17 Січня 2024
Новини

Найголовніші новини 17 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  17 СІЧНЯ 2024 РОКУ

Триває 693 доба повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби відбулось 71 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 69 авіаційних ударів, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Так, протягом доби противник здійснив 6 безуспішних штурмів позицій наших військ.

  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росія має надію відвоювати втрачені позиції на півдні Херсонської та Запорізької областей. ЗСУ контратакують невеликими силами.

рф намагається перехопити ініціативу напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема основною метою є встановлення повного контролю над промисловим регіоном Донбасу. Там російське командування не зважає на значні втрати в живій силі та матеріально-технічних засобах.

Натомість українські солдати застосовують тактику «активної оборони»: не дають противнику спокою, шукаючи можливості завдати удару і самі намагаються перехопити ініціативу.  

  • Як зазначають у Генштабі ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління та по 5 зенітно-ракетних комплексах противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 радіолокаційних станціях, 2 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах  та 1 складу боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 17 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 372 820 (+730) осіб,
  • танків – 6 126 (+13),
  • бойових броньованих машин − 11 372 (+14),
  • артилерійських систем − 8 811 (+10),
  • РСЗВ − 964 (+3),
  • засобів ППО − 653,
  • літаків − 331,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 884 (+7),
  • крилатих ракет − 1817 (+1),
  • кораблів/катерів − 23,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 11 755 (+24),
  • спеціальної техніки − 1 367 (+2).

 

  • Британська розвідка назвала значущою подією знищення російського літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 та вважає, що це змусить російське командування обмежити зону діяльності військових літаків.

«А-50 дуже важливий для того, щоб росія підтримувала обізнаність про ситуацію у повітрі над зоною ведення бойових дій».

Розвідка стверджує, що в росії всього вісім А-50, і це, ймовірно, дозволить закрити оперативні потреби на найближчий час. Водночас у довгостроковій перспективі втрата літака може мати вплив, тому що зменшення кількості таких апаратів означає більше навантаження на ті, які залишаються, та їхні екіпажі.

  • Командування Об'єднаних сил ЗСУ закликало жителів прикордонних районів Чернігівської та Сумської областей евакуюватися заради власної безпеки, а також для того, щоб українські військові могли вести повноцінний обмін вогнем з ворогом.

«Кордон на півночі нашої країни це лінія зіткнення з ворогом зі всіма притаманними їй бойовими діями. Бойові дії можуть призвести до загибелі як цивільних, так і військових людей, взяття їх в полон та руйнування цілих прикордонних сіл та міст. Кожен цивільний має чітко усвідомити, що перебування поблизу кордону з росією є небезпечним. Щодня військові адміністрації вирішують питання евакуації мешканців з цих областей так само, як з прифронтових населених пунктів на сході та півдні України», - сказав командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

За його словами, для того, щоб українські військові могли вести повноцінний обмін вогнем та нищити ворога не задумуючись, що можуть нашкодити нашим громадянам, кожен свідомий українець має прислухатися до порад військових адміністрацій.

Наєв наголосив, що ворог щодня завдає ударів по прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що росія мобілізує велику кількість людей до лав армії та не рахується із втратами. Про це він сказав під час виступу у Давосі на полях Всесвітнього Економічного Форуму.

«Завжди людей не вистачає, ми боремось проти рф, яка не рахує людей. І вона може мобілізовувати своїх людей, бо вона мобілізує трупи. Ви ж розумієте, вони знають, що вони мобілізують, вибачте, трупи. Вони мобілізують м‘ясо. Їм все одно, повернеться ця людина, не повернеться тощо. А нам не все одно. І тут не питання, тому що ми в 4 рази менші, ніж росія за населенням. Якщо б ми, повірте, були такі самі, як росія за кількістю населення, ми все одно б не кинули людей під танки. Просто кидати людей, як м’ясо. Ми поважаємо людину. Людина всередині захисту українського суспільства, української влади. І це дуже важливий факт».

Президент зазначив, що питання не в різниці кількості, а питання в тому, як росіяни й українці ставляться до людей.

«Ми боремось за ці цінності, за права людей. Який сенс боротись за права людини, якщо ти не поважаєш ці права? Це просто безглуздо, це маячня. І тому завжди буде не вистачати проти тієї держави, яка тримає людей, як рабів, і кидає їх під танки. Завжди».

  • Україна почала виробляти артилерійські системи за стандартами НАТО, вдвічі збільшила випуск боєприпасів, розпочала комплектацію гібридних систем протиповітряної оборони та розширила виробництво дронів і тепловізорів.

За словами міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна на панельній дискусії в Українському домі в Давосі, в Україні стрімкими темпами розвивається виробництво дронів.

«Цей (2023-й) рік довів, що ми цю індустрію побудували. І це стало видимою і важливою складовою оборонної промисловості. Ми виробляємо те, що працює в небі, на воді та під водою. Усе працює».

При цьому Камишін повідомив, що витрати на випуск дронів значно скоротилися. Також розвивається виробництво тепловізорів, на полі бою активно застосовують роботизовані установки.

  • Головне управління розвідки заявляє, що росія незадоволена низьким рівнем паспортизації українського населення на тимчасово окупованих територіях і готовністю до проведення виборів президента, тому планує збільшити кількість Російської гвардії та спецслужб у ТОТ.

«Попри великий контингент окупаційної армії на окупованих територіях, зрадники просять збільшити кількість Росгвардії, кількість представників ФСБ і спецслужб для контролю місцевого населення».

У ГУР заявили, що рівень паспортизації незадовільний на всій тимчасово окупованій території, включно з окремими районами Донецької та Луганської областей, які окуповані довший період. Через це Кремль проводить часткову ротацію і звільнення з посад людей, які відповідають за ці процеси.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський диктатор путін уже прямим текстом заявив, що реальною метою вторгнення в Україну є завоювання земель, а не якесь там міфічне «звільнення», про яке путіністи говорили раніше.

Зокрема, путін, нарікаючи на те, що українська влада відмовилася від переговорів, пожалівся, що ні українці, ні світ хочуть змусити росіян відмовитися від «тих завоювань, які були реалізовані за останні 1,5 року».

путін назвав це неможливим і цинічно зазначив, що війна могла закінчитися ще у 2022-му.

Ймовірно, що ця заява – це чергова спроба прозондувати тему перемовин. Експерти стверджують, що влада рф уже давно надсилає Заходу сигнали, що готова до переговорів, але вперто наполягає на своїх умовах, які неприйнятні ні для українців, ні для цивілізованого світу.

  • Метою рашистів є знищення України. І вони цього вже не приховують .

Заступник голови Ради безпеки рф Дмітрій Медведєв підтвердив загарбницькі плани рф, заявивши, що росія тепер буде завжди воювати проти України − привід для нападу знайдуть і через 10, і через 50 років.

За його словами, існування самостійної України в будь-якому форматі смертельно небезпечне, а наші землі Медведєв вкотре назвав «історичних російськими територіями». При цьому росія ніколи не вважатиме владу України легітимною.

При цьому Медведєв вірить, що українці нібито захочуть не воювати, а жити у «великій сильній державі».

Зрештою, наш народ ще у лютому-березні 2022 року чітко довів російській армії, що не потерпить окупантів на своїй землі й не буде зустрічати їх квітами, а тільки кулями. Однак путінське оточення досі живе в інформаційній бульбашці, вірячи в міфи, які їм нав’язують спецслужби та проплачені українські колаборанти типу Медведчука.

  • Колапс системи житлово-комунального господарства накрив половину регіонів росії. Комунальні аварії, що залишили сотні тисяч росіян без тепла, води, електрики та газу, торкнулися щонайменше 43 суб'єктів рф.

У 2023 році в ЗМІ з'явилося понад 4,9 тис. повідомлень про комунальні аварії — це майже вдвічі більше, ніж у довоєнному 2021-му.  

Незважаючи на критичний знос і низку аварій, російська влада планує радикальне скорочення витрат на житлово-комунальну інфраструктуру. Згідно з бюджетом на 2024-2026 роки, фінансування сфери ЖКГ з федеральної скарбниці буде урізане більш ніж удвічі.

  • У місті Баймак російської республіки Башкортостан почалися масові протести після оголошення вироку, винесеному в місцевому суді громадянському активісту Фаїлю Алсинову.

На площі перед будівлею суду зібралися тисячі людей, які прийшли підтримати Алсинова.

Силовики застосували силу проти протестувальників. Зокрема є інформація, що в людей кидали світлошумові гранати. Є постраждалі.

У мережі вже з’явилися відеозаписи побитих жінок, які закликають усіх «башкирських солдатів, що воюють в Україні, повернутися на батьківщину, щоб захистити свою землю та свій народ».

  • У місті Шахти Ростовської області на заводі «Авангард» стався потужний вибух із подальшою масштабною пожежею.

Це перший у росії завод із виробництва поліефірного штапельного волокна, його відкрили у червні 2023 року. Глава регіону назвав його «імпортозамінним виробництвом».

Тепер заводу немає. Ось таке імпортозаміщення по-російськи.

  • Китайські військові експерти дали низьку оцінку гіперзвуковим ракетам «Кинжал» — одному з п'яти видів «чудо-зброї», які путін презентував у 2018 р., стверджуючи, що вони «не мають аналогів» та здатні подолати навіть перспективні системи ПРО.

У підсумку ракети Х-47М2 «Кинжал» виявилися вразливими для розроблених у 1970-ті роки американських систем Patriot, які зараз використовують українські сили ППО, або вони, згідно зі звітами українських та американських військових, просто не влучають у цілі.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц після телефонної розмови з президентом США Джо Байденом повідомив, що Німеччина надасть Україні військові товари на понад 7 млрд євро.
  • Уряд Німеччини оновив перелік військової допомоги, яку надав Україні. У новому пакеті від ФРН Україна отримає:
  • боєприпаси до танків Leopard 1;
  • 25 розвідувальних безпілотників RQ-35 Heidrun;
  • 8 бронетранспортерів;
  • матеріали для розмінування;
  • 50 терміналів зв’язку SatCom;
  • 5 автомобілів для прикордонної служби;
  • 1840 бойових шоломів;
  • 500 світлодіодних ламп;
  • 3 одиниці автотранспорту (вантажівки, мікроавтобуси, позашляховики);
  • 16 вантажівок Zetros.
  • Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна досягла прогресу у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових "тисячами" нових БПЛА.

«Основна мета - зробити все, щоб якомога більше цих безпілотників було доставлено в Україну».

За словами міністра оборони, це озброєння допоможе українським військовим у війні, в якій безпілотники стали важливим елементом бойових дій.

Ця заява Спрудса є першим свідченням масштабу ініціативи щодо безпілотників після того, як план був представлений на зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні.

  • Українські мікро-, малі та середні підприємства (ММСП) з експортною спроможністю та інноваційним потенціалом можуть отримати 100 грантів до 10 000 євро для відновлення та розвитку.

Гроші надаються у межах ініціативи EU4Business за фінансування ЄС та уряду Німеччини.

До участі у конкурсі можуть долучитися ММСП, що працюють в сферах:

  • переробки (машинобудівна, меблева, харчова та легка промисловість);
  • креативних індустрій;
  • логістики та транспорту;
  • інших секторах з потенціалом експорту або створення інновацій (наприклад, освітні та медичні послуги).

Стимулювання розвитку малого й середнього бізнесу є надзвичайно важливим, адже саме бізнес тримає економіку і дозволяє забезпечувати оборонні потреби, які фінансуються за рахунок сплачених податків.

  • Президент Франції Еммануель Макрон заявив про поставку близько 40 ракет дальнього радіуса дії Scalp і "кілька сотень бомб", а також про візит в Україну в лютому.

Макрон повідомив, що Франція працює над завершенням двосторонньої угоди про гарантії безпеки з Україною, щоб допомогти зміцнити її фінанси і оборону від росії з метою утримати Москву від майбутньої агресії.

«Після цих поставок я сам поїду в Україну в лютому й завершу роботу над цими текстами».

  • Президент України Володимир Зеленський на полях Всесвітнього економічного форуму у Давосі зустрівся з королем Бельгії Філіпом I та бельгійським прем’єр-міністром Александром Де Кроо.

Лідери обговорили пріоритети головування Бельгії в Раді ЄС, зокрема майбутній початок переговорів про вступ України до ЄС.

Зеленський подякував Філіпу І та Александру Де Кроо за оборонну підтримку України, відзначивши рішення про винищувачі F-16, підготовку бельгійськими фахівцями українських пілотів, нещодавній 15-й пакет військової допомоги.

Також він відзначив лідерську роль Бельгії у створенні Фонду підтримки України обсягом 1,7 млрд євро, який наповнюватиметься з оподаткування прибутків від заморожених російських активів. Зеленський наголосив на важливості створення дієвого механізму конфіскації заморожених активів агресора.

Крім того, під час зустрічі говорили про участь Бельгії у реалізації пунктів запропонованої Україною «формули миру».

  • Європейська комісія розпочала роботу над проектом переговорної рамки для України – документом, який визначає принципи та процедури ведення переговорів про вступ до ЄС.

Речниця Єврокомісії Ана Пісонеро зазначила, що ЄК наразі оцінює останні заходи, схвалені Верховною Радою, для того, щоб Україна отримала остаточне зелене світло і могла фактично розпочати переговори про вступ з ЄС.

Переговорні рамки традиційно складаються з чотирьох структурних частин – керівних принципів, змістової частини, переговорних процедур і додатків.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін провів телефонну розмову зі своїм українським колегою Рустемом Умєровим та анонсував за її підсумками проведення 23 січня наступного засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

Зустріч відбудеться онлайн.

  • Турецькі банки відмовляються від роботи з російськими, побоюючись вторинних санкцій.

Джерела на фінансовому ринку та серед учасників зовнішньої торгівлі рф кажуть, що йдеться як про розрив кореспондентських відносин, так і про припинення обробки платежів без формального закриття договорів.

«Ситуація для російських банків почала ускланюватись ще влітку, а різко загострилась після виходу 22 грудня 2023 року указу президента США Байдена про вторинні санкції - у результаті банки Туреччини розірвали кореспондентські відносини майже з усіма російськими кредитними організаціями».

Учасники ринку підтверджують, що аналогічні проблеми вже почали виникати з китайськими банками.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему