25 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 25 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 25 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 701 доба широкомасштабної збройної агресії проти України з боку путінського режиму.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 25 січня противник випустив по країні 14 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131".

У результаті бойової роботи знищено 11 «шахедів» у межах Одеської та Миколаївської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 65 бойових зіткнень.

Ворог завдав 2 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 6 безуспішних штурмів позицій українських військ.

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби підрозділами ракетних військ завдано удару по 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 25 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 379 610 (+950) осіб,
  • танків – 6 257 (+30),
  • бойових броньованих машин − 11 621 (+42),
  • артилерійських систем − 9 067 (+59),
  • РСЗВ − 972 (+1),
  • засобів ППО − 660 (+1),
  • літаків − 331,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 7 033 (+35),
  • крилатих ракет − 1 844 (+2),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 12 044 (+39),
  • спеціальної техніки − 1 420 (+4).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що росіяни використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні.

ISW зазначає, що такі російські звинувачення на адресу України частково мають на меті посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з іншими російськими інформаційними зусиллями, спрямованими на ослаблення України всередині країни.

Військові аналітики зазначають, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для росії, так і для України, і риторичні згадки про військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію.

  • За даними ГУР МОУ, на борту літака Іл-76, який напередодні впав у Бєлгородській області рф, мали перебувати російські високопосадовці, однак в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт. Після інциденту до місцевого моргу доставили лише п’ять тіл.

Важливо також, що російським рятувальникам не дозволили зробити огляд місця падіння літака.

У ГУР звернули увагу й на те, що на відео з місця падіння літака не видно останків людських тіл. А до місцевого моргу у Бєлгороді, за агентурними даними, напередодні доставили лише п’ять тіл, що відповідає кількості членів екіпажу.

  • Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Україна наразі не побачила жодних ознак того, що в російському військовому літаку Іл-76, який розбився в Бєлгородській області РФ, перебувала велика кількість військовополонених, про що заявляло Міноборони рф та інші представники країни-агресора.

Лубінець також додав, що бачив у мережі мапи і думки експертів про те, що цей літак приземлився, завантажився у Бєлгороді чимось іншим і відлітав.

  • Командувач Повітряних сил ЗС України Микола Олещук заявив, що у військових є дедалі більше інструментів та можливостей, аби діставати ворога там, де він цього не чекає.

«Повітряні Сили били, б’ють і битимуть ворога, де б він не був, захищатимуть наших громадян від терористичних атак ворога! Харків, Херсон, Дніпро, Запоріжжя та інші прифронтові регіони щодня і щоночі під обстрілами ворожих ракет, бомб та дронів. Повітряні Сили роблять усе, щоб дістати ворога як у небі, так і на землі. Ви читаєте наші звіти. Чимало російських літаків разом з екіпажами уже ніколи не зможуть тероризувати наших людей. Вони знищені! У нас з’являється дедалі більше інструментів та можливостей, аби діставати ворога там, де він цього не чекає!»

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У Міністерстві енергетики заявили, що Україна розраховує розпочати у 2024 році будівництво чотирьох нових атомних реакторів.

Таким чином держава планує компенсувати втрачені енергетичні потужності через війну з росією.

Два енергоблоки зводитимуть на обладнанні російського виробництва, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії, а два інших використовуватимуть західні технології виробника енергетичного обладнання Westinghouse.

Усі чотири реактори зведуть на Хмельницькій АЕС.

  • У Міністерстві соціальної політики повідомили, що Україна має резерв коштів, який дозволить вчасно здійснювати соціальні виплати населенню незалежно від рішення щодо фінансової допомоги з боку ЄС та інших міжнародних партнерів.

«Коли ми говоримо про виплату пенсій, то орієнтуємося на наші внутрішні національні резерви і сплату єдиного соціального внеску, який зараз у принципі покриває видатки на пенсії за віком», – зазначила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, кошти державного резерву «залежать тільки від наших українських громадян, платників єдиного соціального внеску, і, зокрема, від наших військових, які зі своїх зарплат перераховують внесок і таким чином наповнюють Пенсійний фонд».

  • Національний банк України покращив свої очікування щодо індексу споживчих цін у 2024 році з 9,8% до 8,6%.

«Інфляція перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у найближчі місяці. Із середини року вона дещо пришвидшиться через вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв. Додатково на ціни тиснутиме подальше відновлення споживчого попиту, а також перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни, зокрема через усе ще високі безпекові ризики та підвищення зарплат», - повідомили у Нацбанку.

Очікується, що інфляція залишатиметься контрольованою та за підсумками року становитиме 8,6%.

  • У результаті комплексних заходів Міноборони та правоохоронців до держбюджету повернули майже 1,5 мільярда гривень, які були незаконно виведені за кордон під час закупівлі оптової партії боєприпасів.

Під час досудового розслідування в січні 2024 року розірвано збитковий державний контракт зі спецекспортером на придбання партії артилерійських снарядів для ЗСУ. Грошові кошти в сумі 35 млн євро повернуто компанією-нерезидентом на рахунки Міністерства оборони.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Міжнародного Терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) засудили до 4 років колонії загального режиму.

Російський суд визнав його винним у «закликах до екстремізму».

Фактично нинішня влада рф вкотре підтвердила, що продовжує «славні традиції» диктатури й жорстоко розправляється, у кому бачить навіть найменшу загрозу.

Гіркіна путінський режим використав у 2014-му для розпалювання війни в Україні, а тепер намагається знищити, оскільки він став небезпечний для оточення й самого кремлівського диктатора. Можна сказати, що Гіркіну повезло, на відміну від Пригожина.

  • росія втратила найбільший офшор у Європі: банки Кіпру закрили рахунки 82% клієнтів із рф.

З 2014 по 2022 рік закрили рахунки 82% клієнтам з рф. Обсяг депозитів, які російські громадяни та компанії зберігають у кіпрських банках, за той же період зіткнувся вчетверо (на 76%).

Загалом у банківській системі острівної республіки було закрито 126 тисяч рахунків, головним чином пов'язаних з росією клієнтів, а відмову в банківському обслуговуванні отримали 60 тисяч фізичних та юридичних осіб. Обсяг «вигнаних» з Кіпру коштів влада оцінює в 43,5 млрд євро.

  • Влада російських регіонів запускає радикальне розширення мережі відеокамер з функцією розпізнавання осіб. Слідом за державними камерами, кількість яких по всій країні перевищує півмільйона, до системи, яка дозволяє «вичислити» людину по обличчю, починають підключати приватні.

Тобто в державі запроваджується тотальний контроль, а разом із посиленням відповідальності за виступи проти влади путінський режим отримує серйозні механізми залякування та впливу на громадян.

  • Розвідка Великої Британії звернула увагу на перебої з опаленням і електропостачанням у низці регіонів рф в останні місяці.

У відомстві нагадали, що проблема з опаленням у регіонах росії особливо загострилася на тлі мінусових температур і російської політики воєнного часу.

Як зазначає розвідка, рф надає перевагу тому, щоби фінансувати воєнні витрати, а не загальну державну інфраструктуру, особливо після повномасштабного вторгнення в Україну.

Крім того, мобілізація, ймовірно, призвела до дефіциту робочої сили в усіх галузях, включаючи кваліфікованих інженерів-теплотехніків і сантехніків.

«путін попросив міністра з надзвичайних ситуацій Александра Куренкова забезпечити подачу тепла і електроенергії жителям. Вирішення цієї проблеми, ймовірно, є ключовим питанням для путіна напередодні майбутніх президентських виборів у росії».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію, що стосується становища українських дітей − як тих, яких викрала намагається позбавити ідентичності росія, так і тих, що знайшли прихисток в ЄС.

Рішення, яке ухвалили депутати ПАРЄ, стосується усіх українських дітей, бо немає дітей, яких би не зачепила російська агресія.

Документ закликає національні парламенти усіх держав-членів Ради Європи ухвалити рішення, які б «засудили воєнні злочини проти дітей та визнали депортації, примусові переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей… злочином геноциду».

Також наголошується на потребі якнайшвидше повернути дітей в Україну, оскільки чим більше часу минає, тим більше зменшуються шанси знайти цих дітей, а тим часом їм нав'язують нову культуру і нову мову, завдають психологічної та/або фізичної агресії.

У рішенні також ідеться, що навіть ті українські діти, які користуються системою тимчасового захисту в ЄС, повинні отримувати освіту та медичну допомогу, включаючи підтримку психічного здоров'я, адаптовану до їхньої конкретної ситуації, щоб зберегти зв'язок зі своєю мовою та культурою, що сприятиме їхньому майбутньому поверненню в Україну.

  • Швеція і Велика Британія повідомили, що приєднуються до нещодавно створеної Коаліції дронів.

Міністр оборони Швеції Поль Джонсон оголосив про це рішення під час засідання Контактної групи з питань оборони України 23 січня.

Також про намір приєднатися до коаліції – і стати її співлідером разом із Латвією – оголосила Велика Британія.

Наші захисники сподіваються, що завдяки об’єднанню партнерів вдасться зберегти багато життів. Підсилення та розвиток виробництва безпілотних систем дозволить трансформувати армію і зробити новітні технології сьогоднішньою реальністю.

  • Сенат парламенту Італії схвалив рішення уряду щодо продовження військової допомоги Україні протягом 2024 року.

Рішення ухвалено переважною більшістю голосів. Тепер документ переходить на голосування до Палати депутатів.

Декрет уряду передбачає продовження дозволу на передачу військових активів Україні до 31 грудня 2024 року відповідно до міжнародних зобов’язань Італії щодо надання допомоги Києву.

  • У Литві стартувала акція Radarom зі збору коштів на обладнання литовського виробництва для українських військових.

Зібрані кошти підуть на закупівлю "Комплекту безпечного солдата" литовського виробництва. Пакет складатиметься з монокуляра нічного бачення, лазерного прицілу та індивідуального засобу захисту від безпілотників. Вартість одного комплекту "Безпечного солдата" становить 7 500 євро.

  • Міністерство економіки підписало меморандум про взаєморозуміння з Лондонською фондовою біржею (LSE) та найвпливовішою лобістською групою на фінансовому ринку Великої Британії TheCityUK.

Мета меморандуму – підтримка розвитку українського ринку фінансових та пов’язаних професійних послуг.

Співпраця з LSE і TheCityUK буде спрямована на доступ українського бізнесу до довгострокового фінансування, розвиток потенціалу приватного сектору в Україну, залучення прямих іноземних інвестицій.

  • Виконавець ролі Люка Скайвокера у «Зоряних війнах» Марк Гемілл допоміг зібрати гроші на безпілотники RQ-35 Heidrun, які вже прибули до України.

«15 дронів-розвідників RQ-35 Heidrun, на які ми збирали кошти, вже в Україні», – розповів актор.

Ці БПЛА можуть передавати відео в реальному часі та отримувати розвідувальні дані. Під час роботи дрони не наражають на небезпеку оператора, водночас здатні протистояти комплексам радіоелектронної боротьби противника.

Розвідувальні безпілотники RQ-35 Heidrun виготовляє данська компанія Sky-Watch. Їх Україні також активно передає уряд Німеччини.

  • Нещодавно призначений голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністр закордонних справ Мальти Ян Борг здійснить візит до України наступного тижня.

«Наступного тижня я відвідаю Київ, щоб продемонструвати нашу непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України… Я ще раз заявляю про своє найрішучіше засудження посилених атак (росії на Україну), які ми спостерігали протягом останніх тижнів», – зазначив він.

У присутності російських та українських дипломатів Борг наголосив, що пріоритетом Мальти в ОБСЄ є «беззаперечне зобов'язання зберігати незаконну загарбницьку війну рф проти України на першому місці в порядку денному ОБСЄ».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему