за все, завадила рф вільно діяти в західній частині Чорного моря й дала змогу нашій країні перехопити в росії ініціативу на морі.

  • Проросійські Telegram-канали стверджують, що командувача Чорноморським флотом адмірала Віктора Соколова відправили у відставку після потоплення ВДК «Цезар Куніков» 14 лютого.

Попередника Соколова Ігоря Осипова, як стверджували ЗМІ, було знято з посади одразу після потоплення крейсера «Москва» у квітні 2022 року.

  • Віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров закликав мешканців тимчасово окупованих територій повідомляти про російські радіолокаційні станції через чатбот єВорог.

«Українські військові шукають російські радіолокаційні станції. Ці РЛС можуть визначати, де розташовані вогневі позиції артилерії та мінометних розрахунків. Із характерного – у них великі антени, які схожі на супутникові тарілки або мають вигляд великих прямокутних панелей».

ЗСУ збирають інформацію про станції «Леопард», «Рись», «Зоопарк» та «Аістьонок».

При цьому варто не забувати про власну безпеку і видалити листування із чатботом.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • В Офісу Президента повідомили, що Володимир Зеленський під час візиту до Німеччини та Франції з 16 по 17 лютого виступить на Мюнхенській безпековій конференції та проведе переговори з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і президентом Франції Еммануелем Макроном.

Також повідомляється, що глава Української держави проведе низку двосторонніх зустрічей на полях Мюнхенської безпекової конференції.

Зокрема, заплановані переговори президента України з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, президентом Чехії Петром Павелом, прем’єр-міністом Данії Метте Фредеріксен, прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте та іншими лідерами держав і великих бізнесів.

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу в Україні.

Закон набуде чинності через пів року після його оприлюднення — в середині липня 2024 року.

Закон про медичний канабіс регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Документ спрощує медичне використання ліків на основі канабісу й доручає уряду розширити перелік ліків.

  • У 2023 році українські фахівці на 20% покращили результати видобутку газу з "відремонтованих" свердловин у порівнянні з довоєнним 2021-м. Це рекордний показник за останні 4 роки.

«Яскравий приклад цієї роботи - нещодавно наші колеги відновили одну зі старих свердловин, яка тривалий час перебувала в очікуванні ліквідації, а тепер додатково дає понад 340 тис. куб. м газу на добу», - повідомили в "Нафтогазі".

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін доручив організувати по всій країні конкурс наставників «Быть, а не казаться. Мета конкурсу – залучення громадян у патріотичне виховання.

Показово те, що Кремль просто вчергове скопіював нацистську Німеччину.

Після приходу Гітлера до влади було створено мережу спеціалізованих шкіл NAPOLA, де готували майбутніх лідерів нацизму. Звичайно ж, виховуючи їх у дусі патріотизму.

Випускники шкіл отримували спеціальний пам’ятний знак – кинджал, на якому було вигравірувано "Mehr sein als scheinen" - «Бути, а не здаватися».

Рашистський путінський режим називає всіх довкола нацистами й фашистами, однак насправді сам активно рухається на різних рівнях у напрямку створення тоталітарної фашистської держави.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Кремль створює інформаційні умови для російської гібридної операції в Молдові, щоб вона стала можливою найближчим часом.

ISW продовжує оцінювати, що кремлівські чиновники та рупори намагаються створити інформаційні умови для виправдання можливих зусиль росії з дестабілізації Молдови та запобігання її інтеграції в Захід, і той факт, що міністр закордонних справ рф Лавров продовжив ці наративи і додав додаткові звинувачення, - свідчить про те, що Кремль організовує ширші зусилля в інформаційному просторі.

  • У рф тривають пожежі на оборонних підприємствах та енергетичних об’єктах.

Так, вночі на 15 лютого у Курській області рф у нафтобазу влучив невідомий безпілотник, через що виникла масштабна пожежа.

Очевидці пишуть, що горить резервуар із бензином об'ємом 100 тонн.

Пошкодження отримали ще кілька резервуарів.

Це вже 9 масштабна пожежа на російських нафтобазах від початку цього року.

Крім того, сьогодні в районі оборонного підприємства міста Бійськ Алтайського краю рф стався вибух.  

Місцева влада переконує жителів, що це все «технологічні процеси».

Однак очевидці вважають, що вибух стався на заводі, що входить до держкорпорації «Роскосмос» і виробляє, зокрема, боєприпаси, твердопаливні заряд ракетних двигунів і вибухівку для промислових цілей. Підприємство перебуває в санкційних списках ЄС, США, України та Японії.

  • З росії пішов останній західний автоконцерн – Daimler Truck. Німецький концерн продав свої 15% акцій у російському КамАЗі на початку 2024 року.

Daimler Truck входить до Mercedes-Benz Group (колишня Daimler AG).

Ні вартість угоди, ні покупця акцій Daimler Truck не розголошують.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Представники міністерств оборони 15 країн підписали у Брюсселі угоду про намір щодо створення нової Коаліції спроможностей - інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони. Вона має сприяти та координувати допомогу у посиленні української ППО.

Підписана угода – офіційний початок роботи Коаліції, метою якої є сприяння та координація допомоги у посилення протиповітряної оборони ЗСУ. Такий крок дозволить Україні бути ефективнішою на полі бою, а також забезпечити більше захисту цивільним.

«Протиповітряна оборона має вирішальне значення для збереження життів українців. Ми вдячні нашим партнерам за непохитну підтримку. Разом ми сильніші», - наголосив міністр оборони Рустем Умєров.

Німеччина, Франція та США – головуючі у Коаліції країни. Також до неї долучилися Болгарія, Чехія, Данія, Греція, Литва, Нідерланди, Норвегія, Словенія, Іспанія, Велика Британія, Бельгія та Україна.

