17 Січня 2024
Новини

Стеження за журналістами Bihus.Info: до СБУ направлять запит

Стеження за журналістами Bihus.Info: до СБУ направлять запит
До Служби безпеки України найближчим часом сформує запит Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова задля з’ясування причетних до стеження за журналістами Bihus.Info.

Про це в етері «Радіо Свобода» повідомив голова цього комітету, народний депутат від партії «Голос» Ярослав Юрчишин.

«Це точно перешкоджання, це точно тиск, це точно незаконні дії. Але хто їх вчиняв — за це мають відповідати правоохоронні органи. Інакше підозри, які вже лунають з усіх боків, що це і були правоохоронні органи в інтересах когось із представників влади, будуть фактично підтвердженими», — сказав Юрчишин.

Він заявив, що мовчанка Служби безпеки України, без дозволу якої не могли б здійснюватися такі записи, Нацполіції та Офісу Генерального прокурора «скоріше грає проти них».

Юрчишин повідомив, що його комітет збиратиметься на засідання щодо системних порушень прав журналістів, зокрема нещодавніх випадків: нападу на Михайла Ткача, перешкоджання роботі журналістки в Миколаєві, провокація проти розслідувача Юрія Ніколова.

За фактом останнього інциденту члени комітету Ради з питань свободи слова вже звернулися до Офісу Генпрокурора із запитом про кримінальне провадження.

Нагадаємо, в мережі з′явилося відео, на якому співробітники Bihus.Info під час новорічного корпоративу вживали наркотики. Поширив відео ресурс «Народна правда», який вказує, що є «проукраїнським інформаційним ресурсом, покликаним відповідати високим стандартам сучасної журналістики та професійної етики».

Засновник проєкту Bihus.Info Денис Бігус зазначив, що на відео — частина команди проєкту, а саме оператори. Журналісти, як стверджував ресурс, за словами Бігуса, наркотики не вживали.

«Команда усвідомлює всю жесть ситуації. Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео — а саме вживанню заборонених речовин кількома нашими колегами», — йшлося в описі під відео.

Бігус запевнив, що наслідком таких дій будуть жорсткі кадрові зміни. Всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

Водночас Бігус заявив, що за членами команди Bihus.Info стежили близько року: фрагменти прослуховування змонтовані з декількох епізодів, між якими минули місяці. Він додав, що камери в номерах заміського комплексу, де члени команди Bihus.Info святкували корпоратив, встановили представники «поки невстановленої служби».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сбу, наркотики, журналісти, скандал, Україна, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали