14 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 14 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 14 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 721 день героїчного спротиву українського народу російським окупантам, які вторглися на нашу землю.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 64 бойових зіткнення.

Загалом ворог завдав 4 ракетних ударів, 91 авіаційний удар, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також об’єкти критичної інфраструктури.

  • Генеральний штаб ЗСУ підтвердив інформацію про знищення великого десантного корабля ЧФ рф «Цезар Куніков» у Чорному морі вночі 14 лютого.

У момент ураження корабель перебував у територіальних водах України поблизу Алупки.

Пізніше у Головному управлінні розвідки повідомили, що ВДК потопили за допомогою морських дронів «Магура V5».

За даними розвідки, «Цезар Куніков» упродовж 10 днів перебував на стоянці біля спеціалізованої причальної стінки, з якої загарбники здійснюють завантаження кораблів військовим озброєнням та технікою.

Як зазначили у ГУР, за попередньою візуальною оцінкою осадки корабля, під час затоплення «Цезар Куніков» був завантажений. Більшості екіпажу російського корабля не вдалося врятуватись.

У ВМС додали, що на початку повномасштабного вторгнення росія тримала у Чорному морі 13 великих десантних кораблів, зараз їх залишилося п’ять.

Сили оборони України знищили чотири такі судна — це «Саратов», «Новочеркаськ», «Мінськ» та «Цезар Куніков».

Перед повномасштабним вторгненням у Чорному морі було сім таких кораблів, потім росіяни пригнали ще шість.

На ремонті у росіян стоять ще чотири ВДК.  

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що разом з міністром оборони побував на фронті на Авдіївському та Куп’янському напрямках, де вони заслухали командирів і прийняли низку важливих рішень для посилення військ.

«Оперативна обстановка надзвичайно складна та напружена. Російські окупанти продовжують нарощувати свої зусилля та мають чисельну перевагу в особовому складі. Не рахуються із втратами та продовжують застосовувати тактику «м’ясних штурмів» … За результатами роботи прийняли низку важливих рішень, спрямованих на посилення бойових спроможностей наших військових частин та попередження дій ворога. Ми робимо все можливе, щоб не допустити просування ворога вглиб нашої території та утримати займані позиції».

За словами головнокомандувача, попри складну обстановку Сили оборони завдають ворогу значних втрат.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, упродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу та 3 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 6 районах зосередження особового складу, 5 артилерійських засобах, 2 складах боєприпасів, 3 засобах радіоелектронної боротьби російських окупантів.

 

Станом на ранок 14 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 398140 (+1060) осіб,
  • танків – 6433 (+9),
  • бойових броньованих машин – 12043 (+39),
  • артилерійських систем – 9566 (+66),
  • РСЗВ – 984 (+3),
  • засобів ППО – 671 (+4),
  • літаків – 332,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7371 (+39),
  • крилатих ракет – 1882,
  • кораблів/катерів – 24,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12662 (+39),
  • спеціальної техніки – 1523 (+5).

 

  • В Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що російські війська намагаються застосувати радянську теорію глибокого бою для оперативного планування, щоб швидко прорвати українську оборону, але не можуть досягти ефекту радянських операцій.

У ISW наголошують, що нинішній український бойовий потенціал позбавляє російські сили можливості відновити маневр на полі бою на російських умовах. Проте він значною мірою залежить від західної військової допомоги в ключових питаннях. Більшість з потрібної допомоги може надати лише США.

  • З трьох громад Донеччини примусово евакуйовують людей – ідеться про Торецьку, Очеретинську та Мар?їнську громади.

«Евакуація цивільного населення на Донеччині не припиняється. Спочатку повномасштабного вторгнення рф ми займаємось одним із цих напрямів. Сьогодні вздовж лінії фронту мешкає понад 70 тис. людей та 2100 дітей», - розповів начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський створив нову посаду спеціального уповноваженого президента з питань реалізації міжнародних безпекових гарантій та розвитку Сил оборони.

На цю посаду призначено генерал-лейтенанта Євгена Мойсюка – ексзаступника головнокомандувача ЗСУ, колишнього командувача Десантно-штурмових військ та комбрига часів Антитерористичної операції.

Глава держави повідомив, що триває перезавантаження державних інституцій, зокрема Сил оборони, а сьогодні – й сил дипломатії.

«Ми створюємо для України принципово нову систему безпекових відносин із провідними державами світу, і кожен елемент таких відносин має бути повністю реалізований. Щоб не було жодної декларативності».

  • Понад 97 млн грн, що надійшли на рахунок Міністерства економіки для фінансування заходів гуманітарного розмінування в рамках платформи United24, направлять на придбання техніки та обладнання для розмінування.

Кошти розподілять між ДСНС і Державною спеціальною службою транспорту. Зокрема передбачається придбання захисного спорядження для саперів, спецтехніки та броньованих піротехнічних машин.

  • Міністерство фінансів України та Держслужба фінансового моніторингу України знову закликали Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести росію до чорного списку на тлі посилення зв'язків з Північною Кореєю та Іраном.

Зазначається, що чергове засідання FATF відбудеться з 19 по 23 лютого в Парижі, напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну.

«Рік тому FATF призупинила членство росії за порушення ключових принципів організації, що полягають у сприянні безпеці, захищеності та цілісності світової фінансової системи. FATF також висловила глибоке занепокоєння повідомленнями про торгівлю зброєю між росією та державами, що перебувають під санкціями ООН, а також зловмисною кіберактивністю, що походить з росії. Ці заходи FATF, хоча і є важливими, не змогли стримати росію, яка відтоді стає все більш войовничою і поглиблює зв'язки з Північною Кореєю та Іраном», - наголосили в Мінфіні.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Колапс системи ЖКГ, що охопив росію взимку 2024 року, залишив без світла, води та тепла близько 1,5 мільйона росіян.

З комунальними аваріями зіткнулися 59 російських регіонів, де сталося 557 інцидентів. Кількість аварій підскочила в 1,5 рази, а кількість постраждалих від них громадян поставила рекорд.

Для порівняння: у 2018 та 2020 pp. кількість постраждалих не перевищувала 800 тисяч осіб на рік, а 2019 року їх було лише 300 тисяч.

  • Проблеми з імпортною IT-інфраструктурою, що охопили росію після санкцій та припинення постачання від ключових західних виробників, докотилися до Московської біржі.

Торговий майданчик, де щодня визначаються курс рубля, ринкова капіталізація найбільших компаній та ціни державних цінних паперів рф, у середу, 14 лютого, другий день поспіль зіткнувся з технічними проблемами.

Сьогодні зранку біржа, де зупинила торги на фондовому ринку. Пресслужба біржі повідомила, що причиною збою стала «помилка основного сервера торговельно-клірингової системи».

Напередодні, 13 лютого, біржа також зупиняла торги через «помилку основного сервера».

Мосбіржа не самотня в проблемах із серверами і системами зберігання даних: вони масово виходять з ладу у російських компаній. Про це свідчить вибухове зростання попиту на ремонт IT-обладнання, яке торік підскочило на 400% через санкції та проблеми із поставками.

  • Широко розрекламоване пропагандистами інтерв'ю путіна американському блогеру Такеру Карслону повністю провалилося в ефірі державного ТБ росії.

2-годинне інтерв'ю, яке, як стверджував Кремль, з цікавістю дивився весь світ, посіло лише 19-е місце у загальноросійському рейтингу найпопулярніших телепрограм за тиждень з 4 по 11 лютого.

Загальноросійський рейтинг інтерв'ю - 2,9% - виявився нижчим, ніж у серіалу «Склифосовский 11», шоу «Привет, Андрей!» та практично на одному рівні з шоу екстрасенсів та вікториною «Поле Чудес».

На думку політологів, проблема путіна та його інтерв'ю у тому, що у випадку з російським президентом «слова вже не працюють». За чверть століття до людей дійшло, що на словах у диктатора завжди все гаразд, але проблема лише в тому, що слова і справи у нього не збігаються.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр оборони США на відкритті 19-го засідання у форматі «Рамштайн» заявив, що коаліція сил і засобів з допомоги Україні рухається вперед.

«Це означає оснащення України винищувачами F-16 та інфраструктурою для їхнього обслуговування. І це означає, що Україна має інтегровану і багаторівневу мережу протиповітряної оборони для захисту цивільного населення, міст і свого неба. Жорстокість Кремля стає особливо очевидною під час чергової зими. Російські війська обстрілюють українські міста балістичними ракетами та атакують іранськими безпілотниками. Але Україна продовжує кидати виклик Москві й боротися за свої суверенні права. І ми будемо продовжувати просуватися, щоб надати Україні як короткострокову, так і довгострокову підтримку».

Остін додав, що агресивна війна путіна, якій немає виправдання, кидає серйозний виклик нестабільності безпеки в Європі та за її межами. А вторгнення рф – це лобова атака на важко завойований після Другої світової війни міжнародний порядок, який засуджує агресію, захищає суверенітет держав і протистоїть порушенням прав людини.

«Тож результат боротьби України проти Путіна та його імперської агресії допоможе визначити глобальну безпеку на десятиліття. І для принципових людей та свідомих урядів стояти осторонь, поки Україна бореться за своє існування — це не вихід. Україна не здасться, і ми не здамося».

  • Канада оголосила про виділення понад 44 млн доларів США оборонної допомоги для України.

Кошти спрямують до коаліції військово-повітряних сил, а саме на підтримку винищувачів F-16. Зокрема, на виділені гроші закуплять необхідні матеріали та обладнання для літаків, наприклад, запасні частини, озброєння, авіоніку та боєприпаси.

  • Нідерланди приєднуються до військової коаліції, яка постачатиме Україні передові технології безпілотників.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен зазначила, що зараз триває робота щодо формування коаліції. Працюючи разом, коаліція зможе реагувати на зміну тактики України під час війни.

  • Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що Німеччина планує збільшити в 3-4 рази постачання артилерійських снарядів в Україну цього року та нещодавно передала пакет допомоги 100 млн євро.

«Ми дуже добре розуміємо, що в Україні відбувається, і чого вона потребує», – запевнив Пісторіус.

  • Сенатори-республіканці посилюють тиск спікера Майка Джонсона, щоб змусити його винести проект безпекової допомоги для України у розмірі $61 млрд та інших союзників на розгляд Палати представників.

Як повідомляє видання The Hill, сенатор Том Тілліс від республіканців заявив, що його однопартійці в Палаті представників зіткнуться з політичними наслідками на виборах в цьому році, якщо не ухвалять законопроєкту Сенату з підтримкою України та дозволять путіну переломити хід війни.

Сенатор повторив застереження лідера республіканської меншості в Сенаті Мітча Макконнелла про те, що законодавців будуть судити майбутні історики, якщо вони дозволять пакету фінансування пролежати так довго, що це дорого коштуватиме Україні та може заохотити супротивників США в інших частинах світу.

  • Фінська благодійна організація "Pro patria Suomi-Ukraina Ry" передала Україні шість сучасних автомобілів швидкої медичної допомоги.

Ці автівки мають усе необхідне обладнання для того, аби рятувати життя людям, що перебувають під постійними обстрілами на сході України.

Зокрема, автомобілі укомплектовані спеціальним медичним обладнанням: дефібриляторами, апаратами ШВЛ, ношами, кисневими балонами та іншим. Таке оснащення дозволить не лише транспортувати важкопоранених до медичних закладів, а й надавати їм необхідну допомогу вже під час перевезення.

  • США передали Україні обладнання для розмінування територій, його вартість становить $1 млн.

«Понад третину території України заміновано внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Сьогоднішня передача обладнання для розмінування вартістю понад 1 млн доларів США Державній спеціальній службі транспорту дозволить Україні розгорнути більше груп розмінування, щоб прискорити відновлення України», - заявила посол США в Україні Бріджіт Брінк.

  • Українські виробники зможуть експортувати кормове борошно та кормові жири до Ізраїлю, відповідні сертифікати погодили компетентні органи двох країн.

Україна та Ізраїль погодили ветеринарний сертифікат для супроводу борошна з птиці/пір’я/рибного борошна та ветеринарний сертифікат для супроводу олій та жирів для годування тварин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему