15 Лютого 2024
Новини

Блокада на кордоні: Шмигаль переговорив з прем'єром Польщі Туском

Блокада на кордоні: Шмигаль переговорив з прем'єром Польщі Туском
Через ситуацію на кордоні розмову з прем'єром Польщі Дональдом Туском провів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Про це Шмигаль повідомив у соцмережах.

Він розповів, що обговорив із Туском зокрема інцидент на кордоні, коли польські фермери розсипали українське зерно із запломбованих вантажівок, які мали проїхати транзитом через Польщу.

«Наголосив на неприйнятності інциденту із розсипаним на дорозі українським зерном. Радикальна риторика в цьому питанні недопустима», — сказав прем'єр.

Шмигаль запропонував польському колезі в діалозі між урядами країн знайти рішення, яке і підтримає українських аграріїв, і не нашкодить польським фермерам. Він додав, що паралельно до подій на кордоні зростає об'єм імпорту до ЄС з росії та третіх країн, зокрема зернових.

«Україна і Польща мають об'єднати зусилля для недопуску російської продукції на європейський ринок. Маємо бути об'єднаними проти спільних викликів і ворогів, що загрожують безпеці Європи», — сказав прем'єр.

Польські перевізники, а згодом і фермери, почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС.

Наразі пункти пропуску блокують польські фермери. Уже заблокований рух транспорту в напрямку пунктів пропуску «Шегині — Медика», «Гребенне — Рава-Руська», «Дорогуськ — Ягодин», «Зосін — Устилуг», «Долгобичув — Угринів». 13 лютого тимчасово блокувався КПП «Корчова — Краківець».

Та польські фермери заявили, що 20 лютого заблокують усі пункти пропуску на кордоні між Польщею та Україною.

Фермери протестують через бажання отримати пом?якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. Також міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що в деяких сферах буде необхідне повне блокування імпорту з України, як у випадку із зерновими. На його думку, протести фермерів на кордонах з Україною прийнятні.

Активну участь у протестах та їхньому висвітлені бере лідер люблінського відділення партії «Конфедерація» Рафал Меклер. Зокрема, він підтвердив, що польські фермери в Дорогуську відкрили запломбовані українські вантажівки, через що частина зерна, яке везли на експорт, висипалася на дорогу.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, Україна, економіка, Політика
В тему

Останні матеріали