  • Під час зустрічі міністрів оборони держав-членів НАТО у Брюсселі партнери надали Україні зобов’язання щодо постачання дронів для ЗСУ.

Це рішення було ухвалене за підсумками дводенних переговорів – спершу у форматі «Рамштайн», а потім у форматі Ради Україна-НАТО.  

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, зокрема, повідомив про першу домовленість "коаліції дронів", яку очолять Британія та Латвія.

«Група членів НАТО виступили з метою постачання Україні одного мільйона дронів».

Генсек НАТО також наголосив, що Альянс є практично ексклюзивним постачальником військової допомоги Україні: «Разом члени НАТО забезпечують понад 99% військової допомоги». При цьому Столтенберг підкреслив, що часто – як і у випадку з дронами – лідерство у постачанні допомоги беруть на себе не США, а європейські члени, що є також відповіддю на занепокоєння у Вашингтоні щодо недостатнього фінансування оборонних витрат з боку європейських держав.

  • Міністр оборони Британії Грант Шаппс оголосив, що Велика Британія разом з Латвією очолить велику коаліцію з надання Україні БПЛА.

«Я з гордістю оголошую, що Велика Британія і Латвія очолять міжнародну коаліцію з розбудови життєво важливих для України безпілотників. Разом ми надамо Україні можливості, необхідні їй для самозахисту і перемоги в цій війні, щоб гарантувати, що Путін зазнає поразки в своїх незаконних і варварських амбіціях».

Як учасниця коаліції, Велика Британія збільшить і впорядкує надання Україні Заходом FPV-дронів. Ці БПЛА довели свою високу ефективність на полі бою, надаючи операторам ситуаційну обізнаність для ураження ворожих позицій, бронетехніки та кораблів.

  • Міністри оборони країн-членів Північноатлантичного альянсу вирішили створити в Польщі спільний центр НАТО-Україна для тренувань та обміну досвідом між українськими військовими та їхніми колегами з країн-членів НАТО

За словами генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга, центр буде корисним для Альянсу через створення рамкової платформи для тренування військ держав-союзниць.

  • Генеральний інспектор бундесверу Карстен Бреєр під час візиту до Києва минулого тижня пообіцяв додаткову військову допомогу Україні на суму €100 млн.

Як повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, у пакет допомоги входять: бронемашини з посиленим протимінним захистом; бомби для озброєння невеликих дронів; 77 вантажних автомобілів MULTI 1A1; медичне приладдя; комплекти запасних частин для різних систем озброєння.

  • Австралійський уряд надасть 50 мільйонів доларів Міжнародному фонду, який безпосередньо підтримає закупівлю пріоритетних військових засобів для України.

«Австралія залишається непохитною у своєму прагненні підтримувати Україну та українців, які захищають свій народ, свою територію та суверенітет. Оголошений сьогодні внесок збільшить загальний обсяг підтримки України з боку Австралії приблизно до $960 млн, включаючи $780 млн на допомогу ЗСУ», – йдеться в повідомленні австралійського Міноборони.

  • Іспанія оголосила про швидку передачу Україні партії броньованих гусеничних машин M113 та іншого обладнання.

Зокрема, готується до відправлення кілька пожежних, снігоприбиральних машин і автомобілів для перевезення особового складу, а також два легкі судна, електрогенератор та установку для очищення води.

Окрім того, буде постачання різного озброєння для протиповітряної оборони, повітряних та військово-морських операцій.

  • Міністерство оборони Норвегії повідомило, що цієї весни Норвегія розпочне навчання для українських морських піхотинців з проведення дій на малих катерах.

Навчання розпочнеться в Нідерландах і триватиме близько року у співпраці з союзниками. Зазначено, це перший крок у роботі морської коаліції, яку очолюють Норвегія та Велика Британія.

Країна також надасть Україні човни та обладнання для проведення дій на малих катерах вартістю 60 млн норвезьких крон (близько €5 млн).

  • Міністерство економіки України та Світовий банк працюють над залученням 500 мільйонів доларів на фінансування проектів підтримки українського бізнесу у 2024 році.

Це дуже актуально для України, адже зараз уряд працює над об’єднанням всіх відповідних програм під єдиним брендом Made In Ukraine для збільшення їхньої ефективності.

Під час зустрічі сторони обговорили шляхи збільшення експортного потенціалу України, можливості залучення фінансування Світового банку до реалізації програми пільгового кредитування "єОселя", а також розширення можливостей Експортно-кредитного агентства щодо страхування воєнних ризиків, в тому числі й для підприємств малого та середнього бізнесу.

Також на зустрічі йшлося про модернізацію програми «Доступні кредити 5-7-9%» та можливості стимулювання українських банків до більш активного кредитування бізнесу.

  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передало Україні 57 когенераційних установок для громад, аби посилити енергетичну стійкість країни

«Для стабільного тепло- та енергопостачання у зимовий період USAID закуповує 91 когенераційну установку для 32 міст України та двох університетів. На сьогодні вже доставлено 57 таких установок потужністю від 50 кВ до 1500 кВ», - ідеться у повідомленні.

Завдяки цьому теплопостачальні підприємства зможуть генерувати додатково 56,5 МВт електричної енергії для власних потреб та забезпечать теплом близько 1 млн громадян та 960 об'єктів соціальної сфери.

Ідеться про школи та лікарні, а також інші об'єкти місцевої критичної інфраструктури, зокрема водоканали.

  • Колишній президент США Дональд Трамп, який знову змагається за цю посаду, змінив риторику й заявив, що він зробить більше для захисту України, ніж нинішній американський лідер Джо Байден.

Раніше Трамп не раз позитивно відгукувався про путіна й запевняв, що вони добре ладнають, тож він зможе за добу зупинити війну між росією й Україною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему