8 Лютого 2024
Новини

Найголовніші новини 8 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Найголовніші новини 8 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Триває 715 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 8 лютого противник завдав удару по Україні 17-ма ударними БпЛА типу "Shahed-136/131".

У результаті бойової роботи знищено 11 "Шахедів" у межах Миколаївської, Одеської, Вінницької та Дніпропетровської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 52 бойових зіткнення.

Загалом ворог завдав 13 ракетних та 54 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, серед яких є діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, впродовж доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 складах боєприпасів та 2 артилерійських засобах противника.

 

Станом на ранок 8 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 392 380 (+910) осіб,
  • танків – 6 383 (+11),
  • бойових броньованих машин − 11 899 (+20),
  • артилерійських систем − 9 411 (+24),
  • РСЗВ − 980,
  • засобів ППО − 666 (+1),
  • літаків − 332,
  • гелікоптерів − 325 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 191 (+14),
  • крилатих ракет − 1 880 (+31),
  • кораблів/катерів − 24,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 513 (+27),
  • спеціальної техніки − 1 505 (+8).

 

  • Головне управління розвідки Міноборони України заявило про успішну атаку на програму керування російськими дронами.

«Станом на 8 лютого 2024 року ворог скаржиться на масовий збій програми керування дронами. Цей софт росіяни встановлюють для перепрошивки безпілотників марки DJI під потреби ведення бойових дій».

За даними ГУР, через кібератаки ворожі сервери перестали працювати. Усе програмне забезпечення розпізнається як "чуже" і відмовляє окупантам у доступі. Зараз противник намагається всіляко вирішити проблему, зокрема через перехід у ручний режим управління.

  • Колишній начальник генштабу рф Юрій Балуєвський заявив, що повномасштабне вторгнення росії в Україну демонструє провал російської оборонної програми.

За ого словами, рекордна в історії країни державна програма озброєнь, яка коштувала Москві 20 трильйонів рублів, так і не змогла здолати розрив між російською зброєю та західною.

Вторгнення в Україну показало проблеми з ключовими видами озброєння російської армії – артилерією, ракетними системами, танками та авіацією.

Ексочільник російського генштабу зауважив, що на артилерійські та ракетні системи рф значно поступаються західним і російські розробники  залишаються в ролі наздоганяючих.  

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського головнокомандувачем Збройних сил України.

«Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України. Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці.

Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.

Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції».

Президент Володимир Зеленський також зустрівся з Валерієм Залужним  і подякував йому за два роки захисту України. Також обговорили, якого оновлення потребують ЗСУ.

Глава держави запропонував Залужному залишатися в команді.

  • Валерій Залужний після зустрічі подякував усім, хто був поруч:

«В перші найскладніші дні великої війни ми вистояли проти підлого та сильного ворога. Вистояли разом. Наша битва триває і щодня змінюється. Завдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року. Тому усі повинні змінитись та адаптуватись до нових реалій також. Щоб перемогти теж разом.

Щойно ми зустрілись з верховним головнокомандувачем. Важлива та серйозна розмова.

Прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії».

  • Компанія «Укргазвидобування» запустила 2 нові газові свердловини, які дають 550 тисяч кубометрів газу на добу. Вони пробурені на нових перспективних родовищах.

У компанії зазначили, що впродовж 2023-го року "Укргазвидобуванню" вдалось запустити 86 нових свердловин. З них 24 – з початковим дебітом понад 100 тисяч кубометрів на добу.

  • Мінцифри разом із Міноборони працюють над запровадженням електронного військового квитка, при цьому він буде не в «Дії».

Загалом питання запровадження електронного військового квитка все ще опрацьовується.

«Зараз разом з МОУ працюємо над запровадженням військового квитка. Він буде не в "Дії". У "Дії" також не буде військового електронного кабінету. Для цього буде створено окрему інформаційну систему на базі Міноборони. Повісток у "Дії" не буде теж», - пояснив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

  • Україна незабаром розпочне масово виготовляти дрони-камікадзе по типу російських "ланцетів" з дальністю до 40 км.

Наразі активно тестують запуск ринку компаній, які виготовлюють дрони по типу "Ланцет". Перші контракти буде укладено в найближчі тижні. На поле бою вони потраплять незабаром після цього.

Вже є бойові застосування таких дронів, але поки що це тільки одиниці.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець офіційно звернеться до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста через влаштований донецькими бойовиками "суд" над полоненими українськими бійцями.

Так званий "суд" терористичного угруповання "ДНР" засудив відразу 33 українських військових на терміни від 27 до 29 років ув'язнення. Їх звинуватили нібито в обстрілах житлових будинків так званої "республіки".

«Цинічне рішення неіснуючого "Верховного суду ДНР" у день, коли внаслідок російської ракетної атаки по житлових будинках міст України гинуть мирні українці … Ухвалені так званим "судом" квазіутворення "ДНР" вироки є грубим порушенням Третьої Женевської конвенції в частині права полонених на справедливий суд та недопущення катування, їх можна вважати воєнним злочином. Донецька область є частиною України в міжнародно визнаних кордонах, на них розповсюджується юрисдикція українських судів. Лише вони мають право здійснювати правосуддя на цій території».

Лубінець закликав світову спільноту посилити тиск на агресора, аби припинити практику засудження фейковими судами українських бійців.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Центральна виборча комісія росії очікувано не зареєструвала на вибори президента єдиного кандидата, який виступав проти війни з Україною – Бориса Надєждіна.

При цьому були зареєстровані ще три кандидати, крім чинного диктатора путіна.

Як пишуть аналітики, за підсумками сьогоднішнього засідання ЦВК стало зрозуміло, що в бюлетенях на виборах президента буде 4 кандидати.

Офіційною причиною відмови в реєстрації Борису Надєждіну назвали «відсоток забракованих підписів вищий за допустимі 5%».

Водночас джерела російських ЗМІ стверджують, що у Кремлі побоювалися, що цей кандидат набере на виборах понад 10% й обійде кандидатів від парламентських партій.

Стверджується, що раптова популярність Надєждіна стала неприємним сюрпризом для Кремля. За час кампанії він "перетворився з нішевої історії на масову" - а в Кремлі недооцінили кількість росіян, здатних на активний виступ проти війни.

Тож фактично путінське оточення скористалося всіма доступними механізмами, щоб у бюлетені не залишилося нікого, хто склав би конкуренцію нинішньому російському диктатору. До виборів не допускається ніхто, хто навіть потенційно міг би вирости в нового лідера опозиційних сил.

Також раз вчергове показав, що він все зробить, як захоче, і на думку людей йому начхати.

  • Відключивши газ більшості країн Європи та втративши єдиний великий ринок збуту, «Газпром» продовжує вимушено скорочувати видобуток газу.

За підсумками 2023 року найбільша газова компанія росії витягла з надр 404 млрд кубометрів сировини. Порівняно з першим роком війни, коли Газпром почав заморожувати свердловини і втратив п'яту частину видобутку, обсяги знизилися ще на 9 млрд кубів, або 2%.

Підсумкові обсяги виробництва газу "Газпромом" стали найнижчими за 34 роки, що існує компанія.

  • Російські олігархи продовжують відмовлятися від громадянства рф, намагаючись максимально дистанціюватися від кривавого путінського режиму.

Колишній партнер Алішера Усманова бізнесмен Василь Анісімов став сьомим мільярдером, який відмовився від громадянства росії після початку війни в Україні.

Зараз у бізнесмена, який проживає у Швейцарії, залишається громадянство Домініки та Хорватії. Згідно з оцінкою Forbes, Анісімов володіє статками $1,6 млрд.

До цього від російського громадянства відмовилася низка крупних бізнесменів. Серед них: засновник та основний власник холдингу Freedom Тимур Турлов (стан $2,4 млрд), засновник інвестиційної компанії «Трійка Діалог» Рубен Варданян ($1,3 млрд), засновник інвестиційної компанії DST Global Юрій Мільнер ($7,3 млрд), засновник Revolut Микола Сторонський ($7,1 млрд), засновник енергетичної компанії «Ареті» Ігор Макаров ($2,2 млрд) та засновник Tinkoff Group Олег Тіньков ($0,86 млрд, оцінка зроблена після продажу Тінькофф-банку).

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Велика Британія заявила, що продовжить безмитну торгівлю з Україною майже на всі товари до 2029 року, надаючи нам подальші сприятливі торговельні умови після вторгнення росії.

Британія скасувала тарифи на всю свою торгівлю з Україною після початку повномасштабного вторгнення рф два роки тому, і раніше вони домовилися, що ця домовленість триватиме до березня 2024 року.

«Ця угода забезпечує вкрай необхідну довгострокову економічну підтримку Україні, її бізнесу та народу, що має вирішальне значення для її відновлення», – сказав молодший міністр торгівлі Грег Хендс, додавши, що підтримка Британії триватиме «стільки, скільки буде потрібно».

  • Палата громад Канади прийняла законопроєкт про оновлену угоду про вільну торгівлю з Україною, яку Прем?єр Канади Джастін Трюдо та Президент Володимир Зеленський підписали у вересні.

Законопроєкт прийняли попри закиди зі сторони консервативної опозиції, яка була незадоволена положенням про "вуглецеве ціноутворення".

Торговельна угода не накладає на український уряд зобов'язання щодо запровадження податку на викиди вуглецю. Вона містить положення про те, що обидві країни співпрацюватимуть з метою «сприяння ціноутворенню на викиди вуглецю та заходам, спрямованим на зменшення ризиків витоку вуглецю».

  • Палата депутатів італійського парламенту схвалила рішення уряду щодо продовження у 2024 році військової допомоги Україні.

«Знову Італія вирішила бути на стороні свободи націй і поваги до міжнародного права з метою досягнення, відповідно до позиції союзників по НАТО і ЄС, справедливого і тривалого миру», – заявив міністр оборони Гвідо Крозетто.

У повідомленні зазначено, що Україна отримає допомогу від Італії згідно з міжнародними зобов’язаннями країни перед ЄС та НАТО.

  • Швеція виділила 26,4 млн євро на підтримку проектів енергоефективності в Україні. Виділені кошти спрямовують на гранти громадам.

Йдеться зокрема про ті, що отримують кредитні кошти від європейських фінансових установ/банків на реалізацію проектів:

  • → у сфері централізованого тепло-, водопостачання,
  • → підвищення енергоефективності у будівлях комунальної форми власності,
  • → розвитку міського електротранспорту,
  • → відновлювальної енергетики.
  • Китайський Chouzhou Commercial Bank повідомив клієнтам про зупинення операцій із росією та Білоруссю.

Через це вже зірвалося багато угод. Припинені транзакції не тільки за допомогою SWIFT, а й з російською СПФС і китайською CIPS.

У грудні 2023 року президент США Джо Байден підписав указ, який значно спростив для Міністерства фінансів Сполучених Штатів введення обмежень щодо банків, які порушують санкції проти росії. Після цього, побоюючись вторинних санкцій, від роботи з російськими банками почали відмовлятися турецькі фінансові організації.

У січні аналогічні проблеми почали виникати і з китайськими банками. Зокрема, державні банки Китаю вирішили посилити умови надання послуг російським клієнтам

  • Тайвань додав 77 найменувань високотехнологічних промислових верстатів до переліку заборонених для експорту до росії та Білорусі, аби запобігти їх використанню для виробництва зброї у війні проти України.

Додане до нового списку експортного контролю обладнання включає високотехнологічні верстати з числовим програмним управлінням (ЧПУ), обробні центри, токарні, фрезерні та шліфувальні верстати.

Рішення набуде чинності за місяць, 8 березня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему