23 Січня 2024
Новини

Закупівля неякісного одягу для ЗСУ: Гринкевича відправили під варту

Закупівля неякісного одягу для ЗСУ: Гринкевича відправили під варту
Сина підсудного бізнесмена Ігоря Гринкевича Романа, якого підозрюють у постачанні для української армії неякісного одягу на 1 млрд грн, Печерський райсуд Києва 22 січня відправив під варту.

Про це повідомив кореспондент hromadske із зали суду. 

Суд відправив Гринкевича під варту з альтернативою внесення застави розміром 500 мільйонів гривень до 17 березня. Сторона захисту наголосила, що завтра, 22 січня, подаватиме апеляцію на рішення суду.

На початку засідання адвокат Гринкевича просив передати розгляд обрання запобіжного заходу до іншого суду. За його словами, орган досудового розслідування, тобто ДБР, офіційно зареєстрований у Шевченківському районі столиці, тож розглядати клопотання має суд, який розташований там, тобто Шевченківський райсуд. 

Прокурор згодом зазначив журналістам, що вважає це затягуванням судового процесу. А втім, суд відхилив клопотання від захисника підозрюваного, також дозволив Гринкевичу вийти з «акваріума» та сісти поряд зі своїм адвокатом. 

Прокуратура просила суд відправити фігуранта під варту на 2 місяці з можливістю внесення понад 500 млн грн застави. Сторона обвинувачення підкреслила, що такий запобіжний захід потрібний, зокрема, для запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, уникнення спроб впливати на свідків тощо.

Прокурор зазначив, що вважає розмір застави обґрунтованим, оскільки збитки державі, за даними слідства, становлять близько мільярда гривень, а також враховано майновий стан Гринкевича. 

Водночас сторона захисту заявила, що підозра фігурантові необґрунтована. Адвокат стверджував, що обвинувачення є безпідставним і надуманим. І додав, що Гринкевич не намагався переховуватися, та й узагалі він не міг покинути територію країни через воєнний стан. 

Прокурор зазначив, що Гринкевич скористався тим, що Міноборони не перевіряло товар у лабораторних умовах — лише лінійні розміри. За його словами, це й підтвердили експерти. Адвокат фігуранта запевняв: контрактами передбачено, що постачальник має замінити неякісний товар, але з Міноборони нічого не пред'являли. 

До слова, зранку 22 січня Романа Гринкевича затримали в Одесі. Він виїхав туди орієнтовно 17 січня і відтоді готувався перетнути державний кордон та виїхати за межі країни, кажуть у ДБР. 

Нагадаємо, бізнесмена Ігоря Гринкевича затримали ще 29 грудня 2023 року під час спроби дати 500 тисяч доларів США хабаря одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Ці гроші він пропонував за сприяння в поверненні майна, вилученого в підконтрольних йому компаній у ході розслідування. Нині він перебуває під вартою.

У межах цієї справи слідчі встановили, що компанії Гринкевича виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 мільярда гривень.

Але низку контрактів не виконали, деякі реалізували частково, із затримками, а замовлення виконували підприємства без належних потужностей. ДБР встановило, що за цими договорами компанії Гринкевича постачали низькоякісні товари, що завдало державі шкоди на понад 934 мільйони гривень.

Злочинній групі з п'яти людей на чолі з Гринкевичем оголосили підозри за ч. 5 ст. 190, ч. 1, 2 ст. 255 Кримінального кодексу України.

Тим часом Міністерство оборони України розірвало всі контракти з компаніями Гринкевича — останньою стала «Трейд лайнс рітейл». 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: міністерство оборони, суд, хабар
В тему