15 Лютого 2024
Новини

У Миколаєві інженер хотів передати рф й Ірану розробки з кораблебудування

У Миколаєві інженер хотів передати рф й Ірану розробки з кораблебудування
У Миколаєві затримали інженера-конструктора стратегічного підприємства «Укроборонпрому», який хотів передати ворогу новітні розробки України у сфері військового кораблебудування.

Про це повідомила Служба безпеки України.

За інформацією правоохоронців, посадовець приховано копіював і намагався «злити» іноземним спецслужбам технічну документацію, яка стосується українських секретних розробок.

Чоловік мав передати інформацію одразу двом «клієнтам». Перший — росіянин, який працює на одному з машинобудівних заводів рф і співпрацює зі спецслужбами рф.

Іншим замовником виявився громадянин Ірану, якого раніше вже засудили за шпигунство в Україні. Нині іноземець перебуває у близькосхідній країні та працює на іранську розвідку під прикриттям посадовця місцевої компанії з виробництва високотехнологічної продукції.

Обидва іноземці, за даними СБУ, діяли окремо один від одного. Зв'язок з українським інженером вони підтримували через анонімні чати у месенджері.

За наявними даними, закордонні спецслужби сподівались отримати новітні розробки України для налагодження серійного виробництва власних комплектувальних для військових кораблів. Серед основних компаній, що планували використати українські технології, були російські заводи, які будують судна для військового флоту рф.

Контррозвідники СБУ, як стверджується, спрацювали на випередження: своєчасно викрили й поетапно задокументували злочинні дії чоловіка. Правоохоронці зірвали спробу передання за кордон стратегічно важливих розробок України.

Під час обшуку у затриманого вилучили мобільний телефон, який він використовував для копіювання секретних документів і комунікації з іноземними шпигунами.

Слідчі Служби безпеки повідомили чоловіку про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Нині він перебуває під вартою. Чоловіку загрожує довічне ув’язнення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: миколаїв, сбу, війна з Росією
В тему

Останні матеріали