23 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 23 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  23 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 699 день від початку широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 23 січня росія завдала комбінованого ракетного удару по Україні, застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети.

За уточненою інформацією, усього зафіксовано 44 засоби повітряного нападу противника.

У результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони знищено: 15 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, 5 балістичних ракет “Іскандер-М”, 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

  • Протягом доби відбулось 42 бойові зіткнення.

Також ворог завдав 81 авіаційний удар та здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та близько 100 поранених цивільних осіб, серед яких є діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, школи, спортивний комплекс та інша цивільна інфраструктура в Києві та Київській області, Харкові та Павлограді Дніпропетровської області.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 7 безуспішних штурмів позицій наших військ.

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 зенітно-ракетних комплексах та 1 пункту управління противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 району зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 2 засобах ППО, 9 артилерійських засобах та 1 станції РЕБ противника.  

 

Станом на ранок 23 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 377 820 (+960) осіб,
  • танків – 6 214 (+22),
  • бойових броньованих машин − 11 548 (+59),
  • артилерійських систем − 8 947 (+51),
  • РСЗВ − 970 (+2),
  • засобів ППО − 657,
  • літаків − 331,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 961,
  • крилатих ракет − 1 820 (+1),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 956 (+65),
  • спеціальної техніки − 1 409 (+12).

 

  • Служба безпеки України викрила російську ІПСО, яка через email-розсилку намагається посіяти паніку серед українців. Частина адрес вже заблокована, втім українців застерігають бути пильними.

За даними відомства, росіяни здійснюють розсилку із великої кількості електронних скриньок, які перед тим були зламані російськими хакерами.

У листах пропонують співпрацювати з російськими спецслужбами за винагороду.

«СБУ вже заблокувала частину адрес, з яких здійснюється вказана розсилка, та закликає українців не реагувати на повідомлення такого типу. Нагадуємо, що за передачу інформації про ЗСУ, об?єкти критичної інфраструктури та будь-який інший різновид співпраці з ворогом передбачена кримінальна відповідальність. Також подібні злочини можуть класифікуватися як державна зрада».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський 23 січня зустрівся з президентом Європейської народної партії й головою однойменної найбільшої групи Європейського парламенту Манфредом Вебером, який приїхав до Києва.

Під час зустрічі сторони обговорили майбутні вибори до Європарламенту, а також прийдешній саміт ЄС, на якому мають схвалити чотирирічний план підтримки України на суму 50 мільярдів євро.

Голова держави подякував ЄНП та Європарламенту загалом за лідерство в підтримці України з початку повномасштабного вторгнення рф.

Манфред Вебер наголосив, що Україна може повністю розраховувати на підтримку представників Європейської народної партії на різних рівнях, зокрема в спілкуванні з іноземними лідерами.

  • За програмою доступних іпотек «єОселя» минулого тижня кредити отримали ще 161 родин, загалом з початку дії ініціативи – 6 757 родин на загальну суму 10,2 млрд грн.

У Мінекономіки зазначили, що 1200 родин отримали кредити на умовах масової іпотеки - під 7% - загалом на 2 млрд грн.

«За кілька днів - з 26 січня - програму буде ще розширено і кредити можна буде взяти також на придбання будинків, дуплексів та таунхаусів».

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду повідомив, що цього року 51 млрд грн військового ПДФО піде на розвиток оборонно-промислового комплексу, а понад 43 млрд гривень — на виробництво дронів.

Нині для військових перерахували ще майже 10 млрд грн.

«Було ухвалено рішення, що 10% від військового ПДФО буде направлено напряму військовим частинам. Тому сьогодні передаємо силам оборони 9,6 млрд грн військового ПДФО на закупівлю озброєння, техніки, боєприпасів, засобів захисту», - сказав глава уряду.

Шмигаль додав, що фінансова спроможність громад, від яких забрали ПДФО, не постраждала.

  • Кабінет Міністрів на своєму засіданні 23 січня підтримав проект указу Президента про призначення міського голови Мелітополя Івана Федорова на посаду очільника Запорізької облдержадміністрації.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Експерти Інституту вивчення війни проаналізували брехливі заяви глави російського МЗС Сергія Лаврова на Радбезі ООН 22 січня.

На думку американських аналітиків, росія продовжує використовувати свою позицію в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй для просування кількох давніх російських інформаційних операцій.

Міністр закордонних справ росії Лавров виступив на засіданні РБ ООН 22 січня і звинуватив Захід у відсутності переговорів, стверджуючи, що нібито росія завжди була «готова до переговорів». Однак рф зацікавлена лише в переговорах, які призведуть до усунення від влади нинішнього українського уряд. При цьому Лавров продовжував заперечувати незалежність і суверенітет України, неправдиво стверджуючи, що український народ не зацікавлений у війні проти росії, і що Захід підштовхує Україну до продовження цієї війни.

Також Лавров стверджував, що "формула миру" Президента України Володимира Зеленського – це нібито «шлях в нікуди».

Експерти підсумовують: «Запит росії на проведення засідання РБ ООН 22 січня для обговорення поставок зброї в Україну і використання Лавровим цього засідання для просування різних інформаційних операцій Кремля, ймовірно, є спробою легітимізувати ці кремлівські наративи, просувати їх на світовій арені та переконати міжнародних партнерів припинити надсилати зброю в Україну».

  • Міністерство фінансів рф у 2023 році витратило майже половину ліквідної частини Фонду національного добробуту, який є головним джерелом ресурсів «на чорний день» - 4 з 9 трильйонів рублів.

Після вторгнення росії в Україну і введення санкцій на російську нафту економіка рф похитнулася, тому Кремль змушений був продавати валюту з Фонду національного добробуту.

Зокрема у грудні Мінфін рф продав із ФНБ півмільярда євро, 115 мільярдів юанів та 232 тонни золота, а отримані 2,9 трильйона рублів забрав на покриття дефіциту бюджету. Це максимально допустима сума на 2023 рік.

У підсумку ліквідна частина ФНБ скоротилася до п'яти трильйонів рублів, хоча на початок війни становила майже дев'ять трильйонів рублів.

  • путін повідомив про пошуки та повернення нерухомості за кордоном, яку у рф сприйняли зокрема і як спробу повернути Аляску. США висміяли ці розмови, на що у притаманному йому хворобливому тоні відреагував експрезидент Дмітрій Медведєв

«За словами представника Держдепу, росія не отримає назад Аляску, продану США у XIX столітті. Ну, нехай так. А ми-то чекали, що Аляска з дня на день повернеться. Тепер війна неминуча», — зазначив Медведєв.

Експерти нагадують, що після 24 лютого 2022 року Медведєв став основним рупором ядерної риторики Кремля і навіть лякав знищенням усієї цивілізації у разі загрози існуванню росії. «Світ без росії нам не потрібен», - підкреслював він.

Також Медведєв заявляв, що Кремль розпочне ядерну війну, якщо зазнає поразки в Україні. Востаннє він вказав на умови для ядерного удару по Україні 11 січня. А вже наступного дня пригрозив війною Британії через угоду про безпеку України.

  • Морські поставки сирої нафти з росії впали до мінімуму майже за два місяці через несприятливу погоду та масштабну пожежу на терміналі сирої нафти в Усть-Лузі.

За чотири тижні до 21 січня з російських портів було відвантажено близько 3,36 млн барелів сирої нафти на день. Це на 50 тис барелів на день менше від переглянутого показника за період до 14 січня.

  • Очевидці пишуть, що російська влада почала встановлювати системи протиповітряної оборони С-300 навколо Санкт-Петербурга.

Російські ЗМІ зазначають, що в Ленінградській області не було помітно систем ППО, саме тому вибух і пожежа на терміналі сирої нафти в Усть-Лузі могла статися через удар безпілотника, який безперешкодно долетів до цілі.

Мабуть саме в цьому й полягав «геніальний» путінський план нападу на Україну у 2022 році – сьогодні ППО росії намагається залатати величезні діри в системі оборони країни, яка всі свої ресурси кинула на війну і втрачає там сотні одиниць коштовної техніки за місяць.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Bloomberg зазначає, що лідери ЄС готові зайняти жорстку позицію щодо Угорщини, якщо прем'єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого.

За словами співрозмовників агентства, держави-члени ЄС готові ухвалити пакет допомоги Україні на саміті в Брюсселі 1 лютого, незалежно від того, чи підтримає його Угорщина.

Якщо Орбан продовжить блокувати пакет підтримки, буде рішення решти 26 країн ЄС ухвалити його, і підготовка до такого сценарію вже йде повним ходом.

Можливий запасний варіант полягає в тому, щоб решта країн-членів ЄС надавали гроші Україні поза бюджетним процесом ЄС.

  • Видання Politico пише, що ЄС збирається запровадити ембарго проти російського алюмінію у межах 13-го пакету санкцій.

Оскільки процес виплавлення алюмінію потребує величезної кількості електроенергії, санкції проти алюмінію одночасно стануть санкціями проти енергетичного сектора.

У рамках 13-го пакету санкцій Євросоюз планує зосередити свою увагу не на російському експорті, а на російському імпорті.

За словами одного з дипломатів, ЄС планує розглянути ембарго ще на низку товарів, але переговори з цього приводу перебувають на ранній стадії.

  • У НАТО підписали контракт на постачання 155-мм артилерійських боєприпасів на суму 1,1 млрд євро, причому частина снарядів буде поставлена в Україну.

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, війна в Україні перетворилася на битву за боєприпаси.

Зазначається, що Північноатлантичний альянс уклав угоду від імені кількох союзників, які або передадуть снаряди Україні, або використають їх для поповнення власних виснажених запасів. Оптові закупівлі гарантують нижчі ціни.

За контрактом, ймовірно, буде закуплено близько 220 тис. артилерійських боєприпасів.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін під час відкриття 18-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України 23 січня підкреслив важливість підтримки Києва в протистоянні повномасштабній російській агресії.

Виступаючи на відкритті "Рамштайну" у форматі відеоконференції, Остін наголосив, що його учасники зібрались, щоб «підтвердити підтримку вільної, безпечної та суверенної України» та "гарантувати, щоб ми й надалі надавали Україні необхідні засоби протягом зими й після неї".

«Боротьба України важлива для всіх наших країн. Неймовірно відважні українські війська продовжують боротьбу проти кремлівських загарбників на протяжній лінії фронту на сході та півдні України в сувору зимову погоду. Захисники України продовжують завдавати значних втрат силам Кремля».

Голова Пентагону повторив заклик до країн-союзників "копати глибше", аби забезпечити Україну якнайбільшою кількістю систем протиповітряної та протиракетної оборони.

Окремо він наголосив на потребі не лише задовольняти негайні потреби Києва у зброї, а й допомагати українській армії модернізуватись і зміцнюватись, щоб мати змогу стримати спроби агресії в майбутньому.

«Разом наші союзники та партнери створили шість "коаліцій можливостей" з підтримки Військово-повітряних України, засобів протиповітряної оборони наземного базування, артилерії, безпеки на морі, розмінування та інформаційних технологій», – нагадав Остін.

Раніше у Пентагоні назвали ключову тему засідання Контактної групи з питань оборони України 23 січня – увагу зосередять на довгострокових потребах України.

«Незважаючи на те, що ми не можемо надати свою допомогу у сфері безпеки прямо зараз, наші партнери продовжують це робити», – сказала речниця американського оборонного відомства Сабріна Сінгх.

  • Італія використає своє головування у G7, щоб кинути виклик уявленням про те, що «росія перемагає в Україні» та, що «Захід втомився від війни». Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

За їхніми словами, лідери G7 сповнені рішучості продемонструвати, що вони залишаються повністю відданими Києву і не можуть ризикувати, демонструючи ознаки слабкості через два роки після того, як росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему