22 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 22 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 22 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 698 день розв’язаної росією повномасштабної війни проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський підтвердив, що обстановка на Сіверському та Бахмутському напрямках залишається вкрай напруженою та характеризується інтенсивним застосуванням противником вогню артилерії, мінометів, ударних дронів та веденням штурмових дій.

За словами Сирського, в ході роботи з командирами бригад, які воюють на цих напрямках, він заслухав висновки з оцінки обстановки та пропозиції щодо подальшого ведення бойових дій.

Також на місцях були прийняті всі необхідні рішення для підвищення ефективності оборони та усунення проблемних питань.

  • У ніч на 22 січня ворог атакував вісьмома ударними БпЛА типу «Шахед».

Усі безпілотники були знищені в межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

 

Станом на ранок 22 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 376 860 (+830) осіб,
  • танків – 6 192 (+11),
  • бойових броньованих машин − 11 489 (+23),
  • артилерійських систем − 8 896 (+21),
  • РСЗВ − 968,
  • засобів ППО − 657 (+2),
  • літаків − 331,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 961 (+25),
  • крилатих ракет − 1 819 (+1),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 891 (+29),
  • спеціальної техніки − 1 397 (+5).

 

  • Британська розвідка зазначає, що протягом останніх двох тижнів російські війська збільшили активність своїх наступів на всіх напрямках фронту в Україні. Водночас в окупантів значно збільшилися втрати у техніці та живій силі.

Крім того, розвідка Британії вказує, що за останні п'ять днів втрати російської військової техніки зросли на 88%, а кількість знищених танків рф - на 95%. Втрати людей за той самий період зросли на 15%.

«Ці дані свідчать про стабільне зростання інтенсивності російських наступальних дій по всьому фронту протягом останніх двох тижнів», - наголошують експерти британського Міноборони.

  • Літак Міноборони рф скинув фугасну авіабомбу на Білгородську область За даними джерел телеграм-каналу Astra, 21 січня боєприпас ФАБ-250 упав на греблю в районі хутора Іонівка, частково пошкодивши конструкцію. Ніхто не постраждав.

Бомбу знайшли у водоймі, вона не здетонувала.  

Це вже як мінімум шостий випадок, коли російські військові літаки кидають боєприпаси на своїй території дорогою до України.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав українців із Днем Соборності.

«Рівно 105 років тому саме тут, на Софійській площі у Києві, були проголошені такі рядки: "Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України". Це слова з Акта злуки, який об’єднав українські землі по обидва береги Дніпра в єдину державу. І з цієї нагоди сьогодні ми відзначаємо День Соборності України.

Щороку 22 січня ми завжди згадували про два ключові уроки тих часів, два дороговкази для всіх поколінь української нації: щоб здобути власну державність, треба боротися, щоб її вберегти, потрібно єднатись.

І настав день, коли всім нам випало довести: ці обидва уроки засвоєно. Всі українці знають цей день. Згадуючи його, можна не називати рік, достатньо числа й місяця. Це 24 лютого.

Коли ми показали, що соборність і самостійність України для нас справжні, а не декларативні цінності. І ми не віддали свою державу, а з першого дня війни довели: відсіч повномасштабній агресії ворога дає повномасштабна єдність народу. Не символічно, не епізодично, не на словах, а на фронтах – на всіх напрямках бойових дій проти неволі. В усіх формах битви за збереження України. Соборної, самостійної, сильної».

«Сьогодні кожен українець б’ється за кожного українця, доводячи: коли всі українці тримаються за руки, вони не піднімуть їх догори, аби здатися».

  • Президент України Володимир Зеленський доручив владі розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців у росії, які проживають на «історично населених ними землях» на території нинішніх Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей рф.

«Кабінету міністрів України розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України план дій щодо збереження національної ідентичності українців в російській федерації, у тому числі на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей російської федерації)», - ідеться в указі.

Президент наголосив, що сьогодні потрібно робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію.

Він сказав, що це означає «повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього».

  • Новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск 22 січня прибув до Києва з першим візитом на цій посаді.

Як повідомив Президент Володимир Зеленський за підсумками зустрічі з Туском, Україна отримає від сусідньої держави новий пакет допомоги.

«Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб - це польський кредит для України».

  • Понад дві третини українців вважають, що наразі країна рухається у напрямку до згуртованості і єдності, до повномасштабного вторгнення росії думки українців були кардинально іншими. Такі результати опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

«Після широкомасштабного вторгнення погляди українців кардинально змінилися. На кінець 2023 року більшість українців – 69% – дотримувалися думки, що українці потроху долають суперечності та йдуть шляхом до згуртованої політичної нації. Частка тих, хто бачить поглиблення суперечностей і розкол, скоротилася до 25%. Решта 6% не змогли визначитися зі своєю думкою».

Соціологи наголошують: в усіх регіонах більшість населення вважає, що українці долають внутрішні суперечності і йдуть шляхом згуртування.

  • Міністерство закордонних справ України у відповідь на скандальну пропозицію словацького прем’єр-міністра Роберта Фіцо щодо територіальних поступок росії заявило, що про територіальний компроміс не може бути й мови.

У МЗС наголосили, що Україна та партнери докладають зусиль задля виведення росіян із Криму, Донбасу та Луганська, щоб вони не пішли далі – зокрема, і до Кошицького, Пряшівського та інших словацьких країв.

«Давайте говорити відверто: без безпеки в Україні, не буде безпеки ні в Словаччині, ні в Європі загалом. Маємо спільними зусиллями наближати українську перемогу», – сказав речник МЗС України Олега Ніколенка.

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що вносить до парламенту проект закону щодо запровадження в Україні множинного громадянства.

На думку глави держави, це ключовий документ, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства. Він також дасть змогу мати наше громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу, окрім громадян країни-агресора.

Президент пояснив, що українці за духом і за походженням мають стати ними і за законом.

Це стосується українців у всіх куточках світу, а також іноземних добровольців, які стали на захист України, і воюють «за свободу України, як за рідну Батьківщину».

«Усі, хто не забув власного коріння та не дає світу забути про Україну. Всі, у чиїх жилах тече українська кров і в чиїх грудях б’ється вільне серце. Українці за походженням, які давно довели, що є українцями за духом. І після багатьох років очікування вони нарешті мають стати українцями й за паспортом. На законодавчому рівні», − підсумував Президент. 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Доларовий голод і дефіцит євро поступово приходять до росії у міру того, як торгівля із Заходом деградує, а економіка перетворюється на сировинний придаток Китаю.

За даними Центробанку рф, минулого року країна заробила на експорті $422,7 млрд. При цьому у ключових світових валютах - доларах і євро, - за останніми даними того ж таки Центробанку, проходить лише 24,7% угод.

Таким чином, приплив доларів та євро до країни зараз становить близько $105 млрд за рік. А це відповідає рівню валютної виручки у 2002-03 рр. ($102-129 млрд).

  • Трильйонні витрати бюджету на армію, різке зниження експортних доходів та девальвація рубля продовжують розкручувати інфляційну спіраль у російській економіці.

Поки Росстат оцінює зростання цін у країні в одиниці відсотків, а путін хвалиться інфляцією нижчою, ніж у Європі, товари, які споживачі щодня купують у магазинах, дорожчають із двозначною швидкістю.

Експерти дослідницького холдингу «Ромір» підрахували, що розрахована за реальним споживчим кошиком громадян інфляція за підсумками 2023 року становила 23,2%. На стільки зріс індекс цін на повсякденні товари (FMCG), включаючи харчові продукти, напої, миючі засоби, предмети особистої гігієни, косметику, ліки та одяг.

  • росія відхрестилася від заяв Дональда Трампа про швидке завершення війни в Україні. Російська сторона не має уявлення про те, як може бути реалізована ця передвиборча обіцянка Трампа. Про це сказав речник Кремля Дмитро Пєсков.

«Ні, у нас немає розуміння, як це може бути здійснено», – сказав представник Кремля. А коментуючи можливу взаємодію російських дипломатів з Трампом на цю тему, Пєсков запевнив, що «жодних контактів із цього приводу не було».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що між країнами-членами ЄС існує політична згода щодо використання надходжень від заморожених російських активів.

Слова Борреля переказав редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Джозвяк.

Він повідомив, що посли ЄС мають дати дозвіл на це рішення в середу, згідно з яким спочатку кошти відкладуть на окремий рахунок, а потім використають їх для підтримки України.

  • Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив, що Бельгія цього року виділить Україні 611 мільйонів євро військової допомоги.

«Високо ціную непохитну підтримку Бельгією України. Цього року Бельгія надасть 611 мільйонів євро військової допомоги і має довгострокове зобов'язання підтримувати модернізацію наших збройних сил», – зауважив міністр.

Він також подякував за участь Бельгії в коаліції з посилення військово-повітряних сил, зокрема в програмі підготовки пілотів.

  • Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер сказала, що агресивна війна росії становить загрозу не лише для України, але й для Сполучених Штатів та Європи, а також економічної безпеки, ідей свободи й демократії, які тримають світ разом.

За її словами, війна путіна спрямована на відновлення диктаторської, корумпованої імперії в серці Європи, яка прагне підірвати як НАТО, так і ЄС.

Пріцкер також зауважила, що за допомогою Америки, разом із понад 50 союзниками і партнерами по всьому світу, відважні воїни України витримали натиск рф, повернули собі понад 50 відсотків території та значно погіршили військовий потенціал Москви.

За словами спецпредставниці, підтримка від США "озброїла українців для захисту своєї землі та Європи, водночас модернізуючи оборонно-промислову базу Штатів, роблячи їх більш підготовленими до будь-яких подій".

Посадовиця переконана, що «економічна стійкість є основним принципом військових зусиль України, а безпека та економіка утворюють подвійну спіраль, переплетену в зусиллях перемогти росію на полі бою».

  • Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що Європі необхідно "активізуватись" і надати Україні більше фінансування.

«Європа повинна активізуватися і зробити свій внесок, щоб переконатися, що Україна може продовжувати захищатися. Британія, знову ж таки, як і в інших речах, лідирує з пакетом у 2,5 мільярди фунтів стерлінгів і угодою про безпеку, угодою про співпрацю з президентом Зеленським та Україною. Тепер ... не тільки Америка, але й Європа має активізуватися і зробити свій внесок, щоб переконатися, що Україна може продовжувати захищати себе».

  • Польща приєдналася до декларації країн «Групи семи» про гарантії безпеки для України.

«Польща приєдналася до декларації G7 – декларації, метою якої є мобілізувати демократичні країни на підтримку України», - повідомив прем’єр Польщі Дональд Туск під час візиту до Києва.

  • Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що перед країнами ЄС стоїть одночасне завдання і надавати Україні потрібну зброю якнайшвидше, і наростити оборонно-промисловий комплекс Євросоюзу, щоб зміцнювати власну обороноздатність.

«Ми зараз готуємо рішення (щодо підтримки України), які, сподіваюся, будуть ухвалені на позачерговому саміті за кілька тижнів… Потрібно закривати термінові потреби, які Україна має зараз, але також – і наша позиція тут дуже чітка – ми маємо знайти спосіб стратегічно, на довгострокову перспективу нарощувати нашу спільну європейську оборонну індустрію і наші спроможності… Це у наших стратегічних інтересах», – наголосила Валтонен.

  • Велика Британія надала експертам ООН зроблені з вересня по грудень супутникові знімки, які можуть доводити факт поставок рф північнокорейських озброєнь, щоб ініціювати офіційне розслідування щодо цих фактів.

У звіті містяться знімки, на яких зафіксовано три російські кораблі – "Майя", "Ангара" і "Марія" – завантажують контейнери у відновленому північнокорейському порту Наджин перед тим, як пройти транзитом до російських портів на Далекому Сході.

Хоча британські розвідники заявили, що не можуть ідентифікувати, що було в контейнерах, звіт з’явився після того, як США оголосили, що балістичні ракети з Північної Кореї були використані росією в Україні.

Дипломат ООН заявив, що цей звіт та інші докази повинні стати приводом для повного розслідування порушення росією і КНДР міжнародних санкцій.

Звіт, разом з іншими доказами від США та інших країн, був наданий групі експертів ООН.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему