18 Січня 2024
Новини

Катування є ключовим інструментом росіян – правозахисники

Катування є ключовим інструментом росіян – правозахисники

На всіх окупованих територіях України росіяни використовують однакові методи переслідування та тортур.

Про це розповіли представники Центру прав людини ZMINA. Катування є ключовим інструментом росіян для отримання інформації.

Як зазначають правозахисники, під час окупації Куп’янська росіяни били та катували електричним струмом людей, яких незаконно тримали в ізоляторі районного відділу поліції. 19 із 30 опитаних потерпілих підтвердили, що людей катували під час допиту. 

Випадки побиття й тортур електричним струмом є повсюдними. Правозахисникам також відомо про п’ять випадків катування струмом, при яких ним вражали статеві органи.

За словами керівниці напряму документування воєнних злочинів Центру прав людини ZMINA Єлизавети Сокуренко, точна кількість людей, яких за пів року окупації міста утримували в ізоляторі, невідома. Та, за підрахунками потерпілих, на момент звільнення 8 вересня 2022 року, у приміщенні ізолятора перебувало щонайменше 130 людей.

У Центрі наголошують: психологічні тортури були постійними. росіяни погрожували вбити чи прострелити коліно, відрізати пальці, вирвати нігті, відрізати вухо, зняти шкіру. 

Як вважає Єлизавета Сокуренко, що кваліфікувати як тортури можна й умови тримання в ізоляторі: антисанітарія, спека, нестача повітря, відсутність засобів гігієни, постійно ввімкнене світло, заборона новим затриманим спати та покарання за сон, неякісна їжа в малій кількості, відсутність питної води та душу. 

Правозахисники також розповідають, що росіяни примушували затриманих доносити на інших жителів громади, щоб послабити людей, які підтримують Україну.

"На Харківщині, Херсонщині та Запоріжжі так звані катівні функціонували відкрито і підкреслено демонстративно. В такий спосіб росіяни залякували мешканців тортурами. Крім того, на всіх окупованих територіях відбувалася "фільтрація" цивільного населення", – зазначає аналітик-документатор ZMINA Борис Петруньок. 

Внаслідок незаконного утримання, поганих умов і тортур потерпілі мають проблеми зі здоров’ям: безсоння, часті сновидіння про пережите, тривожність, панічні атаки, в декого виникали суїцидальні думки.

"Один потерпілий під час утримання в Куп’янському ізоляторі вчинив спробу самогубства. Ще двоє постраждалих розповіли, що мали суїцидальні думки під час та після звільнення. 

Серед інших наслідків у людей – сильні головні болі, втрата ваги, загострення хронічних хвороб, вибиті зуби, серцево-судинні захворювання та інше", –  каже Єлизавета Сокуренко.

За словами керівника слідчого управління Національної поліції в Харківській області Сергія Болвінова, нині офіційно потерпілими від дій окупантів у Куп’янській катівні визнали 67 людей. Однак поліціянтам відомо про катування більш ніж 150 потерпілих віком від 16 до 65 років.

Болвінов додав, що розслідувати такі справи важко, тому що представники рф приховували свої обличчя. Але він запевняє, що поліція найближчим часом оголосить серію підозр.

Нагадаємо, росія викрала з України тисячі цивільних українців. Їх незаконно утримують у заручниках і часто видають за військовополонених, тому повертати таких людей надзвичайно складно.

Також відомо, що росіяни утримують в полоні понад 100 цивільних українців без винесення обвинувачення. Серед них є жителі тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, харків
В тему

Останні матеріали