6 Лютого 2024
Новини

Стеження за редакцією Bihus.Info: звільнили начальника Департаменту захисту нацдержавності СБУ

Стеження за редакцією Bihus.Info: звільнили начальника Департаменту захисту нацдержавності СБУ
Через стеження за редакцією Bihus.Info звільнили керівника Департаменту захисту національної державності Служби безпеки Романа Семенченка.

Про це hromadske стало відомо від джерела у правоохоронних органах.

За словами джерела, рішення про звільнення ухвалював особисто голова СБУ Василь Малюк. Відповідне подання він надіслав президентові Володимиру Зеленському, і той підписав указ про звільнення Семенченка 31 січня.

Співрозмовник hromadske наголосив, що позиція керівництва СБУ — «чітка», а саме: «Не можуть дії окремих співробітників кидати тінь на всю спецслужбу, яка стільки всього робить під час війни».

Тому співробітники, які стежили за редакцією Bihus.Info, «однозначно мають понести відповідальність», зазначило джерело. Зокрема, їх можуть відправити на передову.

Офіційно СБУ теж підтвердила, що керівництво ухвалило «відповідні кадрові рішення» щодо Департаменту захисту національної державності та «оптимізувало напрями його роботи». Ця заява пролунала після публікації розслідування Bihus.Info, у якому журналісти розповіли, хто, на їхню думку, міг стежити за ними під час новорічного корпоративу.

Нагадаємо, в січні в мережі з?явилося відео, на якому співробітники Bihus.Info під час новорічного корпоративу вживали наркотики. Поширив відео невідомий ресурс «Народна правда». Фактчекерка Альона Романюк з’ясувала: люди, вказані співробітниками редакції сайту «Народна правда», включно з головною редакторкою медіа, так званою Марією Швецовою, — вигадані, а їхні фотографії згенерував штучний інтелект.

Засновник проєкту Bihus.Info Денис Бігус зазначив, що на відео — оператори, а журналісти наркотики не вживали. Він запевнив, що проведе жорсткі кадрові зміни.

Водночас Бігус заявив, що за членами команди Bihus.Info стежили близько року, а камери в номерах заміського комплексу, де члени команди Bihus.Info святкували корпоратив, установили представники «поки невстановленої служби».

Учасники Медіаруху, журналісти й медіа, закликали президента Володимира Зеленського засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Пізніше Зеленський відреагував на заяви медіаспільноти про системний тиск на журналістів та розслідувачів. Глава держави наголосив, що будь-який тиск на журналістів є неприпустимим. А наприкінці січня він без публічних пояснень звільнив начальника Департаменту захисту національної державності (ДЗНД) СБУ Романа Семенченка.

Зрештою, як з’ясували журналісти Bihus.Info, за ними стежили близько 30 людей — співробітники ДЗНД СБУ.

Чим займається Департамент захисту державності?

Його ще називають департаментом «Т», і він займається одним з найважливіших пріоритетів СБУ — захистом державного суверенітету, територіальної цілісності та конституційного ладу.

Співробітники департаменту відстежують та блокують пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної та іншої ворожнечі, посягання на права і свободи людини тощо.

Саме підрозділи захисту національної державності СБУ борються з проросійськими рухами в Україні та притягують до відповідальності колаборантів. Також департамент викриває іноземців, які втручаються у внутрішні справи України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: журналісти, наркотики, сбу
В тему

Останні матеріали